FOTOREPORTAJ Tabara de la Kanjiza, ultimul popas al refugiatilor inainte de teritoriul ostil al Ungariei

de     Bogdan Dinca / corespondent HotNews.ro
Duminică, 13 septembrie 2015, 23:18 Actualitate | Esenţial

Refugiati in tabara de la Kanjiza
Foto: Bogdan Dinca / corespondent HotNews.ro
Pe măsură ce mă apropii de centru, apar grupurile de refugiați. Câțiva bărbați tineri, cu puține lucruri, “periferia”. Contrastează puternic cu majoritatea, cei care vin cu autobuzele, rămășițele middle-class-ului de prin orașele siriene. Profilul perfect pentru etichetare, fără bani de bilet, ar fi sateliții unei lumi a refugiaților, dacă aceasta ar exista.

La începuturile crizei, așa veneau cam toți din Macedonia, nu existau autobuze, se nivelau diferențele, deshidratarea, oboseala și bătăturile distrugeau orice ierarhii, dacă mai existau vreunele.

Pe măsură ce cifrele creșteau, companiile de transport și “băieții” s-au prins că stereotipurile din mintea lor despre refugiatul sirian sunt greșite, nu e sărac, are în borseta pe care o ține în față bani buni.

Valurile au început să curgă. La începutul lui martie, erau 3, 4, uneori 10 oameni în parc, apoi a venit iunie și într-o zi au venit două sute. Cinci sute pe 5 iunie și apoi numerele au luat-o razna și s-au spus numai în mii.

Administrațiile locale din sudul Serbiei au fost copleșite și au cerut ajutorul guvernului, al Crucii Roșii și al Agenției pentru Refugiați a ONU. Agenția a cheltuit 1 milion de euro doar până în august pentru apă, mâncare, amenajarea centrelor pentru refugiați, medicamente, doctori.În fața taberei, aceeași forfotă din parcul pe care l-am lăsat la 200 de kilometri în spate. Autobuzele pleacă din Belgrad, după 4 ore descarcă în Kanjiza și pleacă rapid înapoi.

Între cursele lor, se strecoară microbuzele pentru Horgos, unde fiecare hotărăște dacă trece prin câmp sau prin vama care îi numără.

Mă uit la porțile deschise și bucățile de gard lipsă și mă gândesc că cifrele oficiale sunt estimări, nu reușesc să îmi dau seama care ar fi marja de eroare.

Mirjana Ivanovic-Milenkovski, de la reprezentanța sârbă a agenției ONU îmi spunea dimineață că e posibil ca numărul real al refugiaților care fac tranzitul să fie aproape dublu față de al celor înregistrați.

Serbia a numărat până la 10 septembrie 117.000 de refugiați “oficiali”, dar guvernul poate înregistra doar 1.600 de oameni pe zi, restul intră la estimări.

În Grecia au venit peste 250.000 pe mare, alți aproape 3.000 de oameni și-au găsit sfârșitul în Marea Mediterană.

Europa se ceartă pe o împărțeală de 160 de mii, iar Statele Unite și Australia ajută cu cifre aproape neînsemnate,10 și 13 mii.

Doar Turcia mai are încă 1,5-2 milioane și raportează miliarde de dolari cheltuiți, criza pare a fi abia la început, dacă nu se găsesc soluții.

Cei rămași în Siria, Turcia, Liban sau Irak nu au nici un motiv să nu încerce să aibă acces la standardele de viață ale lumii occidentale, chiar dacă nu își simt viața amenințată.

Este posibil însă să nu mai aibă banii și, deseori, nici educația celor care trec acum granițele, lucru care va schimba multe în termeni de costuri de gestionare a tranzitului (cu atât mai mult a găzduirii) și poate și de imagine, unul din puținii aliați ai acestor oameni în Marea Britanie, de exemplu.Înapoi în tabără, e seară, se întunecă rapid, autobuzele vin cu farurile aprinse deja.

Copiii inventează jocuri scurte, între mutările părinților, care se grupează, se despart, se reîntâlnesc în altă parte.

O adolescentă își verifică telefonul, praful din fața centrului se așează zece minute, după care îl simt din nou în aer.A doua zi plouă mărunt. Dinamica centrului arată altfel, e ca și cum centrul ar inspira și ar expira la fiecare jumătate de oră.

Când autobuzele vin, oamenii intră din corturi și ies când se hotărăsc să plece spre graniță.

Pelerinele de ploaie se termină, unii vin cu ele deja, mulți sunt complet nepregătiți.

Văd pe cineva de la World Vision care îi dă eșarfa unei mame.

Oamenii se odihnesc, își încarcă telefoanele, își cumpără de mâncare de la o rulotă a unui restaurant din oraș, plasată în fața intrării în centru.

Dacă ajung odată cu mașinile ONG-urilor, primesc haine, apă și uneori, mâncare.

Majoritatea pleacă după câteva ore, câțiva rămân.

Presiunea pe care a simțit-o Serbia, mai ales la începutul crizei, atunci când lucrurile erau și mai confuze și neorganizate decât acum, nu s-a transformat în teamă și adversitate.

În trei zile petrecute în preajma refugiaților, am văzut cel mult reacții rezervate, dar niciodată ostile.

Guvernul de la Belgrad a pus bazele acestei atitudini, cu premierul Vucic vizitând parcurile din oraș și tabăra de la Kanjiza.

În discursurile sale, există mereu fraze cheie precum: “copii care să se simtă în siguranță”, “vom face tot ce este în puterea noastră să îmbunătățim condițiile în care trăiesc”, “umanitate, solidaritate și toleranță”.

Oamenii i-au cerut pături pentru a le folosi la gardul din sârmă ghimpată de la graniță, făcându-l să spună “this is unthinkable for the 21 century”.

Serbia este pentru refugiați acum un ultim popas pe teren “aliat”, înainte de explorarea terenului care poate deveni în orice moment nesigur, Ungaria.

Dacă însă refugiaților le va fi mai greu să meargă spre nord, presiunea va fi mult mai mare pentru țările care suportă acum tranzitul, Serbia, Macedonia, Grecia, Italia. Celelalte țări fac acum alegerile: să le ajute sau nu?

Opinia publică în Cehia, Slovacia, Polonia percepe fenomenul ca pe unul de migrație (deja), și nu ca pe unul de ajutor umanitar, organizând proteste publice, just in case.

Bulgaria și România par a avea aceeași atitudine, făcându-și griji pentru banii cheltuiți pentru creșterea numărului polițiștilor de frontieră, nu e problema noastră, nu ne băgăm. Sau măcar dați-ne și nouă ceva.

Cancelarul austriac ajută Vestul majoritar pro-refugiați și cere pedepse pentru țările care nu respectă cotele impuse, asta s-ar putea să conteze enorm în ceva timp de acum, trebuie găsite supape pentru presiunea de care se teme toată lumea.

Germania a primit injecția de oameni educați, care nu au mai putut face față vieții din Siria, rămâne de văzut ce va face dacă profilul celor care trec granițele se va schimba.* mulțumiri UNHCR Serbia și România pentru informații și ajutor.

Pentru cei interesați de statistici:http://data.unhcr.org/mediterranean/regional.php


Citeste mai multe despre   15443 vizualizari

 • +4 (18 voturi)    
  macar sunt oameni de calitate, (Duminică, 13 septembrie 2015, 23:36)

  Nevermind [utilizator]

  judecand dupa curatenia din tabere.
  • +7 (7 voturi)    
   Europa este propietatea Germaniei? (Luni, 14 septembrie 2015, 9:30)

   pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   Cum de atatea state nu au curajul sa se opuna Germaniei pentru primirea unei astfel de polulatii care va migra libera?

   De ce ne obliga Germania sa acceptam refugiati in Europa doar pentru ca ar avea nevoie de forta de munca?

   Ce plan de repatriere are UE cu acesti refugiati?

   Fiecare emigrant ar trebuii sa semneze acceptul de repatriere si sa ramana pentru perioada limitata!

   De ce toata lumea in Europa ii integreaza cu forta ?

   De ce pentru contitiile UE multe tari au plati scump aderarea, iar personae care nici mcar nu doresc sa se ligitimeze primesc gratis acces in UE?

   UE va regreta ezitarea Germaniei pentru a menaja imaginea lui Merkel!
   • -1 (3 voturi)    
    Calmate !! (Luni, 14 septembrie 2015, 10:53)

    D_Poroineanu [utilizator] i-a raspuns lui pedepsitorul

    In Rromania nu vrea sa vina nimeni, acum sau in viitor. Rromania e tara de emigratie nu de imigratie. Acu' ne aia grija de alte tari dezvoltate?
 • +10 (10 voturi)    
  . (Duminică, 13 septembrie 2015, 23:42)

  Bazil.the.3rd [utilizator]

  "Germania a primit injecția de oameni educați, care nu au mai putut face față vieții din Siria, rămâne de văzut ce va face dacă profilul celor care trec granițele se va schimba. "

  N-am citit toate pozele ,sunt ceva cifre,statistici care sa confirme asta?
  • +7 (7 voturi)    
   Hahah, bineinteles ca nu, (Luni, 14 septembrie 2015, 8:14)

   BobMuller [utilizator] i-a raspuns lui Bazil.the.3rd

   de unde se pot obtine asemenea cifre? Nu sunt nicaieri.

   Dupa cateva luni, dupa ce i-au investigat pe toti cei din tabere, abia atunci putem discuta pe ceva concret.
  • +4 (4 voturi)    
   meh (Luni, 14 septembrie 2015, 10:36)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Bazil.the.3rd

   daca ai citit titlul,intelegi tot.nu stiu cine face pozele,insa vreau sa stiu cine pune titlurile.poate face cariera cu succes la evz,can can sau libertatea!bineinteles si la maruta :D
   apropos.am observat si data trecuta marimea neobisnuta pe HN a pozelor domnului fotograf.
   frumos facute,cadrate bine,compozitie excelenta,intr-un cuvant,meserie!
   intrebarea e de ce nu apar astfel de poze si cand si cand iese cu bataie?titlu:socant!criminalii sangerosi ai politiiei ungare au batut cu salbaticie un prunc de numai...stiti voi.
   on:sa revenim la oile noastre.metoda impunerii fortate,urmata de represiuni ma duce cu gandul la vremuri apuse.frau merkel trebuie sa raspunde pentru ceea ce face.
 • +2 (6 voturi)    
  Romania (Duminică, 13 septembrie 2015, 23:56)

  NituCt [utilizator]

  Da, vad ca acei invadatori au lăsat multa mizerie in urma, uitați si aici, romani săraci (ce nu prea au multa speranță) :
  https://www.youtube.com/watch?v=zzMkF137EvU
  • -3 (5 voturi)    
   Atunci ca si acum (Luni, 14 septembrie 2015, 10:36)

   D_Poroineanu [utilizator] i-a raspuns lui NituCt

   Romania a avut o miscare de Legionari care dadeau vina pe " straini" pentru problemele lor mentale. Serbia a avut o miscare de Partizani atacand scursura spiritului uman. Jiveli Serbia !

   Peste 10 ani cand Germania va fi in mare avant economic si Romania la pamant ne vom explica filozofi a la Moromete; " da dom'le dar Germania a profitat de 3 milioane de refugiati in 2015-2017".

   Cum 80 % din populatia Romaniei e la pamant cultural, isterizata si neurotica nu ne vom merita decat soarta. Mergeti pe la tara, prin cartiere, pe strazi si numarati cata lume e cu capul in pamant, deprimata, bolnava, cersind mila la Dumnezeu.

   Cum toata crema intelectuala si priceputa are un singur vis; valea de p'aci - " La trecutu-ti mare, mare viitor / Dulce RRomanie asta ti-o doresc".

   Cum romanii lucreaza numai dupa blue-printurile companiilor occidentale nu vad decat o tara de subjugati intelectual unde chiar si China va trimite module spre asamblare.

   Cand tara e condusa de hotzi si impostori a avea sperante de mai bine e o dovada de retard mental ( oligo..)
 • +22 (24 voturi)    
  continuati cu manipularea (Luni, 14 septembrie 2015, 0:05)

  kllaus [anonim]

  Pentru cei care au vazut sediile UNHCR, cei care se ocupa teoretic cu tratarea refugiatilor, o sa intelegeti de unde apar atatea reportaje frumos lustruite, unde toate lumea este suferinda si merita ajutata. Se papa bani grei din fondurile care ar trebui practic sa ajute la imbunatatirea conditiilor celor care sunt cu adevarat refugiati. Faptul ca atat UNHCR cat si ONU , institutia mama, sunt absolut inutile in rezolvarea problemelor esentiale cu care se confrunta acesti oameni, nu inseamna ca nu se traieste bine in aceste institutii. Salariile sunt uriase, costurile cu intretinerea, la fel. Cu cat mai multi refugiati, cu atat mai bine. Tipam mult, pica mai multi bani. Avem activitate. Nu conteaza faptul ca avem legislatie de cateva sute de ani in tarile europene. Daca dorim noi, ne consideram refugiati si putem sa facem abstractie de ele. Aberam, aberam, aberam...
  • -4 (4 voturi)    
   Sigur! Trebuiau sa stea in bordeie (Luni, 14 septembrie 2015, 10:38)

   D_Poroineanu [utilizator] i-a raspuns lui kllaus

   Ai intrat vre-odata intr-o firma occidentala?
 • +15 (17 voturi)    
  “this is unthinkable for the 21 century” (Luni, 14 septembrie 2015, 0:55)

  cinevatus [utilizator]

  E usor sa judeci dintr-o pozitie "privilegiata" pe altii ba chiar e rau insa se contureaza din ce in ce mai bine adevarul ca marea majoritate din acesti refugiati nu sunt in cautarea sigurantei ci a prosperitatii oferita de Europa.

  Cat despre premierul sarb, fara sa stiu afilierea politica am banuit-o si nimerit-o foarte usor din afirmatia “this is unthinkable for the 21 century” referindu-se la gardul de la unguri. Ca si cum fiecare ar trebui sa treaca liber dupa cum doreste si mai ales refuzand identificarea (!!!).

  Dupa mine este inimaginabil pentru secolul 21 ca granitele sunt atat de nesigure. Ganditi-va daca ar fi fost Romania in locul Ungariei (care btw este in Schengen). SI chiar asa: cel mai probabil dupa finalizarea gardului.. multi vor veni pe la noi.
  • +2 (2 voturi)    
   do not disturb ZOO area, asta cred multi sarbi (Luni, 14 septembrie 2015, 10:37)

   mnicku [anonim] i-a raspuns lui cinevatus

   Romanii cind au emigrat inainte de 89 in Germania, Italia ..si-au riscat viata trecind granita cum a stiut fiecare, iar daca au fost prinsi in Serbia sau Ungaria primeau o portie zdravana de bataie +inchisoare. Pt unii muma pt altii ciuma. Acuma e simplu sari gardul si gata mutter Angelica te primeste gratis

   Romanii care au fost confundati tot timpul cu tiganii - modern li se spune romi - , nu sint buni in germania pt ca furam, ei las ca-s buni astia care pun bombite
 • +14 (20 voturi)    
  HN, iar incepeti/continuati ??? (Luni, 14 septembrie 2015, 1:07)

  baimarean [utilizator]

  Imaginile reale, dar selectate pentru a servi unui scop (aservit desigur intereselor patronilor)
  nu sunt o dovada de jurnalism impartial. Daca ar fi, ati gasi vreun reporter care sa faca reportaje si cu imagini "din cealalta parte", acolo unde "refugiatii se comporta cu salbaticie...
  Nu ma astept sa vad asa ceva (poate nici acest mesaj , daca alegeti a-l cenzura).
  Dar oare chiar numai O PERSPECTIVA gasiti a prezenta ?
  Sa fie Facebookul mai "impartial" si obiectiv....?! Macar acolo sunt puse de-a valma, din toate partile implicate in acest nou capitol al istoriei.
  • +5 (9 voturi)    
   Daca te-ai lua dupa "foto reportajul" asta.... (Luni, 14 septembrie 2015, 6:58)

   OutsideThisBox [utilizator] i-a raspuns lui baimarean

   ...ai zice ca nu e nici o problema in Europa. Sunt mii si sute de mii de refugiati, iar pozele arata cate 1-2, intr-o singura poza sunt vreo 15.
 • +14 (18 voturi)    
  limba romana bat-o vina (Luni, 14 septembrie 2015, 1:10)

  eu [anonim]

  Mai omule chiar ti se pare atit de "cool" sa folosesti cuvinte din engleza cind exista in romana echivalente? Sau nu ai aflat inca ce inseamna in limba romana "middle-class-ului". Mie mi se pare ca ti se incurca limba in gura daca incerci sa pronunti cuvintul (cuvintele). Personal gasesc ca suna mai frumos (melodioos) clasa de mijloc. Tie nu ti se pare? Sigur nu ai citit la scoala, ca de invatat nici nu se pune problema "Mult e dulce şi frumoasă limba ce-o vorbim...". Probabil mai ai si alte englezisme prin text, dar stop joc (citit) cind am ajuns la minunatul tau joc de cuvinte.
  PS
  Sint plecat din tara de 7 ani si sigur vorbesc cu mult mai bine decit tine si engleza si franceza, dar cind vorbesc (scriu) cu cineva ii vorbesc doar in respectiva limba. Denota din partea ta doar inferioritate cind vrei sa te "dai mare" . Am I right?

  Multa bafta cu limba romana
  • -2 (4 voturi)    
   cine vorbeste (Luni, 14 septembrie 2015, 9:35)

   desteptu [anonim] i-a raspuns lui eu

   sa vezi cum e cu limba romana fa un copy paste cu comentariul tau aici grammar.ro
   • +1 (1 vot)    
    ce ironic (Luni, 14 septembrie 2015, 11:16)

    toxx [utilizator] i-a raspuns lui desteptu

    să verifici corectitudinea limbii române pe un site care se numește "grammar.ro" =)))))
  • -1 (1 vot)    
   Gresit ! (Luni, 14 septembrie 2015, 10:46)

   D_Poroineanu [utilizator] i-a raspuns lui eu

   HN scrie pentru oameni educati. Ce-i aia " clasa de mijloc"? In Romania nu exista asa ceva. Sunt mii si mii de cuvinte in limba romana care au fost preluate ad literam din limbile in care au fost inventate; etajera, marketing, management, transitor.
   In fond 80% din fondul lexical romanesc a fost preluat din alte limbi; slav -60%, german, englez, frantuzesc. Ce e nou sub soare ca nu putem inventa nici macar cuvinte, notiuni darmite iPoduri, X-boxuri sau Airbus-uri.
   Daca ai doar 7 ani de cand esti plecat nu vorbesti nici engleza nici franceza cum trebuie; natural, fluid, coerent.
 • +8 (10 voturi)    
  nam (Luni, 14 septembrie 2015, 8:37)

  idealogul [anonim]

  Eu am o idee geniala. Avand in vedere ca doamna Merkel a scapat porumbelul din gura si a a spus ca nu e vorba de 140.000 de refugiati ci de mai imult de 800.000 (si asta intr-o prima faza) si avand in vedere ca ministrul german al muncii (parca) a spus ca Germania are nevoie de acesti refugiati si ca acestia voi aduce un boom economic in Germania eu propun ca toti refugiatii sa ii preia Germania (eventual sa-i imparta cu tarile nordice ca si ele sunt doritoare).
  Populatia Africii a crescut de zece ori in ultima suta de ani asa ca Germania are lejer de unde sa importe 100 de milioane de muncitori calificati si nici nu se va observa lipsa lor in Africa.
  Adio Germania si ramai cu bine. Hitler nu a reusit sa te distruga dar reusesti singura.
  Si Germania sa ne si multumeasca frumos ca i-am cedat partea noastra de refugiati.
  In curand cand dinspre vest se vor auzi tipete de ajutor atunci vom primi si noi refugiati.
  • +5 (5 voturi)    
   Da, dar (Luni, 14 septembrie 2015, 8:45)

   Ursuletul de Plus [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   cu cota, nu asa, de-a valma :))
  • +5 (5 voturi)    
   subscriu (Luni, 14 septembrie 2015, 9:16)

   KJ [anonim] i-a raspuns lui idealogul

   Putem sa il cedam si pe Ponta ca bonus. Ca noi suntem prea xenofobi pentru el.

   Cat despre guvernul german: acum ceva ani ii obligai pe absolventii straini ai universitatilor germane sa semneze o hartie cum ca vor pleca din Germania dupa absolvire si acuma ai constatat ca vaaai...ai nevoie de mai multi oameni. Si ai si gasit o solutie geniala: adopti prima hoarda care iti sare parleazul. Bravo natiune, halal sa iti fie!
  • -3 (3 voturi)    
   Gandirea inductiva naste... Monstrule ! (Luni, 14 septembrie 2015, 10:50)

   D_Poroineanu [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   Ca sa ne explicam ca am fost dati de gol ca nu suntem nici primitori, nici omenosi scornim scenarii fantastice ca sa ne calmam jena interioara. O miscare legionara ar servi multora de tratament psihiatric.
   Romanii sunt primitori daca le aduci ceva, daca pot sa te jupoaie de ceva altfel... " du'ten d-zeu..ma'ti".
 • -6 (6 voturi)    
  Doar comunistii sunt impotriva victimelor razboiul (Luni, 14 septembrie 2015, 10:22)

  Miky60 [utilizator]

  Cum puteti sa fiti atat de comunisti si sa nu acceptati ca unii sunt victime inocente ale razboiului dus de o trupa de teroristi! Duce-tiva in rusia care deporteaza lumea in Siberia daca nu vreti sa fiti umani fata de suferintele lor!
  • +1 (1 vot)    
   normal (Luni, 14 septembrie 2015, 11:13)

   toxx [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   cand vad "refugiati" cu telefoane de sute de dolari si haine bune pe ei, lipiti de vesnica poveste "mi-am vandut casa si tot ce aveam". cine naiba cumpara o casa intr-o zona de razboi, care poate fi una cu pamantul intr-un minut ? pe bune ? cine haleste gogosile astea ? ce refugiati lasa jeg infect in parcurile unde stau, ce refugiati se bat cu politia si arunca apa si mancarea primita ?
   • -3 (3 voturi)    
    Trebuiau sa fie in opinci si in izmene (Luni, 14 septembrie 2015, 12:32)

    D_Poroineanu [utilizator] i-a raspuns lui toxx

    ...ca sa fie crezuti de romani. Daca veneau jerpeliti atunci..."dati-va dracu' de saracani!"
    Sa pui tot ce ai intr-un rucsac, sa-ti iei cei doi copii de mana, de multe ori mame singure si sa nu fi crezut de ...rromani denota un retard mental ingrozitor la noi, la romani.
    Bravo Germania! Uber ALLES - economic, financiar, uman, civilizator!
    Ai primit cel putin 2 milioane de cetateni romani in ultimii 70 de ani ( 800 de mii de sasi si svabi, 500 de romani dupa razboi pana in 1988, 800 de mii din 1990 incoace.
    Ma intreb ce cojones de taur au nemtii si ce bile de rulment au romanii.
    • +2 (2 voturi)    
     Pai n-ai raspuns la intrebarea (Luni, 14 septembrie 2015, 13:31)

     Ursuletul de Plus [utilizator] i-a raspuns lui D_Poroineanu

     Ce refugiati arunca apa si mancarea primite ? Da, posibil ca gandirea ta sa nu accepte raspunsul "Refugiatii de razboi. Refugiatii de rasboi sirieni. Refugiatii de razboi sirieni care au copii". Si stii de ce ? Tocmai pentru ca e de neacceptat.
 • +4 (4 voturi)    
  Teritoriul ostil al Ungariei? (Luni, 14 septembrie 2015, 10:37)

  Vizitatoru [utilizator]

  Haideți să decidem cine este ostil:
  https://www.youtube.com/watch?v=7L3eSbpETf8
  • +2 (2 voturi)    
   E clar (Luni, 14 septembrie 2015, 13:38)

   Ursuletul de Plus [utilizator] i-a raspuns lui Vizitatoru

   Politstii unguri. Pai nu vezi cum arunca in ei cu mancare si apa? Cum isi apara saracii sirieni copiii de munitia politiei? Cum inchid ei geamul la tren sa nu mai fie bombardati?

   Daca si dupa filmarea asta mai exista postaci care urla sus si tare ca "saracii sirieni refugiati de razboi, cum si-au parasit ei toata agoniseala de o viata", inseamna ca spalarea pe creier si-a facut efectul.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi