Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunta, duminica, intr-o postare pe contul sau de Twiter, ca a vorbit cu presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, despre criza refugiatilor. Presedintele Comisiei Europene precizeaza ca a discutat cu seful statului roman despre Consiliul Justitie si Afaceri Interne de luni, 14 septembrie, dedicat crizei refugiatilor. Surse apropiate Palatului Cotroceni au precizat pentru EurActiv.ro ca pozitia Romaniei nu s-a schimbat in niciun fel si ca tara noastra opteaza in continuare pentru cote voluntare, respingand cotele obligatorii de refugiati. Presedintele Klaus Iohannis va sustine o conferinta de presa la Palatul Cotoceni luni la ora 17:00, anunta duminica seara Administratia Prezidentiala, fara a preciza tema conferintei.

Klaus Iohannis si Jean-Claude JunckerFoto: Captura video

In timpul convorbirii, Juncker ar fi insistat asupra propunerii Comisiei Europene de stabilire a unui mecanism de cote obligatorii de repartizare de refugiati intre statele membre UE. Presedintele Iohannis a repetat angajamentul Romaniei pentru implicarea voluntara in acest demers.

Sursele consultate de EurActiv.ro afirma ca Romania, in continuare, nu este dispusa sa accepte un mecanism obligatoriu si nici unul permanent, asa cum propusese Juncker in discursul despre starea Uniunii Europene, sustinut saptamana trecuta in Parlamentul European.

UPDATE Romania e solidara cu Uniunea Europeana, insa respinge cotele obligatorii, i-a transmis Klaus Iohannis presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, in cadrul convorbirii telefonice de duminica, a confirmat Administratia Prezidentiala, intr-un raspuns oficial transmis agentiei Mediafax.

Administratia Prezidentiala arata, in raspunsul oficial transmis agentiei Mediafax, ca presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au avut o convorbire telefonica, duminica, in care seful statului roman si-a exprimat solidaritatea in privinta crizei imigrantilor, aratand ca Romania participa la programe europene pentru sprijinul refugiatilor, cum este de exemplu programul Frontex. Pe de alta parte, Iohannis a reiterat pozitia in privinta refugiatilor, potrivit careia Romania respinge cotele obligatorii.

Romania va fi reprezentata la Consiliul JAI de ministrul de Interne Gabriel Oprea.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca mandatul Romaniei la Consiliul Justitie si Afaceri Interne va fi sa nu accepte cote obligatorii de refugiati. De asemenea, Iohannis s-a aratat nemultumit de anuntul Comisiei Europene privind cota de circa sase mii de imigranti ce revine Romaniei.

Iohannis a acuzat faptul ca, in opinia sa, cotele obligatorii au fost "calculate intr-un mod foarte birocratic", fara consultare, si nu vor rezolva problema imigrantilor, iar un astfel de proiect precum cel prezentat de CE nu era necesar "in aceasta faza".

Jean-Claude Juncker mai scrie, pe Twitter, ca a discutat duminica si cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, Viktor Orban, premierul Ungariei, Bohuslav Sobotka, premierul Cehiei, Laimdota Straujuma, premierul Letoniei, si cu Roberto Fico, premierul Slovaciei.

Tarile din grupul de la Visegrad - Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia - refuza cotele de migranti pe care doreste sa le impuna Comisia Europeana. La aceasta pozitie s-au mai raliat Romania si Danemarca.