Un stat membru al Uniunii Europene nu poate fi penalizat pentru ca, din motive obiective, nu are capacitatea de a primi si integra un numar impus de migranti, sustine Ministerul Afacerilor Externe, citat de Agerpres. Precizarile ministerului vin in contextul declaratiilor cancelarului Austriei, Werner Faymann, care a cerut penalizarea tarilor est-europene care se opun cotelor de imigranti, prin reducerea accesului statelor respective la fonduri structurale.

Criza refugiatilorFoto: Agerpres/EPA

Sursa citata arata ca fondurile structurale alocate unui stat membru UE nu sunt parte a discutiilor legate de fenomenul migratiei si de modul in care statele europene se implica in procesul de preluare a migrantilor.

"Conform Tratatelor UE, nu exista nicio legatura intre pozitia pe care Romania o va sustine la Consiliul JAI din data de 14 septembrie 2015 sau in cadrul oricarui consiliu sectorial si fondurile structurale alocate tarii noastre", precizeaza MAE.

Cancelarul Austriei, Werner Faymann, a declarat intr-un interviu acordat publicatiei Der Spiegel, ca oricine se sustrage responsabilitatilor privind distribuirea imigrantilor in cotele propuse de Comisia Europeana trebuie sa fie penalizat financiar, "spre exemplu prin reducerea accesului la fonduri structurale de care beneficiaza in principal statele est-europene membre UE".

Copresedintele PNL Alina Gorghiu considera ca fondurile structurale europene nu au si nu trebuie sa aiba vreo legatura cu subiectul refugiatilor, iar Romania nu poate fi penalizata pentru ca sustine o pozitie absolut legitima, si anume cote voluntare pentru acceptarea de refugiati.

Ea arata, intr-o postare publicata sambata pe Facebook, ca pozitia cancelarului Austriei in problema cotelor de refugiati pentru tarile UE este cel putin surprinzatoare.