Vasile Cepoi, fost ministru al Sanatatii si fost presedinte al Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor, a fost numit in functia de presedinte al Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate, pentru un mandat de cinci ani, informeaza Mediafax.

Vasile CepoiFoto: Hotnews

Decizia premierului Victor Ponta de numire a lui Vasile Cepoi in functia de presedinte al Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate, infiintata prin reorganizarea Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor, a fost publicata vineri in Monitorul Oficial.

Vasile Cepoi a fost numit in noua functie pentru un mandat de cinci ani si va avea rang de secretar de stat.

Vasile Cepoi a demisionat din postul de ministru al Sanatatii la inceputul lunii octombrie 2012, dupa ce a fost acuzat de Agentia Nationala de Integritate de conflict de interese, infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si infractiuni asimilate celor de coruptie, in calitate de fost director al Directiei de Sanatate Publica Iasi.

Imediat dupa demisie, Cepoi a fost numit consilier al premierului Victor Ponta, fiind imputernicit sa coordoneze activitatea Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor.

In iulie 2014, premierul Victor Ponta l-a numit pe Vasile Cepoi in functia de presedinte al Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor, cu rang de secretar de stat. Ca urmare a noii functii, Cepoi a fost eliberat din postul de consilier de stat in Cancelaria premierului.

Vasile Cepoi spunea, in august 2014, ca Directia Nationala Anticoruptie a decis neinceperea urmaririi penale in cazul sau si procurorii Parchetului Curtii de Apel Iasi i-au clasat dosarul.

Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS), infiintata recent, prin reorganizarea Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor, va evalua, in vederea acreditarii, toate unitatile sanitare care sunt definite ca fiind entitati, cu sau fara personalitate juridica, al caror obiect de activitate il constituie acordarea asistentei medicale, la orice nivel al acesteia.

In vederea desfasurarii in bune conditii a procesului de acreditare a unitatilor sanitare, ANMCS foloseste evaluatori de serviciu de sanatate recunoscuti, din randul personalului specializat in domeniul managementului calitatii serviciilor de sanatate. Totodata, ANMCS elaboreaza procedurile, standardele si metodologia de acreditare a unitatilor sanitare, cu consultarea, in acest sens, a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a Colegiului Medicilor din Romania si a altor asociatii profesionale, stiintifice, civice si patronale ce activeaza in domeniul medical.

ANMCS este condusa de un presedinte, cu rang de secretar de stat, numit pentru un mandat de cinci ani si eliberat din functie prin decizie a prim-ministrului. Presedintele ANMCS este si presedintele Colegiului director al autoritatii.

ANMCS are in componenta urmatoarele structuri de specialitate, organizate la nivel de directie: Unitatea de Standarde pentru Serviciile de Sanatate - structura cu atributii si responsabilitati in domeniul cercetarii, elaborarii si actualizarii standardelor pentru managementul calitatii serviciilor de sanatate; Unitatea de Evaluare si Acreditare a Spitalelor - avand ca atributii evaluarea serviciilor medicale spitalicesti si elaborarea raportului de acreditare; Unitatea de Evaluare si Acreditare a Unitatilor Sanitare din Ambulatoriu - avand ca atributii coordonarea evaluarii conformitatii cu standardele de acreditare si elaborarea raportului de acreditare.

Autoritatea este finantata din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului. Veniturile proprii sunt constituite din: taxa de acreditare/ reacreditare platita de unitatile sanitare; taxa de reevaluare a unei unitati sanitare platita de solicitantul reevaluarii; fonduri externe nerambursabile si fonduri acordate de catre institutiile financiare internationale; editarea si vanzarea de carti, brosuri, publicatii, lucrari, studii si alte materiale de specialitate; donatii, sponsorizari si alte venituri incasate.