Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) va discuta, luni, propunerea de miercuri a Comisiei Europene privind cotele obligatorii de refugiati. Ce sanse sunt sa se ajunga la un acord in acest sens, dupa regula votului cu majoritate calificata, puteti afla folosind un simulator de vot de pe site-ul Consiliului.

Dupa pozitiile exprimate pana acum se contureaza un grup de state care ar vota pentru aprobarea cotelor de refugiati si un alt grup care se opune propunerii CE. Sunt si o serie de state care nu si-au exprimat clar pozitia, in timp ce Romania si Bulgaria ar putea conditiona votul de aderarea la Schengen.

Potrivit Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene, votul in JAI la propunerile Comisiei Europene se da prin majoritate calificata. Se ajunge la aceasta majoritate daca 55% dintre statele membre voteaza ¬pentru¬. In practica asta inseamna 16 state din 28 cu conditia ca acestea sa reprezinte cel putin 65% din populatia UE.

Exista insa si situatii speciale, asa cum s-ar putea intampla si luni. In cazul in care nu toti membrii Consiliului participa la vot, atunci decizia se adopta daca 55% dintre participantii la Consiliu, reprezentand cel putin 65% din populatia statelor membre participante la vot, dau un vot favorabil. In mod normal, aceasta situatie speciala ar trebui sa se aplice, luni, deoarece pentru Danemarca, Irlanda si Marea Britanie nu se aplica masura cotelor obligatorii, ca urmare a derogarii de care beneficiaza in baza tratatelor europene.

Ca si in alte situatii, nu se va ajunge insa la vot daca nu va exista un consens in prealabil, astfel ca ministrii de interne ii vor lasa pe sefii de stat si de guvern din Consiliul European sa transeze problema. Anticipand un astfel de "deznodamant" la JAI, presedintele Consiliului European a anuntat, vineri, ca va convoca un summit extraordinar in septembrie.

Pe site-ul Consiliului este un simulator de vot, cu ajutorul caruia se pot face simulari privind rezultatul votului pe baza majoritatii calificate.

http://www.consilium.europa.eu/en/council-eu/voting-system/voting-calculator/

Dupa pozitiile exprimate pana acum se contureaza un grup de state care ar vota pentru aprobarea cotelor de refugiati si un alt grup care se opune propunerii CE. Sunt si o serie de state care nu si-au exprimat clar pozitia.

Germania: Este principalul sustinator al primirii refugiatilor de catre statele membre ale Uniunii Europene. Dincolo de numarul repartizat de Comisia Europeana - , Germania se asteapta ca anul acesta pe teritoriul sau sa ajunga in jur de 800.000 de refugiati. Mai mult, vicecancelarul Sigmar Gabriel a declarat, pe 8 septembrie, ca Germania poate face fata unui numar de cel putin 500.000 de solicitanti de azil anual, timp de mai multi ani.

Suedia: Dupa Germania, Suedia a primit pana acum cel mai mare numar de refugiati. Potrivit Eurostat, Stockholm a primit, anul trecut, 33.000 de refugiati, clasandu-se pe pozitia a doua dupa Germania, cu 47.600. Raportat la numarul de locuitori, Suedia a primit, in 2014, cei mai multi refugiati din UE.Acestia sunt atrasi de politica ¬prietenoasa¬ de azil. In 2013, Suedia a fost prima tara din spatiul comunitar care a decis ca toti refugiatii sirieni vor primi rezidenta permanenta. La un miting pro-refugiati de la Stockholm, din 6 septembrie, premierul Stefan Lofven a cerut tuturor statele UE sa preia solicitanti de azil: "Europa mea primeste refugiati".

Citeste mai mult pe Euractiv.ro.