Max, singurul caine al Armatei Romane antrenat sa detecteze explozibili in teatrele de operatiuni, a fost inmormantat, vineri, cu onoruri militare, anunta Mediafax. Max a murit marti, dupa ce fusese diagnosticat cu o boala grava.

Mormantul cainelui Max, mort in 2015Foto: Facebook / Fortele Terestre Romane

"Camarad, prieten, erou... Max a fost pentru toti militarii un partener de nadejde, care si-a riscat viata pentru cea a colegilor lui, in caldurile toride si praful afgan. Astazi, insa, camarazii cainelui-erou Max, militarii Grupului 2 EOD, i-au adus un ultim onor, pe o vreme rece si ploioasa, de parca si cerul ar fi plans pentru el...", se arata intr-un mesaj transmis de Fortele Terestre Romane.

"A fost partenerul meu de lupta si prietenul meu cel mai bun. Va ramane mereu in sufletul meu. Ramas bun, prieten drag", noteaza plutonierul major Valentin Rosioara, pe o placa memorativa in cinstea camaradului sau.

Zeci de fotografii impresionante din timpul ceremoniei au fost postate pepagina de Facebooka Fortelor Terestre Romane, unde sute de oameni si-au luat ramas bun de la Max.Imagini din timpul ceremoniei au fost postate si pe o pagina de Facebook dedicata cainelui erou.

Anuntul privind moartea cainelui erou Mas a fost facut, miercuri, de catre Sorina Hena, o iubitoare de animale care il luase in grija pe Max anul trecut. "Max s-a stins....demn, brav si increzator in oameni pana la sfarsit.....Ieri seara, tarziu, de fapt, ne-am luat ramas bun pentru totdeauna....", a scris stapana lui Max, pe Facebook.

Presa a prezentat, dupa parada Armatei organizata cu ocazia Zilei Nationale de anul trecut, situatia dificila a lui Max, cainele-veteran al Armatei Romane, care a fost diagnosticat cu o boala grava, dirofilarioza, si ar fi ajuns intr-un adapost public daca o iubitoare de animale nu l-ar fi luat in grija.

Max, singurul caine al Armatei antrenat sa detecteze explozibili in teatrele de operatiuni, a efectuat doua misiuni in Afganistan in cadrul Batalionului 2 Infanterie ¬Calugareni¬ si a Batalionului 300 Infanterie "Sf. Andrei". Nascut in 2009, el a fost dresat si antrenat de mic pentru misiuni de plutonierul major Valentin Rosioara.