Un numar de 30 de centre publice si private pot face, la cerere, vaccin impotriva poliomielitei, costurile imunizarii osciland intre 150 si 315 lei, suma care cuprinde si o consultatie acordata de specialist, potrivit informatiilor obtinute de Mediafax, de la cabinetele de vaccinologie.

Centrul National pentru Supravegherea si Controlul Bolilor Transmisibile (CNSCBT) afiseaza pe site-ul propriu numele celor 30 de cabinete din Romania pentru vaccinare internationala unde poate fi facuta imunizarea, in cazul persoanelor care merg in zonele endemice.

In Bucuresti, potrivit site-ului CNSCBT ar fi opt cabinete unde s-ar putea face imunizare impotriva poliomielitei. In fapt, fac acest vaccin Centrul de Diagnostic si Tratament "Victor Babes", Sanador, "Regina Maria", Medicover, dar si la Centrul de Medicina Preventiva al Ministerului Apararii Nationale.

Cei care solicita imunizarea, intrucat urmeaza sa calatoreasca intr-o zona endemica, vor plati intre 150 si 315 lei, suma in care este inclusa si o consultatie acordata de un medic specialist.

Potrivit specialistilor, adultii din Romania au fost imunizati in copilarie, dar atunci cand merg in zone cu risc mare de imbolnavire ar putea face un rapel, constand dintr-o singura vaccinare.

Ministerul Afacerilor Externe, a anuntat, joi, ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a emis o recomandare de vaccinare (cel putin pentru urmatoarele 12 luni) cu o doza de vaccin polio inactiv (VPI) a tuturor persoanelor care calatoresc pe termen scurt sau lung in Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatoriala, Etiopia, Irak, Israel, Madagascar, Mali, Nigeria, Pakistan, Somalia, Siria si Ucraina.

MAE le recomanda cetatenilor romani sa se informeze asupra atentionarilor emise de catre institutiile medicale autorizate din statele mentionate referitor la aceasta problema.

Vaccinarea se va face cu patru saptamani inaintea calatoriei sau pentru cazuri de urgenta chiar inaintea plecarii si va fi consemnata pe un format tip al OMS "Certificat de vaccinare sau profilaxie" (carnetul galben).

Victor Olsavszky, reprezentantul pentru Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), a declarat, luni, ca cele doua cazuri de poliomielita depistate recent in Ucraina sunt rezultatul scaderii drastice a vaccinarii, fiind cauzate de virusul vaccinal, ci nu de cel salbatic.

"In Ucraina acoperirea vaccinala a scazut foarte mult, aproape de 40 la suta, fata de Romania, cu peste 85 la suta, comparativ cu ce recomanda OMS, de 95 la suta, comparativ cu ce avea Romania in 2000 - 98 la suta. In Ucraina acoperirea vaccinala la poliomielita este de sub 15 la suta, adica 15 copii din 100 sunt acoperiti complet. Riscul cresterii cazurilor de poliomielita exista mai ales ca a aparut un virus care a suferit mutatii genetice", a spus Olsavszky.

La randul sau, Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, a declarat ca vaccinarea impotriva poliomielitei se face in cadrul programului national de imunizare a copiilor si la adulti numai daca pleaca in zone endemice.

"Romania monitorizeaza ape reziduale pentru identificarea posibilelor boli transmisibile, cum ar fi si poliomielita. Pe langa monitorizarea apelor, Institutul National de Sanatate Publica, prin Centrul de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile, monitorizeaza cazurile de poliomielita, dar si cazurile de paralizie acuta flasca, suferinta care poate fi produsa de infectia cu virus poliomielitic, dar nu avem niciun fel de indicatie ca acest virus ar circula in Romania", a precizat Rafila.

El a mai spus ca, daca se constata ca este un numar prea mare de copii care nu au fost vaccinati, se poate trece la o campanie de recuperare a vaccinarii impotriva poliomielitei, prin care toti sa fie imunizati cu vaccin polio.

Potrivit lui Rafila, cel mai mare numar de copii nevaccinati sunt din Bucuresti, Arad si Alba, cu o pondere sub media nationala, iar catagrafia copiilor eligibili si nevacinati continua.

La randul sau, Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals", a explicat ca in Romania exista un program de supraveghere activa, cu privire la tot ceea ce se intampla din punct de vedere al microorganismelor.