Turistii romani care au contractat 10.000 de sejururi pentru vacanta de iarna risca sa piarda sumele cheltuite din cauza modificarii structurii anului scolar, sustine Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism, care afirma ca schimbarile decise de Ministerul Educatiei afecteaza intreaga industrie a turismului, informeaza Mediafax.

Aproximativ 10.000 de sejururi au fost deja contractate pentru perioada vacantei de iarna, iar agentiile de turism au depozite nerambursabile la partenerii hotelieri, din Romania si strainatate, pentru sezonul de iarna 2015-2016, conform fostei programe scolare.

Mai mult, clientii au achitat pachetele turistice, acestea fiind nerambursabile conform contractelor deja semnate odata ce au fost achizitionate la preturi de early booking, a anuntat Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), intr-un comunicat.

Lucia Morariu, prim-vicepresedinte ANAT, a declarat, pentru Mediafax, ca asociatia a facut o estimare de 600 de euro in medie de persoana pentru un sejur, pentru care fiecare turist a platit un avans de 200 de euro, iar cele 10.000 de sejururi au fost deja contractate. Astfel, turistii care au achitat avans pentru vacante ar urma sa piarda in total aproximativ doua milioane de euro.

Reprezentantii asociatiei spun ca saptamana in plus de vacanta, in luna ianuarie, noua perioada de vacanta din luna februarie, respectiv zilele in plus de scoala din iunie, stabilite in mod arbitrar de catre Ministerul Educatiei, fara consultarea mediului privat si a antreprenorilor din turism, aduce deservicii atat agentiilor de turism, cat si hotelierilor.

"Schimbarea structurii anului scolar se face controlat, dupa discutii inclusiv cu reprezentantii din turism, pentru ca perioadele de vacante sunt extrem de importante pentru toti care activeaza in aceasta industrie. Nu doar ca nu am fost consultati, nu a fost facuta o consultare publica, proiectul nu a fost in dezbatere publica, ci publicat tacit in Monitorul Oficial, cu patru zile inainte de inceperea anului scolar 2015-2016, punandu-ne in fata unui fapt implinit", spune Aurelian Marin, presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Oficialii ANAT spun ca lispa de comunicare cu asociatiile din turism denota lipsa de interes a autoritatilor pentru sustinerea turismului romanesc.

"Cu alte cuvinte, nu vor pierde bani doar turoperatorii, ci si clientii lor. Sunt masuri luate in pripa, fara consultare cu operatorii din turism, mai ales ca au avut loc discutii intre autoritati si patronatele noastre, in aceasta vara, cu privire la inceperea anului scolar. Oare domniile lor nu obisnuiesc ca plece in vacanta de iarna, la schi, cu copiii, si nu rezerva din timp sejurul? Nu s-au gandit ca schimbarea peste noapte a structurii anului scolar nu va mai oferi turistilor romani posibilitatea sa mearga in vacante la preturi mici, prin pachete contractate din timp?", spune Lucia Morariu, prim-vicepresedinte ANAT.

Parteneriatele cu hotelierii romani si straini si realizarea pachetelor pentru sezonul de iarna 2015-2016 sunt efectuate cu un an inainte, "tocmai pentru a putea oferi turistilor cele mai bune tarife, pentru a le permite achizitionarea de vacante prin early booking, la preturi avantajoase".

Conducerea ANAT precizeaza ca prelungierea anului scolar pana aproape de finalul lunii iunie incurca desfasurarea activitatii turistice.

"Charterele vor incepe operarea mai tarziu, aproape de varful de sezon si, prin urmare, vor fi mai scumpe, iar acest lucru il va simti tot turistul. Mai mult, terminarea scolii la finalul lunii iunie va afecta vacantele pe litoralul romanesc care incepuse sa fie populat la debutul sezonului estival. Este a doua oara, in ultimii ani, cand data de terminare a anului scolar este modificata, mutandu-se tot mai mult catre finalul lunii iunie", spune Aurelian Marin.

Potrivit unui ordin al Ministrului Educatiei, publicat joi in Monitorul Oficial, noul an scolar incepe luni si cuprinde o vacanta de iarna de trei saptamani in loc de doua si una de vara care se incheie pe 11 septembrie, astfel ca anul scolar 2016-2017 nu va incepe cu o saptamana mai devreme, asa cum solicitase Consiliul National al Elevilor si cum prevedea structura anterioara.

Structura anului scolar 2015 - 2016, stabilita in luna iulie printr-un ordin de ministru, a fost modificata pe 31 august, printr-un nou ordin, publicat joi in Monitorul Oficial.

Potrivit actului normativ, elevii vor avea vacanta de iarna intre 19 decembrie si 10 ianuarie, si nu pana la 3 ianuarie, cum prevedea structura aprobata anterior. O alta diferenta este aceea ca vacanta de vara nu se mai termina pe 4 septembrie, pentru ca anul scolar 2015 - 2016 sa inceapa cu o saptamana mai devreme, ci pe 11 septembrie.

Prima vacanta va fi in perioada 31 octombrie - 8 noiembrie, pentru clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar. Vacanta de iarna este programata de sambata 19 decembrie 2015 pana duminica 10 ianuarie 2016. Din 11 ianuarie pana in 5 februarie 2016 continua cursurile semestrului intai, iar vacanta intersemestriala va incepe sambata 6 februarie si se va incheia duminica 14 februarie.

Semestrul al doilea incepe in 15 februarie si se incheie vineri 24 iunie, in perioada 23 aprilie - 3 mai 2016 fiind programata vacanta de primavara. Din 25 iunie pana in 11 septembrie, elevii vor fi in vacanta de vara, anul scolar 2016-2017 urmand sa inceapa din 12 septembrie.