Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a anuntat joi ca saptamana viitoare un procuror din Romania "cu experienta de DNA" va veni in Moldova pentru a asista procurorii anti-coruptie, ba chiar "va revizui dosarele care sunt in investigatie" la parchetul moldovean anticoruptie. DNA si Parchetul General din Romania au comunicat insa, la solicitarea HotNews.ro, ca nici un procuror roman din cele doua parchete nu va revizui dosarele colegilor moldoveni.

Andrian Candu a spus intr-o declaratie de presa de joi, 10 septembrie, ca "saptamana viitoare, pe 15 septembrie, in sfarsit, cu aprobarea si suportul UE, in Republica Moldova vine un proc din Romania cu experienta de DNA care va sta alaturi de CNA (echivalentul roman al DNA) si institutiile anti-coruptie, va revizui chiar si dosarele care sunt in investigatie la CNA si, dupa o anumita perioada, se va veni cu recomandari privind legislatia, procedurile, institutiile, ce trebuie facut ca sa avem o lupta eficienta impotriva coruptiei. Saptamana viitoare voi avea o intrevedere cu aceasta persoana, cu aceasta misiune. Fara sa citez ce s-a mentionat in trecut si in societate si pe retelele de socializare - DNA sa treaca Prutul -, o prima randunica deja va fi saptamina viitoare". (sursa si video: Agora.md)

Potrivit presei din Republica Moldova, oficialul moldovean a refuzat sa le spuna ziaristilor cine este respectivul procuror din Romania.

Intrebata de HotNews.ro daca un procuror DNA va merge in Republica Moldova pentru a asista procurorii moldoveni, Lidia Saplacan, purtator de cuvant al DNA, a declarat ca "Informatia nu se confirma. Pe de alta parte, DNA isi experima disponibilitatea de a colabora cu autoritatile Republicii Moldova in limitele strict prevazute de legislatia romana, in sensul organizarii unor seminarii si conferinte avand ca obiect schimbul de bune practici intre reprezentantii institutiilor de aplicare a legii".

Un raspuns similar a venit si de la Parchetul General. Intrebati daca un procuror al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie va asista procurorii moldoveni, oficialii Biroului de Presa au declarat: "In urma verificărilor efectuate a rezultat că persoana la care faceţi referire în prezenta solicitare nu este un procuror din cadrul PICCJ".

La o zi distanta dupa declaratia initiala, intrebat din nou de ziaristi despre cine e vorba, Candu a declarat: "Eu am spus procuror român cu experiență de DNA care este finanțat sau cu suportul UE în calitate de suport tehnic. Haideți să așteptăm până marți și lucrurile se vor clarifica” (sursa: Agora.md).

Reamintim ca politicienii moldoveni sub o mare presiune populara pentru a demara lupta-anticoruptie. In week-end-ul trecut a avut loc la Chisinau o manifestatie-mamut, cateva zeci de mii de moldoveni cerand demisia guvernului si a presedintelui pe motive de coruptie.

Activitatea DNA este extrem de apreciata in Republica Moldova, un slogan folosit de societatea civila fiind "DNA, treceti Prutul!"

De altfel, in luna mai, guvernul condus la acel moment de Chiril Gaburici (care intre timp a demisionat) anunta intr-un comunicat de presa ca Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, urma sa faca o vizita la Chisinau pentru a se intalni cu oficialii moldoveni. Vizita nu a avut loc nici pana acum.

Andrian Candu este membru al PDM, partid controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, unul dintre cei mai puternici si detestati oameni din Republica Moldova.