Reprezentantii unui birou de executare silita au intrat, joi, cu sprijinul jandarmilor, in locuinta din sectorul 2 a printului Paul de Romania si a printesei Lia, condamnati de o instanta britanica sa ii remita o datorie de 1,8 milioane de lire sterline unui cetatean britanic, scrie Mediafax.

Paul al României si sotia sa, Lia (foto arhiva)Foto: HotNews / DP

UPDATE Avocat: Printul Paul are o datorie de 4,7 milioane lire sterline, pe care vrea sa o plateasca cash

Avocatul printului Paul, Mircea Andrei, a declarat, joi, ca executarea silita a clientului sau este un exercitiu de imagine, in conditiile in care acesta ar intentiona sa plateasca cash datoria pe care o are catre un cetatean britanic si care se ridica la 4,7 milioane de lire sterline.

Avocatul a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca istoria acestui proces in urma caruia clientul sau a fost condamnat sa plateasca suma de 4,7 milioane de lire catre patronul unui ziar britanic a inceput in perioada 2006-2007, cand ziarul britanic condus de Marco Houston a publicat un articol negativ la adresa printului Paul.

Conform avocatului Mircea Andrei, printul Paul a mers in Marea Britanie, unde a convenit cu Houston sa publice un alt articol, de data aceasta unul pozitiv, pentru a nu-l da in judecata. In acest context, cei doi s-ar fi imprietenit, iar printul Paul de Romania chiar l-ar fi imprumutat pe britanic cu suma de doua milioane de lire, bani de care acesta ar fi avut nevoie pentru a-si salva publicatia de la faliment, a sustinut avocatul.

El a mai spus ca la un moment dat, insa, Houston ar fi publicat un nou articol negativ, de data aceasta la adresa principelui Radu, care l-a dat in judecata pe Marco Houston si a castigat despagubiri morale de doua milioane de lire sterline.

In aceasta situatie, spune avocatul Mircea Andrei, Houston a apelat la serviciile aceleiasi firme de avocatura pe care o angajase si principele Radu si l-a chemat la randul sau in judecata pe printul Paul, pe care l-a indicat drept sursa pentru articolul impotriva principelui Radu. Cetateanul britanic a castigat procesul, iar printul Paul a fost condamnat sa-i plateasca doua milioane de lire sterline, adica banii pe care trebuia sa ii achite principelui Radu, plus alte 2,7 milioane de lire cheltuieli de judecata.

Avocatul a spus ca, desi nedreapta decizia instantei, clientul sau recunoaste aceasta datorie si intentioneaza sa o plateasca, dupa ce decizia judecatorilor britanici a devenit executorie si in Romania printr-o decizie definitiva a Curtii de Apel Bucuresti din iunie 2015.

Mircea Andrei mai sustine ca avocatii printului Paul ar fi contactat biroul de executare silita pentru a stabili conditiile in care se va face plata, insa nu ar fi primit niciun raspuns.

"Printul Paul recunoaste suma de 4,7 milioane de lire ca datorie. Doi avocati au incercat sa discute achitarea sumei, insa executorul a pus in schimb executare pe domiciliu. Il lasam acum sa faca evaluarea bunurilor, care oricum nu pot acoperi suma care trebuie executata pentru ca intentionam sa platim cash. Cred ca in niciuna din casele celor mai bogati oameni din Romania nu pot fi gasite bunuri care sa valoreze atat de mult. Executarea silita este doar un exercitiu de imagine", a declarat avocatul Mircea Andrei.

Acesta a adaugat ca, in conditiile in care printul Paul nu si-a recuperat datoria de doua milioane de lire pe care Houston ar avea-o la el, va incepe demersurile pentru recuperarea banilor prin intermediul unei case de avocatura din Marea Britanie.

----------------------------------

Executarea silita se face in baza unei decizii definitive pronuntate de Curtea de Apel Bucuresti in 16 iunie 2015.

Joi, executorul judecatoresc a mers la locuinta printului Paul pentru a evalua bunurile astfel incat sa se stabileasca daca acestea pot fi valorificate ca sa poata fi recuperat prejudiciul.

Inalta Curte de Justitie - Divizia Queen's Bench a decis, la 2 iunie 2010, ca printul Paul de Romania si printesa Lia a Romaniei sa-i plateasca lui Marco Houston 1,8 milioane de lire sterline.

Decizia a fost luata in urma actiunii in instanta a lui Marco Houston, editorul publicatiei Royalty Magazin , care a sustinut ca i-a imprumutat pe printul Paul si printesa Lia cu suma de 1,8 milioane de lire, pe care acestia nu au mai inapoiat-o, potrivit stirileprotv.ro.

Pe 14 octombrie 2014, Tribunalul Bucuresti a recunoscut decizia instantei britanice si a incuviintat executarea acesteia pe teritoriul Romaniei. Curtea de Apel Bucuresti a mentinut in 16 iunie 2015 decizia Tribunalului, dand o decizie definitiva in sensul punerii in executare a hotararii Curtii britanice.

Printul Paul a sustinut, intr-un comunicat transmis prin biroul sau de presa, ca nu are cunostinta despre procesul de la Londra, unde nu ar fi fost citat.

El a mai afirmat ca Marco Houston este cel care ii datoreaza suma de 2.018.568 de lire sterline, in baza unui contract de imprumut autentificat de notarul public John Bower din Londra, in data de 8 octombrie 2007 si garantat cu o ipoteca instituita asupra unui imobil al lui Houston din Londra.