Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicut, spune ca musulmanii care traiesc in Bucuresti au nevoie de o moschee, insa de una normala, nu supradimensionata, care "sa epateze si sa te striveasca". Mitropolitul este de parere ca trebuie sa fie si reciprocitate, pentru ca si romanii isi doresc o biserica in Istanbul.

IPS Andrei AndreicutFoto: AGERPRES

"Personal, cred ca musulmanii care traiesc in Bucuresti au nevoie de o moschee. Insa de una normala, nu de una supradimensionata, care sa epateze, care sa te striveasca, adica de o moschee pentru rugaciune, pentru viata lor spirituala. Nu stiu daca in jurul acelei moschei se prevede construirea unei scoli musulmane, dar eu cred ca nu este nevoie de asa ceva. Si acum in Bucuresti este o moschee, probabil ca numarul musulmanilor este mai mare acum, si de aceea spun ca o moschee, din punct de vedere duhovnicesc, nu ar deranja", a declarat IPS Andrei Andreicut, intr-un interviu acordat corespondentului MEDIAFAX.

Muftiatul Musulman Cultural a primit, la sfarsitul lunii mai, prin hotarare de Guvern, un teren de peste 11.000 de metri patrati pentru construirea unei moschei. Terenul respectiv este situat langa Romexpo, iar valoarea sa ar fi estimata la patru milioane de euro. Singura conditie pe care a impus-o Guvernul este ca lucrarile de constructie a moscheii sa inceapa in trei ani.

"Proiectul consta intr-o simpla moschee cu o capacitate de maxim 1.000 de persoane. Moscheea Carol I din Constanta are o capacitate de 800 de persoane. Avand in vedere ca este vorba de Capitala si in Constanta mai avem inca 6 moschei ale noastre, am solicitat in Bucuresti o moschee de 1.000 de persoane. Proiectul consta in construirea unei moschei, a unui parc pentru copii, a unei fantani arteziene, a unui loc de ablutiune si bai. Nu stiu de unde a aparut in presa informatia ca vor studia 6.000 de studenti la aceasta moschee. Daca se va face, va fi o scoala de vara unde copiii familiilor musulmane din Bucuresti, daca doresc sa isi trimita copilul sa invete abecedarul religiei musulmane de la un duhovnic avizat de institutia pe care o reprezint, o pot face si pot invata si limba materna. Nimic altceva. Scoala aceasta va avea o sala de curs cu o capacitate de maxim 20 de persoane. Daca nu se doreste, noi vom renunta si la aceasta scoala. Nu va fi cea mai mare moschee din Europa. Cand am facut o astfel de afirmatie am vrut sa evidentez respectul pe care statul roman il are fata de comunitatea turco-tatara din Europa", a declarat muftiul, Iusuf Murat, liderul spiritual al comunitatii musulmane din Romania, in luna iulie.