Gruparea Statul Islamic (SI) a anuntat miercuri ca tine un norvegian si un consultant chinez ostatici si a cerut rascumparari in schimbul eliberarii lor, relateaza AP, citata de Mediafax.

Gruparea Statul Islamic Foto: Captura YouTube

Gruparea extremista a postat pe Internet fotografii cu doi barbati purtand combinezoane galbene de detinuti, in ultimul numar al revistei sale online Dabiq.

Norvegianul este prezentat ca fiind Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, in varsta de 48 de ani, din Oslo, iar chinezul ca Fan Jinghui, in varsta de 50 de ani, un consultant independent de la Beijing.

Revista publica o telegrama pentru "oricine vrea sa plateasca rascumpararea in schimbul eliberarii si transferului".

Data si locul capturarii celor doi barbati nu sunt precizate.

SI detine controlul asupra unor portiuni importante din Irak si Siria si a ucis mai multi ostatici cu bestialitate, a filmat aceste executii infioratoare si le-a postat online.

Premierul norvegian Erna Solberg a confirmat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca unul dintre ostatici este un norvegian in varsta de peste 40 de ani tinut ostatic in Siria si ca "totul arata ca (SI) se afla in spate".

Solberg a precizat ca barbatul a fost capturat la sfarsitul lui ianuarie.

"Rapitorii au prezentat o serie de cereri si vor sume semnificative de bani", a declarat ea.

"Nu putem ceda si nu vom ceda presiunilor teroristilor si criminalilor. Norvegia nu plateste rascumparari", a anuntat premierul norvegian.