Primul medicament care vindeca hepatita C, o boala anterior nevindecabila, a fost aprobat in Uniunea Europeana cu aproape doi ani in urma. Ulterior au aparut alte trei combinatii terapeutice care vindeca aceasta boala, dar care se numara in acelasi timp printre cele mai scumpe medicamente din lume. In Romania, autoritatile au inceput in primavara lui 2015 negocierile pentru a putea achizitiona aceste medicamente la un pret mai scazut decat cel de catalog.

Pacient cu hepatita CFoto: Hotnews

In competitie au intrat patru companii si, conform informatiilor HotNews, oferta castigatoare apartine companiei americane Abbvie. Pretul obtinut de autoritatile romane este insa foarte important, deoarece de el depinde cati din cei aproximativ 16.000 de romani diagnosticati cu aceasta boala vor fi tratati.

Negocierile s-au incheiat abia ieri, dupa ce autoritatile guvernamentale au anuntat mai multe termene pentru aprobarea acestor medicamente: februarie 2015, primavara lui 2015, mai 2015 si iunie 2015. Compania americana Abbvie este cea a carei oferta a fost considerata cea mai avantajoasa, celelalte trei companii care si-au inregistrat medicamente anti-hepatita C in Romania fiind Janssen-Cilag, Gilead si Bristol-Myers Squibb.

Tratamentul Abbvie a intrat in Romania cu un pret de catalog de 40.000 de Euro pentru o cura completa pentru un pacient. Conform informatiilor HotNews, pretul obtinut de autoritatile romane in urma negocierilor este sub cel al tratamentului vechi cu interferon care costa aproximativ 14.000 Euro (in functie de specificul pacientului si greutatea acestuia). Mai multe surse furnizeaza cifre diferite pentru pretul obtinut pentru noul tratament, care ar varia intre 11.000 si 13.000 de Euro pentru o cura completa pentru un singur pacient. Orientativ, in functie de cifrele vehiculate, contractul pentru noile medicamente anti-hepatita C ar avea o valoare intre 55 - 78 milioane de Euro.

Dar aceste cifre sunt imposibil de verificat obiectiv deoarece autoritatile invoca confidentialitatea negocierilor cu producatorii farma. In iunie 2015, intr-un interviu HotNews, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea, explica ca „eu nu am o problema sa fac public pretul, dar trebuie sa fie si producatorii de acord. Fiind vorba de banii lor, de compania lor, de interesele lor, habar nu am sa spun [daca vor fi de acord, n.r.]. Evident ca, daca o autoritate ma intreaba care este pretul, atunci va trebui sa-l dau. Dar nu vreau sa incalc vreun consemn din scrisoarea de confidentialitate care a fost semnata la inceputul negocierilor”.

Negociatorii din partea statului au fost Oana Ingrid Mocanu, Roxana Radu, Ana Maria Iliescu si Mirela Vircan (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate), Constantina Albu si Sorin Luca (Ministerul Sanatatii), Dragos Chirila (Agentia Nationala a Medicamentului).

Legea care reglementeaza negocierile de tip cost-volum-rezultat dintre autoritatile romane si producatorii farma a fost modificata de 4 ori in ultimele luni. „Este un proces pe care Romania nu l-a mai practicat pana in acest moment si aceste modificari au fost necesare pentru a raspunde tuturor conditiilor”, a explicat Vasile Ciurchea pentru HotNews. „Daca nu am fi modificat, atunci ar fi existat contestatii”. Contestatii care pot fi depuse timp de 15 zile de la anuntarea castigatorului. Orice intarziere reprezinta un pas mai aproape de agravarea ireversibila a bolii pentru mii de pacienti.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat miercuri ca de aceasta noua terapie vor beneficia „probabil aproximativ 5000 de pacienti”. In Romania exista aproximativ 16.000 de pacienti diagnosticati cu hepatita C, toti cei cu boala aflata in stadiul 4 de fibroza urmand sa primeasca tratamentul subventionat de catre stat. Stadiul 4 reprezinta deja o forma avansata a bolii, ceilalti bolnavi de hepatita C trebuind practic deocamdata sa astepte agravarea bolii pentru a putea beneficia de medicamentele subventionate de statul roman.

Contractul incheiat intre statul roman si compania castigatoare este de tip cost-volum-rezultat, adica daca un pacient nu se vindeca in urma tratamentului, atunci compania farmaceutica care produce medicamentul va trebui sa acopere integral costul tratamentului ineficient. In prezent nu exista informatii cu privire la durata pentru care a fost incheiat acest contract. Durata este importanta deoarece peste un an preturile cu siguranta vor scadea; este posibil inclusiv sa apara oferte mult mai avantajoase.

Exista de pilda posibilitatea folosirii „licentierii obligatorii”, un instrument prin care guvernul unei tari permite producerea acestor medicamente si de catre alte companii farmaceutice decat cele care detin exclusivitatea pana in 2025. Posibilitatea este inclusa in acordul Organizatiei Mondiale a Comertului si aplicarea ei ar duce la scaderea considerabila a pretului. Guvernul Romaniei este la curent cu aceasta varianta inca din martie 2015. „Preturile obtinute in urma negocierilor cost-volum secrete [dintre Guvern si producatorii farma, n.r.] nu vor fi niciodata la fel de mici precum cele pe care Guvernul ar putea sa le obtina printr-o licentiere obligatorie”, afirma Andrew Goldman, reprezentantul organizatiei americane Knowledge Ecology International specializata in astfel de proceduri.

Un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii precizeaza costurile minime de productie pentru o cura completa cu aceste medicamente: ele variaza intre 90 de Euro si 240 de Euro. Aceste calcule au declansat un scandal international imens, in care mai multe organizatii de pacienti, organizatii internationale si chiar politicieni au acuzat companiile producatoare ca practica preturi imoral de ridicate. Pretul initial practicat de pilda in Statele Unite era de 1000 de euro pentru o singura pilula, comisia de Finante a Senatului american deschizand din acest motiv o investigatie avand in vedere „costurile de dezvoltare si productie”.

Intre timp, in urma negocierilor dintre guverne si companiile producatoare, preturile pentru o cura completa au inceput sa scada: 41.000 de Euro pentru o cura/pacient in Franta, 6750 de Euro in Brazilia si pana la cel mai redus pret obtinut de Egipt (tara cu cea mai mare prevalenta a hepatitei C din lume): 900 de Euro pentru o cura/pacient.