Statul trebuie sa decida daca numarul de migranti alocati Romaniei este rezonabil si, pentru inceput, sa preia mai putine persoane, pentru a da timp autoritatilor locale sa invete ce au de facut, a declarat miercuri, pentru Mediafax, seful misiunii din Romania a Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), Mircea Mocanu.

Seful misiunii din OIM a precizat ca autoritatile romane trebuie sa decida daca cifra de 6.351 de migranti, avansata de Comisia Europeana (CE), este rezonabila pentru Romania si, daca ea va fi agreata, numarul de migranti va trebui distribuit pe cel putin doi ani.

"Cred ca la inceput, in prima etapa, ar fi bine sa fie mai putine persoane preluate, pentru ca autoritatile sa invete ce au de facut si, ulterior, putem sa ne angajam la o cifra mai mare. Cred ca pentru inceput trebuie sa intarim capacitatea autoritatilor locale. Avem incredere in capacitatea Inspectoratului General Imigrari (IGI) de a procesa cifrele, dar trebuie sa lucram inainte si cu autoritatile locale pentru a le intari capacitatea astfel incat sa ii poata intergra, in eventualitatea in care migrantii vor decide sa ramana in Romania", a explicat Mircea Mocanu.

In opinia sa, in prima faza, Romania ar trebui sa se limiteze la cifra discutata initial, de 1.700 de persoane, si abia in al doilea an sa se atinga pragul de 6.351.

"Cred ca statul roman ar trebui sa ii distribuie si sa nu fie preluati mai mult de 30 la suta in primul an si, eventual, 70 la suta in cel de-al doilea an, daca perioada nu se poate prelungi mai mult. In prima faza trebuie sa avem un procent mai mic, pentru ca trebuie sa lucram cu autoritatile locale, iar atunci cand avem convingerea ca autoritatile locale au mecanismele necesare asigurarii integrarii lor, putem sa discutam de cifre mai mari. Asta daca vorbim de integrare, pentru ca daca este vorba doar de procesare, lucrurile vor sta diferit", a spus seful misiunii din Romania a OIM.

El a precizat ca, din punctul sau de vedere, la sfarsitul anului 2016 ar trebui facuta o analiza privind capacitatea de integrare, pentru a vedea care au fost punctele tari, punctele slabe, unde ar trebui suplimentate eforturile, dar si ce s-a intamplat cu migrantii care au ajuns in Romania.

"Daca vom constata ca 90 la suta din primii migranti ajunsi in Romania au ales sa plece, atunci cred ca lucrurile vor trebui rediscutate", a spus Mircea Mocanu.

Totodata, el a explicat ca primele masuri care trebuie luate de orice tara pentru migranti vizeaza asigurarea securitatii, a cazarii si a cursurilor de limba romana.

"Trebuie sa ne concentram pe cursurile de limba romana daca vrem sa incepem orice proces de integrare. (...) Suntem in proces de a dezvolta niste cursuri in format electrornic, astfel incat ei sa poata invata limba si in afara cursurilor cu profesorii, care se tin seara sau in week-end", a mai spus seful misiunii din Romania a OIM.

Comisia Europeana cere Romaniei sa gazduiasca 6.351 de imigranti dintr-un total de 160.000 sositi in Grecia, Italia si Ungaria, potrivit unei propuneri de repartizare a acestora, publicata miercuri pe site-ul CE.

Comisia Europeana (CE) a prezentat miercuri o propunere de repartizare intre statele membre ale Uniunii Europene a 120.000 de imigranti sositi in Italia (15.600), Grecia (50.400) si Ungaria (54.000).

Conform acestei propuneri, Romania ar urma sa primeasca 4.646 de imigranti, dintre care 604 din Italia, 1.951 din Grecia si 2.091 din Ungaria.

Aceasta se adauga propunerii formulate de CE in luna mai, care prevedea repartizarea a 40.000 de imigranti din Grecia si Italia. CE a propus in mai ca Romania sa primeasca 1.705 imigranti, dintre care 682 din Grecia si 1.023 din Italia.

Presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta au sustinut ca Romania nu poate primi mai mult decat ii permite capacitatea de 1.785 de locuri. Saptamana viitoare va avea loc sedinta CSAT in care se va discuta situatia privind cotele de refugiati.