Federatia Organizatiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC), impreuna cu Societatea Internationala pentru Prevenirea Abuzului si Neglijarii Copilului (ISPCAN) organizeaza la Bucuresti a 14-a Conferinta Regionala Europeana ISPCAN, in perioada 27-30 septembrie 2015. Tema abordata in acest an este "In Primul Rand Copiii! Raspunsuri inter-sectoriale si de colaborare la abuzul, neglijarea si exploatarea copilului", una dintre problemele cele mai relevante ale timpului nostru. Conferintele regionale ISPCAN sunt evenimente bienale care au crescut in dimensiune si prestigiu de peste treizeci de ani.

Un studiu realizat de UNICEF in 190 de tari pe tema violentei asupra copilului in locurile unde acesta ar trebui sa fie in siguranta - comunitate, familie, scoala - arata ca:

  • aproximativ 120 milioane de fete cu varste mai mici de 20 de ani (aproximativ una din zece) au fost abuzate sexual;
  • o cincime dintre victimele crimelor sunt copii si adolescenti cu varste sub 20 de ani;
  • unul din trei elevi cu varste cuprinse intre 13 si 15 ani este agresat verbal in scoala; in Lituania si in Romania, sase din zece elevi recunosc ca isi agreseaza verbal colegii;
  • aproximativ 17% dintre copii sunt victime ale unor pedepse fizice severe.

Ce servicii avem la nivel international, european si national pentru copiii victime ale abuzului? Cum functioneaza in alte state sistemul de protectie a copiilor si cum sunt organizate serviciile de prevenire a abuzului ? Cum isi asuma Statul rolul de aparator al drepturilor copilului in diverse tari? Raspunsurile la aceste intrebari se afla pe agenda conferintei si sunt abordate de experti internationali pentru un public format din 400 de profesionisti din peste 20 de tari, din diferite domenii: medico-psiho-social, justitie, mediu universitar si cercetatori. Conferinta include prezentarea a peste cinci studii si cercetari la nivel international, lansarea unor instrumente de lucru pentru profesionistii care lucreaza in domeniu, solutii si recomnadari pentru sistemele natioanle de protectie a drepturilor copilului si o serie de argumente stiintifice in favoarea urgentarii masurilor de prevenire si combatere a violentei copilului in familie, in scoli, insitutii si in societate in general.

In plus, evenimentul cuprinde si o pre-conferinta de Forum de Tineret, in care tinerii isi vor exprima opinia in legatura cu solutii posibile pentru prevenirea abuzului si vor prezenta solutii pentru interventii prietenoase copiilor.

Consultarea acestora este o garantie a statelor, asumata in articolul 12 din Conventia ONU cu privire la drepturile copilului, conform caruia copilul capabil de discernamant are dreptul de a-si exprima liber opinia asupra oricarei probleme care il priveste, opiniile copilului urmand sa fie luate in considerare tinandu-se seama de varsta sa si de gradul sau de maturitate.

Societatea Internationala pentru Prevenirea Abuzului si Neglijarii Copilului (ISPCAN) Scopul ISPCAN este prevenirea abuzului asupra copiilor in fiecare tara, in orice forma, inclusiv abuzul fizic si emotional, abuzul sexual, malnutritia si neglijarea, copiii strazii, prostitutia copiilor si traficul de copii, implicarea copiilor in conflictele armate si razboi si munca in randul copiilor. Organizatia se angajeaza sa creasca gradul de constientizare publica a violentei asupra copiilor, dezvoltarea de strategii pentru a preveni astfel de violente, precum si promovarea drepturilor copiilor in acord cu Conventia ONU pentru Drepturile Copilului.

Comunitatea ISPCAN este compusa din profesionisti si organizatii din toata lumea care lucreaza in toate domeniile ce tin de abuzul si neglijarea copilului. Este un proces zilnic de a aduce laolalta profesionisti si studenti pentru a se interconecta si a lucra impreuna la nivel global si local. A avea o comunitate in crestere ajuta la schimbul de resurse si aduce oportunitati de invatare deopotriva pentru statele dezvoltate si pentru cele in curs de dezvoltare.

Federatia Organizatiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC) este o organizatie cu peste 100 de membri, ONG-uri active in domeniul protectiei si bunastarii copilului si familiei, si are ca scop intarirea, unirea si reprezentarea intr-o maniera solidara a organizatiilor membre care activeaza in domeniul bunastarii si protectiei copilului si familiei in vederea asigurarii respectarii drepturilor copilului asa cum sunt ele descrise in Conventia ONU cu privire la Drepturile Copilului si in Conventiile europene la care Romania este parte.