Guvernul a aprobat Carta Alba a Apararii

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 9 septembrie 2015, 16:15 Actualitate | Esenţial

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, documentul programatic "Carta Alba a Apararii". Documentul raspunde prevederilor Strategiei nationale de aparare a tarii si implementeaza obiectivele de aparare stabilite de Programul de guvernare. Dupa avizarea de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, Carta Alba va fi supusa aprobarii Parlamentului, conform legii, pentru un orizont de patru ani (2015-2019). Carta Alba este primul document de planificare a apararii elaborat in baza noii Legi care stabileste obiectivele politicii de aparare.

Documentul evidentiaza schimbarile semnificative la nivelul mediului international de securitate, fata de care au fost identificate solutiile de asigurare a capabilitatilor necesare statului roman pentru promovarea si protejarea intereselor nationale in fata riscurilor si amenintarilor curente, a celor aflate in dezvoltare si a celor viitoare, indeplinirea angajamentelor in planul securitatii si apararii asumate de tara noastra in cadrul NATO si UE, precum si fata de alte organisme internationale si autoritati publice nationale.

Obiectivele politicii de aparare pentru perioada 2015-2019, potrivit documentului, sunt: dezvoltarea capabilitatilor de aparare robuste, cresterea credibilitatii strategice in cadrul NATO si al UE, consolidarea parteneriatelor strategice, in mod deosebit cu Statele Unite ale Americii, dezvoltarea relatiilor de cooperare internationala in plan bilateral, regional si in cadrul organizatiilor internationale, precum si sprijinirea autoritatilor publice in gestionarea unor situatii de urgenta.

Pentru atingerea acestor obiective, misiunile generale ale Armatei Romaniei sunt: contributia la securitatea Romaniei pe timp de pace, apararea independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a Romaniei, participarea la apararea aliatilor si partenerilor, in cadrul NATO si UE, promovarea stabilitatii regionale si globale, inclusiv prin utilizarea diplomatiei apararii, sprijinirea autoritatilor administratiei publice in situatii de urgenta, pentru acordarea de asistenta populatiei si pentru managementul consecintelor dezastrelor.

Un capitol important al Cartei Albe este dedicat functionarii eficiente a managementului integrat al resurselor, care reprezinta una din conditiile esentiale in vederea indeplinirii de catre Armata Romaniei a misiunilor ce ii revin. De asemenea, documentul accentueaza importanta Declaratiei NATO, adoptate cu prilejul Reuniunii la nivel inalt din Tara Galilor, din septembrie 2014, si a Acordului politic national privind cresterea finantarii pentru aparare.
Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

1300 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri