Procurorii DIICOT au deschis un dosar in care s-a inceput urmarirea penala in rem pentru acte de terorism in legatura cu rapirea romanului Iulian Ghergut in Burkina Faso, anunta Agerpres, citand surse judiciare. Ministerul Afacerilor Externe s-a autosesizat in privinta rapirii unui roman in statul african Burkina Faso, activand o celula de criza, se preciza intr-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe pe 4 aprilie.

"Imediat ce informatiile au fost cunoscute de autoritatile romane, ministrul Afacerilor Externe a activat celula de criza, care s-a reunit deja in vederea analizarii tuturor informatiilor si pentru adoptarea masurilor specifice. Au fost trimise instructiuni catre toate misiunile diplomatice din zona. Institutiile care fac parte din celula de criza sunt in contact permanent", mai preciza atunci MAE.

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, raspunzand intrebarii unui jurnalist, ca autoritatile statului trateaza cu maxima atentie si implicare cazul romanului rapit in Burkina Faso, subliniind ca, pentru a avea succes actiunile in acest caz, trebuie sa nu se faca prea multa publicitate.

"Statul roman trateaza cu maxima atentie si implicare acest caz. Am trimis un delegat in celula de criza care se desfasoara sub tutela MAE. Stiu foarte exact in ce faza ne aflam. Actiunile care se fac sunt conforme cu manualul, insa aceste actiuni au succes doar daca nu se face prea multa publicitate. Din acest motiv, celula de criza cand a fost nevoie a comunicat datele, cand s-au putut comunica. Este o situatie care necesita un tratament specific", a afirmat Klaus Iohannis, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni.