Pauza de masa de o ora ar putea deveni obligatorie pentru bugetari. Care ar putea fi efectele asupra programului de lucru, traficului rutier si preluarii copiilor de la scoli si gradinite

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 9 septembrie 2015, 12:10 Actualitate | Esenţial

Toti angajatii statului care lucreaza in cadrul ministerelor si institutiilor din administratiei publice centrala ar putea beneficia de o pauza pentru masa de o ora, intre orele 13.00-14.00, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, anunta de Digi24, citat de Romania Libera.

"Angajatii din cadrul ministerelor, altor organe de specialitate, autoritatilor si institutiilor publice ale administratiei publice centrale beneficiaza zilnic de o pauza pentru masa de o ora, in intervalul orar 13.00-14.00, care nu este inclusa in durata normala a timpului de munca", se arata in proiect. Aceasta inseamna ca bugetarii isi vor termina programul de lucru cu o ora mai tarziu.

Introducerea unei pauze de masa inseamna, practic, prelungirea programului cu o ora, astfel incat sa ramana tot opt ore de munca. Prelungirea programului ar putea avea mai multe efecte.

Un prim efect vizibil ar fi impactul asupra traficului rutier in orasele aglomerate. Astfel, momentul de virf de la terminarea programului s-au putea decala cu o ora, ceea ce ar putea atrage modificarea orarului mijloacelor de transport in comun.

Un alt efect ar putea fi aparitia unor dificultati in preluarea copiilor care raman la program prelungit in cadrul gradinitelor, scolilor cu semi-internat si after-school-urilor. In cele mai multe cazuri, gradinitele si-au stabilit programul in functie de cel al parintilor, or, prelungirea cu o ora a programului de stat la serviciu ar atrage decalaje fata de programul unitatilor de invatamant.


Citeste mai multe despre   14021 vizualizari

 • +7 (11 voturi)    
  Ha ha ha (Miercuri, 9 septembrie 2015, 12:14)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Dragi parlamentari: nu sunteti doar hoti,complici la faj si incompetenti. sunteti si IDIOTI !
  • -1 (1 vot)    
   corect! (Miercuri, 9 septembrie 2015, 15:06)

   io [anonim] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   si profesorii, si ei e tot bugetari?
   ca le baga astia fortat o gaura in program.
   si copiii, ce fac in pauza de masa a lu' dom' profesor?
   iau si ei pauza de masa?
 • +8 (12 voturi)    
  vai, vai ce durere! (Miercuri, 9 septembrie 2015, 12:16)

  Daniel [anonim]

  "...aparitia unor dificultati in preluarea copiilor care raman la program prelungit in cadrul gradinitelor."
  Vai, vai ce durere! Haideti sa nu fim ipocriti!!!
  Si cei care lucreaza la privat si au program de la 9 la 6 (o ora pauza de masa inclusa) ce fac cu copiii la gradinita?? Ca sa nu mai pui faptul ca bugetarii rar stau peste program in timp ce la privat se sta aproape "obligatoriu peste program"!!!
  • 0 (2 voturi)    
   la privat (Miercuri, 9 septembrie 2015, 13:38)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Daniel

   Nu cred ca la privat, daca ii explici angajatorului ca tre sa pleci la ora x sa-ti iei copilul de la gradi nu te intelege...

   Si iar nu stiu la ce privat lucrezi tu de stai obligatoriu peste program, da' nu generaliza te rog. Oricum, in mod clar nu ai copii dupa felul relaxat in care tratezi problema cu gradinita...

   P.S. Lucrez si am lucrat tot timpul la privat
   • 0 (2 voturi)    
    Haideti sa dormim la servici atunci! (Miercuri, 9 septembrie 2015, 15:15)

    D [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

    Probabil salariul te motiveaza sa stai peste program, dar pentru bugetarii cu 900 -1000 lei net "personal de executie cu studii superioare", care mai acopera si lipsa de personal din cauza ca nu se fac angajari nu este ok sa stea dupa program.
    • 0 (0 voturi)    
     Chestia cu statul peste program... (Joi, 10 septembrie 2015, 13:36)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui D

     tine atit timp cit nu ai in grija si un minor de care tre sa te ocupi. Iti zice asta cineva care statea in mod constant peste program, si asta nu pentru ca i se cerea si pentru ca ii placea sa termine treaba bine si la timp. Dar cind programul de gradinita al copilului de de la 8 la 5, si mai faci si 10-15 min de la gradi la serviciu, timpul tau de lucru se reduce la maxim 8.5 ore. Fara exceptii.

     Iar aici nici macar nu e vorba de stat peste program, ci de obligat salariatul sa stea 9 ore la serviciu, din care o ora sa caste gura in pauza de masa. asta e timpenia, obligativitatea masurii, care nu determina nici munca mai multa, nici protectie a angajatului nu e, ca sandwitch-ul pe care si-l ia de acasa se maninca in 10 min maxim. Si atunci, fortezi bugetarul sa stea o ra aiurea la serviciu pentru ca asha i se pare sexi parlamentarului gigel.
     • 0 (0 voturi)    
      pauza de masa = suplimentare neplatite (Marţi, 29 noiembrie 2016, 18:36)

      anonim [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

      pauza de masa este o shmecherie sa te tina mai mult la munca...

      oricum nu ai nevoie pt sanwich mai mult de 10 minute care oricum sunt incluse in codul muncii si in cele 8 ore!!!

      Ar trebui ca prin lege sa permita ca salariatul (nu angajatorul!!!) sa opteze daca doreste pauza de masa mai mare de 15minute !!!

      daca ne uitam la alte state din UE vedem ca sunt mai rentabile daca au timpul mai scurt de lucru si o duc mult mai bine, decat noi care numa ca nu ducem patu cu noi la munca...
 • +7 (9 voturi)    
  Masura inoportuna (Miercuri, 9 septembrie 2015, 12:26)

  Nelson Mandravela [anonim]

  Aceasta masura nu va avantaja nici bugetarii si nici contribuabilii care beneficiaza de serviciile nemijlocite ale aparatului de stat. O ora care va fi pierduta si de unii si de altii. Oamenii vor sta o ora in fata ghiseelor, iar bugetarii oricum nu vor merge sa serveasca masa (lipsa cantinelor proprii ale instituiilor, lipsa bonurilor de masa sau pur si simplu a banilor). Cat isi permit sa ia masa in oras chiar si la o cantina. Iata un exemplu de hotarare luata in pripa, fara a consulta pe nimeni si fara a analiza in fapt care sunt nevoile reale ale oamenilor. Efectele negative surclaseaza in mod evident efectele pozitive ilare (servirea mesei intr-un mediu adecvat care sa nu duca la imbolnavirea oamenilor). De aici eu deduc urmatoarele: spatiul de birouri este impropriu servirii mesei, dar este perfect pentru a sta 9 ore in conditii departe de cele reglementate de lege. Acum putem sta linistiti, s-au rezolvat toate probleme tarii.
  • 0 (0 voturi)    
   Nedumeriri . (Miercuri, 9 septembrie 2015, 17:51)

   Marx [anonim] i-a raspuns lui Nelson Mandravela

   Pai , pana acum cand mancau bugetarii ? Sau nu mancau deloc pana ajungeau acasa ? ! La drept vorbind , am vazut destule cazuri cand oamenii se bagau la un ghiseu si brusc , dupa un pardon vinovat , se retrageau . Tocmai atunci isi desfaceau pachetele salariatii bugetari . Nu conta ora . Uneori la zece , alteori la unu .
 • +4 (4 voturi)    
  oarecum normal dar gresit implementat (Miercuri, 9 septembrie 2015, 12:29)

  goto [anonim]

  ar fi normal atat timp cat codul muncii specifica ca salariatii au dreptul la pauza de masa de o ora. la privat aceasta ora se adauga celor 8 ore de stat la munca. acum depinde si cum au specificat in contractele colective de munca, daca sunt sau nu incluse in programul de munca de 8 ore.
  consecintele asupra programului institutiilor vor fi:
  -intre 1 si 2 la institutiile care au relatii cu clientii nu va mai lucra nimeni; logic ar fi sa specifice ca au o ora pauza pe care si-o pot lua in intervalul 11.30 - 14.30 (de exemplu) ramanand la latitudinea institutiilor sa stabileasca intervalul si cati oameni pot pleca in acelasi timp la masa pentru a nu perturba lucrul
  -angajatii vor lucra o ora in plus (adica fix acea ora de masa), fiind arhicunoscut ca sefii la stat nu tin cont de legi si obliga angajatii sa lucreze tot timpul
 • +3 (5 voturi)    
  sa inteleg... (Miercuri, 9 septembrie 2015, 12:34)

  liviu_ [utilizator]

  ca e prea fluid traficul la ora 18 si mai trebuie aglomerat putin...
  o idee mai cretina n-am vazut! o sa se f*** si mai mult circulatia din bucuresti
 • 0 (0 voturi)    
  Dobitoci (Miercuri, 9 septembrie 2015, 13:34)

  bogdan1477 [utilizator]

  Si daca eu, bugetarul cu pauza de masa obligatorie, tre sa-mi iau ncopilul de la gradinita dupa maxim 9 ore de cind l-am lasat, ca se inchide gradinita, ce fac? Adicatelea de ce nu am dreptul la pauza de masa de 10 minute ( un sandwitch facut acasa)? Da' vitseii care au asemenea idei cretse n-au de unde sti care-s problemele omului de rind, ca ei trimit soferul sa duca copilul sa scoala cu gipanu'...
  • 0 (0 voturi)    
   Se gasesc solutii (Miercuri, 9 septembrie 2015, 17:56)

   nelu [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

   Eu las copilul dimineata iar sotia il ia seara. E greu, si eu as prefera pauza de masa de juma de ora ca oricum nu stau mai mult.
   • 0 (0 voturi)    
    Citeodata se gasesc, citeodata nu (Joi, 10 septembrie 2015, 13:43)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui nelu

    Ce te faci daca sotia e in aceeasi situatie? Bun, pin la urma rezolvi cumva, ori cu un vecin, ori cu mama soacra, ori pur si simplu ii sspui sefului ca tre sa pleci. Dar ceea ce nu pricep e de ce trebuie sa impui asemenea reguli care nu ajuta pe nimeni. O ora pauza de masa e imens, mai ales pentru angajati cu 1000 de lei salariul care sigur nu au bani de mai mult de-un sandwitch adus de acasa, care se maninca in 10 minute. Asta ca sa nu mai spun ca un salariat cu 1000 de lei, fara masina, consuma timp sensibil mai mult si cu trannsportul spre casa, si cu cumparaturile de la supermarket, etc. A-i impune sa stea o ora sa frece menta degeaba e doar o timpenie.
 • +1 (3 voturi)    
  masa de prinz a bugetarului (Miercuri, 9 septembrie 2015, 13:44)

  bogdan1477 [utilizator]

  ma intreb oare ce va face in ora de pauza de masa bugetarul cu 1000 de lei salariu, care in mod sigur nu-si perminte sa iasa in oras sa manince zilnic (ca sa nu mai spunem ca o masa in oras rar dureaza doar o ora). In 10, hai 20 de minute termina pachetelul de acasa. Si dupa aia ce face? Stai si asteapta finalul pauzei demasa in contul careia va sta in plus seara. Si va avea o ora mai putin acasa pentru facut cumparaturi, spalat, facut curat, facut temele cu ala micu, etc.

  Serios ca masura asta intra la categoria "gindire cu premeditare". Da' probabil stabanii care au nascocit-o nu au nici probleme cu adus copiii de la gradinita, nici treaba de facut acasa dupa serviciu. Asha ca li se pare extrem de potrivita pauza aia de masa de o ora.
 • +1 (1 vot)    
  Un guvern de idioti (Miercuri, 9 septembrie 2015, 14:53)

  Kevi [utilizator]

  Daca tot vreti sa faceti ceva, puneti

  o pauza de masa de jumatate de ora inclusa in cele 8 ore de munca, in orice interval orar doreste angajatul

  sau

  o pauza de masa de o ora in intervalul orar 11-14 cu conditia asigurarii continuitatii activitatii prestate (de ex. la trezo din 4 ghisee sa functioneze 2 in intervalul orar respectiv)

  Dar guvernul nostru hotareste cu curu', capul e folosit pentru furat.
 • +2 (2 voturi)    
  O prostie fara margini care ne doare (Miercuri, 9 septembrie 2015, 15:19)

  misu [anonim]

  Nimeni nu isi doreste pauza de masa de o ora, mai ales la stat unde unul din putinele avantaje de a lucra - cu exceptia spagii in unele cazuri - este programul redus de lucru.

  Pauza de masa presupune un buget de minim 500 de lei pe luna (20 de lei x 22 zile). Oamenii astia nu isi permit acest lux daca sunt cinstiti. O sa frece duda in pauza de masa, o sa puna un mare afis pe usa ca E PAUZA, daca mai lucreaza si cu publicul si uite asa se pierde timpul.
  Ca sa nu mai spun ce dezastru o sa fie in trafic cand o sa iasa 100% din angajati la ora 5.30.
  Ceea ce se spune cu after-school-urile este partial adevarat, dar si asta o sa atraga costuri.
  Deci, bai Parlamentarilor, mai ganditi-va si voi la ce consecinte au ideile voastre !!!
 • +3 (3 voturi)    
  O ora pentru un covrig? (Miercuri, 9 septembrie 2015, 15:34)

  D-or [utilizator]

  Masura trebuie dublata cu tichete de masa a caror valoare chiar sa acopere o masa de prinz.
 • 0 (4 voturi)    
  nu mai bine (Miercuri, 9 septembrie 2015, 15:47)

  Reader [anonim]

  dadeau o lege prin care bugetarii sunt obligati sa lucreze o ora pe zi? multi dintre ei sunt in pauza de masa de vreo 25 de ani ...
 • 0 (0 voturi)    
  Aberatie (Luni, 14 septembrie 2015, 14:39)

  Luciana [anonim]

  O idee super aberanta. Ca mama singura cu 3 copii, care lucreaza la 1,30 h fata de casa si scoala, imi este super greu si asa sa ajung seara acasa, mai ales ca fac naveta....Noua nu ne cere nimeni acordul?


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version