Toti angajatii statului care lucreaza in cadrul ministerelor si institutiilor din administratiei publice centrala ar putea beneficia de o pauza pentru masa de o ora, intre orele 13.00-14.00, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, anunta de Digi24, citat de Romania Libera.

"Angajatii din cadrul ministerelor, altor organe de specialitate, autoritatilor si institutiilor publice ale administratiei publice centrale beneficiaza zilnic de o pauza pentru masa de o ora, in intervalul orar 13.00-14.00, care nu este inclusa in durata normala a timpului de munca", se arata in proiect. Aceasta inseamna ca bugetarii isi vor termina programul de lucru cu o ora mai tarziu.

Introducerea unei pauze de masa inseamna, practic, prelungirea programului cu o ora, astfel incat sa ramana tot opt ore de munca. Prelungirea programului ar putea avea mai multe efecte.

Un prim efect vizibil ar fi impactul asupra traficului rutier in orasele aglomerate. Astfel, momentul de virf de la terminarea programului s-au putea decala cu o ora, ceea ce ar putea atrage modificarea orarului mijloacelor de transport in comun.

Un alt efect ar putea fi aparitia unor dificultati in preluarea copiilor care raman la program prelungit in cadrul gradinitelor, scolilor cu semi-internat si after-school-urilor. In cele mai multe cazuri, gradinitele si-au stabilit programul in functie de cel al parintilor, or, prelungirea cu o ora a programului de stat la serviciu ar atrage decalaje fata de programul unitatilor de invatamant.