Alianta Organizatiilor Studentesti din Romania se declara nemultumita de initiativa Ministerului Educatiei de a le cere universitatilor sa spuna cate locuri disponibile au pentru gazduirea de refugiati. Dupa ce Universitatea din Bucuresti a anuntat ca ofera pentru refugiati 80 de locuri in caminele studentesti de la Magurele, unde gradul de ocupare este de 50-60%, ANOSR sustine intr-un comunicat ca universitatile se confrunta cu deficit de locuri de cazare. Vlad Chereches, presedintele aliantei, afirma ca exista solutii "mult mai constructive" decat cazarea in caminele studentesti, si anume gazduirea refugiatilor in "internate de liceu care acum sunt nefolosite" sau in "unitati militare care acum sunt goale".

Camin studentesc in Timisoara, considerat inadecvat de ANOSRFoto: ANOSR
  • Ministerul Educatiei le-a cerut universitatilor si inspectoratelor scolare sa comunice cate locuri de cazare si masa pentru refugiati au disponibile.
  • "Am primit pana acum raspuns pozitiv de la 2 universitati care pot asigura cazare intr-un numar limitat de locuri: Universitatea Politehnica din Bucuresti - 150 de locuri si Universitatea din Bucuresti - 80 de locuri", a declarat pentru HotNews.ro ministrul Sorin Cimpeanu. Detalii aici

In replica, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) anunta intr-un comunicat de presa ca universitatile se confrunta cu deficit de locuri de cazare si ca "aproximativ un sfert dintre studentii care au nevoie de un loc de cazare" nu pot "beneficia de acest drept".

ANOSR "considera ca decizia guvernului de a solicita universitatilor sa puna la dispozitie locuri de cazare din caminele lor pentru refugiati este una pripita si nefericita".

Studentii le cer universitatilor sa aiba ca prioritate cazarea tuturor studentilor care cer loc in camin "si asigurarea de conditii decente de trai in caminele lor". Potrivit aliantei, in fiecare an zeci de mii de studenti nu isi gasesc loc de cazare in caminele studentesti si aceasta este "una dintre principalele cauze ale abandonului scolar".

Studentii sustin ca desi universitatile au posibilitatea legala sa ofere subventii pentru cazare studentilor care nu locuiesc intr-un camin studentesc, "nu promoveaza acest lucru si nu asigura nici acest drept al studentilor". "Mai mult decat atat, in incercarea de a acoperi deficitul locurilor de cazare, universitatile practica 'supracazarea', adaugand paturi suplimentare in camere, peste norma pentru care au fost proiectate, caminele devenind astfel suprapopulate", continua ANOSR.

"Aglomeratia completeaza perfect lipsa conditiilor decente de trai din anumite camine de stat, mobilierul vechi, toaletele comune, prezenta igrasiei, a insectelor sau a rozatoarelor, unele camine devenind astfel focare de infectie si amenintand sanatatea studentilor care sunt nevoiti sa locuiasca acolo. In plus, un alt studiu al ANOSR releva faptul ca in ultimii doi ani taxele de cazare percepute de universitati au crescut constant in mai mult de jumatate dintre situatii, in cele mai multe cazuri nerespectandu-se prevederea legala prin care un camin nu isi poate incheia balanta de venituri si cheltuieli avand profit", sustin studentii.

ANOSR afirma ca principala cauza pentru aceasta situatie este "alocarea insuficienta de fonduri guvernamentale pentru renovari, investitii si constructii de noi spatii de cazare. Paradoxal, chiar si atunci cand exista bani pentru investitii, acestia nu sunt alocati de guvern transparent si in functie de necesitatile reale ale sistemului, ci preferential, 'pixier' si fara niciun criteriu clar stabilit".

"Suntem constienti de situatia nefericita in care refugiatii sirieni se gasesc in prezent si apreciem initiativa guvernului de a lua masurile necesare sprijinirii acestora, ba chiar militam pentru ca acestia sa fie sprijiniti de statul roman si de institutiile Uniunii Europene sa treaca peste aceste momente dificile, insa consideram ca o problema nu se rezolva provocand altele", declara reprezentantii studentilor.

Vlad Chereches, presedintele ANOSR, sustine ca "criza refugiatilor provoaca multa emotie in intreaga Europa si iata ca din cauza acestei situatii nefericite am ajuns sa aducem din nou in atentia opiniei publice situatia caminelor studentesti din Romania. Consideram ca ministrul educatiei s-a grabit atunci cand a cerut universitatilor sa ofere locuri de cazare pentru refugiati. Suntem convinsi ca exista solutii mult mai constructive pentru a veni in sprijinul acestora, si as putea aminti acum doar de multe internate de liceu care acum sunt nefolosite sau, mai ales, de multe unitati militare care acum sunt goale. Ne dorim ca refugiatii sa beneficieze de tot sprijinul statului roman si sa reuseasca sa treaca peste momentele dificile cu care se confrunta acum, dar, in acelasi timp, ne dorim ca studentilor din Romania sa le fie respectate drepturile fundamentale si sa le fie asigurat accesul la educatie fara bariere."

Citeste si: