FOTOREPORTAJ Refugiatii din Belgrad

de     Bogdan Dinca / corespondent HotNews.ro
Miercuri, 9 septembrie 2015, 1:52 Actualitate | Esenţial

E luni. După șase ore de condus, ajung la vamă. Grănicerul mă pune să deschid portbagajul, mă întreabă unde merg și pufnește în râs când îi povestesc despre refugiații din Belgrad. Reacția lui mă lasă confuz, dar îmi face semn să merg mai departe. 

Grănicerului sârb, în schimb, nu-i arde de glume, se uită serios, drept în ochii mei, jumătate de minut. Mă simt brusc vinovat și încerc să nu clipesc, poate mă lasă să merg mai departe. Nu reușesc, câștigă jocul, am clipit primul.

Mă aștept să mă pună să scot toate lucrurile din mașină, dar se întoarce brusc cu spatele la mine, fără nici un cuvânt. Bălmăjesc un “can I go?” timid, dar nu primesc nici un răspuns, așa că pornesc prudent mai departe. 

Trei ore mai târziu, sunt în fața unui parc din Belgrad. Nu apuc să cobor din mașină și un adolescent de 14-15 ani mă întreabă: “excuse me, sir, do you know where I can buy some bread?”. Intru în vorbă cu el și aflu că stă cu familia în hostelul de vis-a-vis. Îl cheamă Menaf. Îi cer numărul de telefon, îmi spune că numărul de Siria nu poate fi apelat internațional, dar stabilim să vorbim pe WhatsApp.Traversez strada și intru în parc. E deja întuneric, dar e o forfotă haotică, impactul e puternic, simțurile stimulate din plin, s- au adunat aici toate culorile, sunetele și mirosurile.

Mașinile de gunoi ridică pubelele pline, sunt cozi mari la toaletele instalate de autorități, văd două-trei patrule de polițiști mergând calm prin parc, copiii se joacă, adulții se pregătesc pentru somn. Unii au corturi, câteva zeci, estimez dintr-o privire, alții vor dormi pe bănci sau direct pe jos. Câțiva se îndreaptă spre hosteluri. Unii vin, alții pleacă.

În spatele meu, aud strigat un “four peoples only!”, câțiva taximetriști negociază cu patru familii de sirieni. Mă așez pentru câteva minute, încercând să înțeleg ce se întâmplă. Clișeele despre care am citit se desfășoară inevitabil în fața mea. Un tip cu iPhone oferă timid bomboane copiilor.

O doamnă blondă scoate dintr-o pungă o pătură și niște hăinuțe și le oferă unei mame care pare că n-ar avea nevoie neapărat de ele. Amândouă sunt un pic stânjenite de situație, doamna vorbește încontinuu în sârbă și își completează frazele cu gesturi largi. Femeia din fața ei o ascultă, neînțelegând nimic, îi zâmbește și închide conversația cu un “thank you” timid.

O fetiță trage după ea doi copii mai mici. Poartă o haină de ploaie cu Cenușăreasa și celelalte prințese Disney. “If you can dream it, you can do it”. Sper să fie adevărat pentru ea. Mă hotărăsc să mă mișc puțin, frigul începe să se simtă. Ocolesc parcul, care stă între gară și autogară. Văd cozi uriașe cu oameni care așteaptă să vină autocarele.Pe drum, am ascultat la radio declarația președintelui Johannis, care vorbește de o mie șapte sute și ceva de refugiați pe care îi va primi România. Nu mai mult, a precizat. Hollande declara și el, cu mândrie, că Franța e pregătită pentru 24.000 de refugiați.

Mă gândesc că politicienii, în general, habar nu au despre ce vorbesc, estimările lor par a fi pură fantezie, wishful thinking. Într-o singură zi, urma să văd aici mult peste o mie de oameni care vin și pleacă. Parcul se golește, doar ca să se umple din nou. Fluxul e constant de câteva săptămâni.

Planurile europene inițiale, pentru 40.000 de refugiați, au fost complet nerealiste. Foarte posibil, cele încă 120.000 de locuri suplimentare agreate de politicieni vor trebui să fie ajustate din nou.E marți. Intru în parc și încep să caut pe cineva care vorbește engleza. Îl întâlnesc pe Ramez, care se scuză încontinuu pentru engleza imperfectă. Îmi povestește că a plecat acum un an și jumătate din Siria. A locuit în Istanbul, fără acte, pentru o vreme, apoi s-a hotărât să plece spre Europa. Este tehnician dentar, vrea să meargă în Germania, să învețe limba și să găsească un job acolo.

“Nu vreau banii lor”, îmi spune, “vreau doar să muncesc și să am o viață normală. Familia mea e în Siria. Vorbesc cu ei o dată la 5-6 zile. Nu au electricitate, nu au apă. Pe mine au vrut să mă ia în armată și am fugit. Nu vreau să mă duc la război.”

Cei care se ocupă de transportul refugiaților i-au cerut 2.000 de euro, bani pe care nu îi avea, așa că a traversat marea în cinci ore cu o bărcuță. A fost norocos, i-a ieșit din prima, alții sunt nevoiți să se întoarcă la mal de câteva ori, se strică motoarele bărcii. Asta în cazul fericit în care nu se scufundă. Îmi arată hârtia pe care i-au dat-o polițiștii de la granița cu Macedonia. E o foaie simplă, fără ștampilă, fără semnătură, fără poză.

“Polițiștii sunt drăguți dimineața, dar în câteva ore se satură și nu mai au răbdare. Îți trec numele pe o foaie ca asta și te gonesc de acolo.” Se grăbește să plece, a auzit că poliția sârbă face controale și îi trimite înapoi în Macedonia pe cei fără acte.

Un tip ok, mă gândesc, mi-ar fi plăcut să fim prieteni. Promitem să ținem legătura pe Facebook. Îi urez succes, un pic confuz și îngrijorat de diferența dintre împărțelile europenilor și siguranța acestor oameni că vor trăi în Germania. Toți.În parc haosul începe să capete sens. Apar mașinile ONG-urilor. Cei de la Medecins sans Frontieres organizează oamenii pentru a le oferi medicamente, consultații și scutece pentru copii. Unul din doctori îmi spune că a venit direct din Libia pentru a-i ajuta pe refugiați, apoi se întoarce la copiii din fața lui.

Câțiva metri mai încolo, doi tineri îmbrăcați în hainele albastre ale UNICEF-ului umblă cu formulare printre oameni. Un grup de la International Aid Network încearcă să ofere celor din parc consultanță legală, psihologică și medicală. UNHCR-ul, fotografi, cameramani, jurnaliști din Serbia, Italia, Bulgaria și cine știe câte alte țări completează peisajul.Mi se desfășoară în minte toate discursurile pe care le-am auzit în țară, dominate de teamă, și mă gândesc că și mie mi-e teamă de bărbații ăștia bărboși și diferiți.

Noroc că sunt bărbos și eu, așa că mă hotărăsc să îi ascult. Mă apropii de ei și poveștile încep să curgă. Basel Mohamed are 16 ani și a plecat din Siria cu o săptămână în urmă.

Îmi povestește despre mama și sora lui, care au rămas în Siria și despre cum au plâns în ziua în care a plecat. Mama i-a pus în rucsac cea mai bună mâncare pe care știa să o gătească. Părinții au divorțat de mult timp, tatăl muncește în Qatar, dar Basel nu este în relații bune cu el.

De ce a plecat din Siria? Încearcă să îmi facă o descriere a vieții de acolo, dar rezumă spunând “a bomb here, a bomb there”.

Prietenul lui îl întrerupe și îmi spune că poliția te oprește pe stradă și “dacă nu le place fotografia de pe actele tale, îți iau mașina și banii și în cel mai bun caz te lasă să pleci așa.”

Basel revine: “și teroriști peste tot”. În engleza aproximativă pe care o vorbește, “terrorists” sună exact ca “tourists”.

Se declară ateu, nu îi înțelege pe musulmanii care vin în Europa dar vor să le fie respectată sharia și i-ar plăcea să ajungă în Anglia, dar crede că se va opri în Germania.

“Autobuzul va pleca la ora 5”, îmi spune, “am întrebat oamenii din parc”.Tinerii sunt dispuși să își spună poveștile și să fie fotografiați. Femeile și bărbații cu copii sunt însă reticenți. Povestesc, însă le e teamă să fie fotografiați. Majoritatea au rude rămase în Siria și se tem de consecințe dacă imaginile sunt văzute de cineva de acolo.

“Casa mi-a ars”, povestește una dintre femei, înconjurată de trei copii mici, “și m-am săturat de cutiile cu TNT care curg din avioane și de Daesh (ISIS), așa că am plecat pe jos din Siria până în Turcia, apoi am luat o barcă mică până în Grecia”.

Un bărbat îmi povestește despre sutele de hârtii împrăștiate pe jos, în Turcia, cu numerele de telefon ale celor care se ocupă cu transportul peste mare. Se vorbește despre sume amețitoare, nu știu ce să cred, exagerează oare? Două, trei, cinci mii de euro pentru un loc în barcă.

Două femei în vârstă îmi spun despre cum au așteptat câteva luni să strângă banii. Locuiau aproape de reședința lui Bashar al-Assad, într-o zonă relativ sigură, au sperat că situația se va rezolva cumva și violențele vor înceta.

În urmă cu trei zile au realizat însă că e prea mult. “Too many rockets, too many bullets”, spun. Au vândut casa, nu au lăsat nimic în urmă, au plecat să caute liniște.

Sunt încă sub șocul călătoriei, îmi spun că nu pot să uite cum poliția din Turcia le-a tratat ca pe niște animale, iar în Macedonia au stat ore întregi în soare, așteptând, copii, femei, bătrâni.

Povestesc despre cum oamenii nu le-au lăsat să folosească toaleta, despre femeia care împărțea pâine doar refugiaților creștini, refuzându-i pe musulmani, despre Angela Merkel, “amazing woman, very very good woman”.Într-o cafenea de lângă parc, plină cu refugiați care își încarcă telefoanele și cu semne în arabă pe fiecare masă (“consumația se plătește în avans”), reușesc să mă conectez la internet și văd câteva mesaje de la Menaf. Îmi spune să ne vedem, însă tatăl nu este de acord să vorbească cu mine.

Stau de vorbă doar cu el câteva minute în fața hostelului și repetă aceleași cuvinte: își dorește foarte mult să găsească pace. Au încercat să locuiască în Turcia, însă viața acolo era prea scumpă. Fratele a rămas în Siria, pentru că soția urma să nască. Îmi mulțumește pentru discuție și urcă grăbit în cameră.

În parc, personajele se schimbă, decorul rămâne la fel. Câțiva saci de dormit sunt întinși sub o cruce. Mă întreb dacă e vreo ironie aici, dar îmi atrag atenția trei sârbi care își instalează boxele și încep să cânte pentru refugiați. Atmosfera e plăcută, lumea râde, dansează și pare că se simte bine.

Două ore mai târziu, aștept împreună cu grupul lui Basel autobuzul pentru graniță. Un bărbat înalt, musculos, inevitabil bărbos, mă întreabă de unde sunt și apoi repetă după mine, cu un “R” apăsat: “Rrrumania”, apoi completează: “Rumania good, Hungary not good, we are prepared to run”. Își iau cu toții rucsacii, corturile, sacii de dormit, trei prieteni își fac un selfie. Cineva aduce apă de la magazin, sunt pregătiți, următoarea oprire - Ungaria.***

Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

38708 vizualizari

 • +6 (50 voturi)    
  Scopul articolului (Miercuri, 9 septembrie 2015, 2:33)

  MT [anonim]

  Pe care l-am apreciat sincer, care este?
  Sa induiosati cititorii hotnews atât de porniti impotriva invadatorilor musulmani?
  Sa ii faceti sa gandeasca diferit?

  Noi am fi putut fi in situatie de razboi... supusi luni la rand unor asedii, intre doua sau chiar trei armate diferite... ei, e pura fictiune... asta nu se intampla decât altora.

  Pana si ungurii au uitat ca in 56 au s-au refugiat masiv. Cati? 100 000 de oameni?
  Nu toti ungurii, ma refer la cei ce-l sprijina pe populistul Orban din aceeasi vertebra cu Putin. Dintr-o data Orban e popular pe forumuri... Ba chiar ar putea fi votat masiv pe meleagurile noastre...

  In orice caz, mai aveti ceva de lucru. Va urez succes.
  • +21 (35 voturi)    
   Da asa e (Miercuri, 9 septembrie 2015, 9:44)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui MT

   Toti tinerii barbati sirieni au fugit.
   Apoi se plang ca ii cucereste ISIS.
   Cand ai abandonat statutul de refugiat, esti la mila celui in casa caruia te-ai refugiat.
   Asa ca sa ma scuteasca cu pretentiile lor!
   • -4 (24 voturi)    
    misconception (Miercuri, 9 septembrie 2015, 11:10)

    aew [anonim] i-a raspuns lui Je__

    Nu vine numeni cu pretentii prietene: lumea se balanseaza automat, vrem nu vrem. Asa ajung cei saraci intre cei bogati, si invers.

    Suntem toti oameni, egali.

    Unii au teroristi, altii --avem-- hoti. Intr-un fel sau altul, cu totii ne sabotam intre noi.

    Diferenta intre Romania si Germania, nu e una de bani. Este ca oamenii aia stau cu inima deschisa(cum am spune noi in Romania, naivi) sa-i ajute emigranti, iar noi ne gandim mereu la "manareli", "manevre", "interese ascunse", etc.

    Cum statea treaba cu crestinismul ?
    • +15 (15 voturi)    
     comentariu (Miercuri, 9 septembrie 2015, 11:51)

     aaaaaa [anonim] i-a raspuns lui aew

     chestia cu inima deschisa este de moment,lucrurile importante si foarte naspa se vor intampla in curind.....
  • +12 (12 voturi)    
   Avem oameni de salvat si aici (Miercuri, 9 septembrie 2015, 13:19)

   jcko [anonim] i-a raspuns lui MT

   Nu contest situatia imigrantilor sirieni sau alte natiuni, dar nu inteleg de ce atata mila si dramatism. Avem oameni de salvat si aici in Romania, desi nu este razboi. Sunt oameni in care traiesc intr-o saracie si mizerie crunta despre care am vazut cate un reportaj razlet. Au nevoie de ajutor chiar copiii nostri care fara o educatie adecvata vor ajunge saracii, salbaticii si fanaticii religiosi de maine. Cu banii acordati pentru catedrala matrasirii neamului, pentru maidanezii napastuiti si pentru imigranti am putea sa ne ajutam semenii, daca tot simtim atata compasiune. Sau credeti ca doar cei pe care ii vedem la TV sau despre care citim in presa au nevoie de ajutor? Cand spun oameni care au nevoie de ajutor nu ma refer la cersetorii care au facut o meserie din asta. Ma refer la oamenii din orfelinate, din azile sau din satele in care nu a ajuns inca curentul, in care copii merg km intregi pentru a ajunge la o scoala care sta sa cada pe ei.
 • +29 (73 voturi)    
  minciunica (Miercuri, 9 septembrie 2015, 3:23)

  Pinochio [anonim]

  <<Două femei în vârstă îmi spun despre cum au așteptat câteva luni să strângă banii. Locuiau aproape de reședința lui Bashar al-Assad, într-o zonă relativ sigură, au sperat că situația se va rezolva cumva și violențele vor înceta.

  În urmă cu trei zile au realizat însă că e prea mult. “Too many rockets, too many bullets”, spun. Au vândut casa, nu au lăsat nimic în urmă, au plecat să caute liniște.>>

  Deci zburda bombele si gloantele ca lacustele dar au vandut casa asa tzac-pac si apoi hop-tzop au venit sa se integreze in Europa... =]]]]]]]]]]

  Ce-o sa ne mai bubuie astia dupa ce se vor plictisi sa faca pe refugiatii si vor scoate AK-uri din papuci. 3/4 din parcul ala sunt combatanti ISIS. Scapa cine mai poate!
  • -10 (36 voturi)    
   Ascultati la Pinochio (Miercuri, 9 septembrie 2015, 7:01)

   muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui Pinochio

   Pinochio a stabilit ca 75% dintre cei din parc sunt combatanti ISIS, iar Pinochio nu este chiar ultimul prost! Penultimul poate, dar nu ultimul.
   ISIS a decis sa trimita in Europa cateva sute de mii de combatanti, doar se stie ca ISIS are vreo 40 de catralioane de membri.
   • +22 (28 voturi)    
    doh! (Miercuri, 9 septembrie 2015, 10:41)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui muciflenduri

    cine dracu-ti mai cumpara casa,domnule,cand e razboi????
    neuronu-i liber la unii,zboara.si tu,intr-adevar nu credeam ca faci parte din astia.nici macar penultimul!!
    o idee pt domnul reporter:mai lasa copii din prim plan si mai prinde si URIASA masa de barbati tineri,violenti,care refuza mancarea pe motiv ca are simbolul crucii rosii pe cutii.
    ''dar vaaaai,asa ceva nu exista;sunt exagerari si tu esti un rasist xenofob etc etc''
    daca o sa intample ceva rau,sa vad toata cloaca asta de apostoli binevoitori,cum reactioneaza.
    repet pana obosesc:.numarul prea mare de ''refugiati'',organizarea,sumele uriase,tarile de unde vin,nu sunt numai sirieni si faptul ca sunt mai multi barbati TINERI,cat si perioada de timp extrem de scurta,NU VA PUN PE GANDURI
  • -13 (33 voturi)    
   Aia mici de pana in un-metru-treizeci sunt ISIS (Miercuri, 9 septembrie 2015, 8:04)

   #DeDreapta#6Case#DinMeditatii [utilizator] i-a raspuns lui Pinochio

   Mingiuca portocalie cu care se joaca este o grenada antitanc, iar in poarta de fotbal - prin ochii lor de teroristi feroce, nu vad decat crestini pe care sa-i extermine.
   Serios vorbind, esti caz medical.
   • +8 (10 voturi)    
    da , au sanse sa fie (Miercuri, 9 septembrie 2015, 12:08)

    andreiu [utilizator] i-a raspuns lui #DeDreapta#6Case#DinMeditatii

    Din pacate chiar ai dreptate: cei mici fara memoria razboiului, nu vor sti de unde au fugit si nu vor fi multumiti de locul unde au ajuns. Sunt sanse mari ca cei mici sau urmatoarele generatii sa se intoarca impotriva statelor in care s-au refugiat.
    Cand dai de bine uiti cum era rau si ai alte pretentii...
   • +1 (1 vot)    
    e singurul? (Miercuri, 9 septembrie 2015, 15:07)

    Aramis [utilizator] i-a raspuns lui #DeDreapta#6Case#DinMeditatii

    din pacate nu...
  • -1 (21 voturi)    
   "3/4 din parcul ala sunt combatanti ISIS" (Miercuri, 9 septembrie 2015, 9:11)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui Pinochio

   la fel cum 3/4 din romani sunt hoti cersetori si curve...
  • +6 (14 voturi)    
   ??? (Miercuri, 9 septembrie 2015, 9:40)

   Closed [anonim] i-a raspuns lui Pinochio

   Avem mai bine de o suta de mii de refugiati/imigranti pe teritoriul Europei. Care se misca destul de liber ca urmare a spatiului Schengen. De ce va imaginati ca, daca se hotarasc sa creeze haos, nu o pot face si acum? Atatia combatanti ar aduce Europa in genunchi in cateva saptamani, daca asta doresc. Si sper ca va dati seama ca nu se poate face absolut nimic, oamenii respectivi nu se afla in tabere inchise, nu sunt urmariti individual de politisti.

   In plus, intra zilnic alte mii si mii. Pentru ca UE a ignorat problemele cu care se confrunta Grecia, Italia si probabil Spania din punctul asta de vedere. Asa ca situatia n-o sa se imbunatateasca. Decat sa ne panicam inutil, mai bine am incerca sa facem ceva in asa fel incat oamenii aia sa nu se radicalizeze. Un om disperat e mai usor de convins ca dusmanul e cel ce rade de durerea lui.
  • +13 (17 voturi)    
   cifra este fara indoiala mult exagerata (Miercuri, 9 septembrie 2015, 10:08)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui Pinochio

   "3/4 din parcul ala sunt combatanti ISIS." este greu de crezut

   Dar, cand vin peste 400.000 de refugiati in fiecare an, statistic vorbind este improbabil sa nu fie si teroristi printre ei. Noi, cu numai doua mii de refugiati, mai avem sanse sa scapam fara, dar pentru o tara ce primeste 450.000 de refugiati, aparitia unor celule teroriste devine o certitudine!
  • -6 (24 voturi)    
   oameni buni, (Miercuri, 9 septembrie 2015, 10:17)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Pinochio

   terminati cu rautatile: ei sunt niste oameni amarati, loviti de razboi, care trebuie intelesi si ajutati. Nimeni nu isi ia copiii dupa el, intr-o aventura de mii de km, cu traversare de apa in barci improvizate, daca situatia din tara de origine nu ar fi disperata.
   Or fi si ISIS printre ei, dar marea majoritate sunt oameni amarati.
   • +4 (4 voturi)    
    Pana la un punct (Miercuri, 9 septembrie 2015, 12:07)

    NicuButurca [anonim] i-a raspuns lui bancher

    e de inteles situatia in care se afla refugiatii. Daca fug din calea razboiului norma ar fi dupa terminarea lui sa-si ia bocceluta si sa se intoarca acasa.
 • +34 (48 voturi)    
  destul de real... (Miercuri, 9 septembrie 2015, 3:23)

  baiat [anonim]

  dar si foarte mult "politically correctnes" inclus.
  Poze reusite, ....mai-mai ca era sa astept sa o vad si pe cea cu baiatul inecat.....
  Apoi am vazut stirea si reportajul din "adevarul" (Noi_conducem_aici) si cel cu autobuzul atacat...si pozele cu crestinii arsii de vii in urma cu ceva saptamani ale caror familii nu au primit bannere de tip "Welcome , martyrs".
  • -13 (25 voturi)    
   real (Miercuri, 9 septembrie 2015, 9:32)

   Closed [anonim] i-a raspuns lui baiat

   Domnule draga, sper ca va dati seama ca ce faceti aici e fix ce face(a) Europa in privinta romanilor: romanii sunt niste hoti, lenesi, vagabonzi, cersetori. Majoritatea refugiatilor sunt oameni obisnuiti care s-au saturat sa locuiasca intr-o zona de razboi. Care o duc mult mai rau decat romanii care au luat drumul pribegiei pentru ca Romania nu le oferea un trai bun.

   Sigur, exista si lepre printre ei, asa cum exista lepre si printre emigrantii romani. Pentru care romani, daca-mi aduc bine aminte, Germania era raiul pe pamant prin anii '90.

   V-as sugera sa incercati sa nu mai judecati pe cineva doar dupa faptul ca e refugiat/imigrant si are barba. Da, nu e placut sa incasezi un val de refugiati. Insa cu siguranta nu e placut nici pentru ei. Exista extremisti printre ei? Probabil. Dar daca ii tratam pe toti ca pe niste animale, mult mai multi se vor radicaliza. Iar extremistii pot deja sa inceapa sa faca rau daca doresc, nu trebuie sa astepte sa se faca milionul de imigranti pentru a ataca.
   • +4 (4 voturi)    
    Asa este (Miercuri, 9 septembrie 2015, 11:30)

    Ursuletul de Plus [utilizator] i-a raspuns lui Closed

    "Majoritatea refugiatilor sunt oameni obisnuiti care s-au saturat sa locuiasca intr-o zona de razboi." Corect.
    Acum pui mataluta mana pe Google, afli care sunt TOATE, dar TOATE zonele cu razboi (de orice fel) din lume, din INTREAGA lume si apoi faci suma tuturor populatiilor civile de acolo. Vezi ce suma iti da. Si intreaba-te "De ce sa nu-i primim pe toti? De ce doar pe sirieni? Ce, ailalti nu sunt oameni?"
   • +1 (5 voturi)    
    nu . (Miercuri, 9 septembrie 2015, 13:11)

    baiat [anonim] i-a raspuns lui Closed

    Si daca s-au saturat sa traiasca in zone periculoase, inseamna ca trebuie sa transforme o zona linistita intr-una la fel de periculoasa?

    Nu dupa aspect judecam, ci dupa "valorile" lor (inclusiv cele "spirituale") pe care nu se sfiesc sa le propage (exceptiile confirma regula, nu?). In loc sa ma chinui a tinea legat la gura un leu in propria ograda, nu e mai bine sa nu-l invit sau sa-i fac loc intre gaini?

    Nu e vorba de a fi tratati ca niste animale. Dar radicalizarea lor nu are de-a face cu raspunsul nostru, ci cu interesul lor major care se afla dincolo de o "viata linistita".
    Viitorii (?) extremisti pot fi descurajati prin masuri preventive, nu incurajati prin creerea zonelor de operatii. In SUA apar tot mai multe cazuri tragice tocmai din cauza ingradirii puterii individuale de aparare care descuraja candva raufacatorii.

    Nu este oare prevenirea scopul initial al Legii (daca e respectata, desigur, chiar si in ce priveste strainii--- 2: (2) Nici un grup si nici o persoană nu pot exercita suveranitatea in nume propriu. 3:(4): Pe teritoriul statului roman nu pot fi strămutate sau colonizate populatii străine. 6:(2) Măsurile de protectie luate de stat pentru păstrarea, dezvoltareasi exprimarea identitătii persoanelor apartinand minoritătilor nationale trebuie să fie conforme cu principiile de egalitate si de nediscriminare in raport cu ceilalti cetăteni romani.).
    CINEVA trebuie sa mai pomeneasca/respecte si CONSTITUTIA tarii, sau ....?!

    Jigniti poporul roman, istoria si identitatea nationala facandu-l egalul acestor "refugiati"!
    Un Mircea cel Batran ar trebui sa va aminteasca cum au fost primiti cei ce au cerut "pamant si apa" ("Welcome Baiazid" ?! - LOL) la noi si motivele lor (atat de clare pe atunci unui lider national ce apara si punea interesele tarii sale mai presus de orice).
    Un Stefan cel Mare (ce construia manastiri, nu moschei!) sau Matei Corvinul la fel.
    Un Vlad Tepes termina scurt si apasat (...) cu dvs si sustinatorii multiculturalismului.
  • +18 (22 voturi)    
   nu prea avem ce face! (Miercuri, 9 septembrie 2015, 10:05)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui baiat

   Asta-i realitatea, religia mea ma obliga sa ii intorc agresorului si obrazul celalat, pe cand a lor ii obliga sa ucida pe toti cei ce nu vor sa imbratiseze Islamul!
   Au fost sate in care luptatorii ISIS, dupa ce au terminat de ucis oamenii (nu numai pe crestini) au dat foc si ... stupilor de albine!
   Dar UE este penrtu MULTICULTURALITATE, pentru respectarea valorilor altor civilizatii, la care nu sunt valabile poruncile "sa nu furi, sa nu ucizi!".
   Ce sa facem, trebuie sa ii acceptam, cu toate traditiile lor, ca doar noi CELEBRAM DIVERSITATEA!
   • +2 (2 voturi)    
    contextele religiei (tale/noastre) (Miercuri, 9 septembrie 2015, 16:15)

    baiat [anonim] i-a raspuns lui hot news

    Chestia cu "intoarcerea obrazului" e rezervata unui context in care sunt implicate persoane din aceeasi cultura, care au si posibilitatea unei ratiuni si constiinte in stare de functiune conform careia ar putea regreta "prima palma". Oricum, e vorba de o palma insultatoare, nu de una ucigatoare :)
    Religia crestina nu presupune sa te autoexpui abuzurilor (Daca cineva iti omoara nevasta, ofera-i si copiii) sau a opune rezistenta lor.
    Apoi, e vorba de o presupusa ofensa ce ai adus-o tu celui ce te-a palmuit, ori in cazul refugiatilor nu este vorba de asa ceva: "palma" le-au tras-o ai lor. nu europenii.
    Nici Gandhi, nici Budha si nici Iisus Hristos nu erau "pacificatori-cu-orice-pret" si fiecare si-au (s-au) aparat convingerile.
    Dupa gay, islamizare, ...ce "diversitati" europene mai pot urma ? !
 • +11 (21 voturi)    
  Azi, Europa le intinde un deget, doua-trei...... (Miercuri, 9 septembrie 2015, 7:39)

  8736 [utilizator]

  ......maine ne vor lua toata mana ......eventual si gatul. La ei nu exista patriotism ? Sa-si apere naibii tara, nu sa vina pe capul altora neinvitati!
 • 0 (6 voturi)    
  asa (Miercuri, 9 septembrie 2015, 8:03)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  si? Cu ce schimba reportajul asta lucrurile? Cu nimic.
 • +9 (11 voturi)    
  Despre imigrantii romani nimic? (Miercuri, 9 septembrie 2015, 8:38)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Apreciez mila pentru musulmani. Dar pentru milioanele de emigranti romani nimic? CEi care au lasat totul numai ca sa scape dintr-o tara distrusa de securisti si progeniturile lor? Ca sa scape dintr-o tara condusa de hoti, guvernata de hoti si jejuita de toti ca sa se imbuibe criptocomunistii. Ei cum s-au simtiti ca refugiati? Cum s-au adaptat? Cum au facut sa uite de rusinea de a se fi nascut in tara criminalului Iliescu si a puscarisului Nastase si a hotului plagiator Pontac, si a parlamentului unde toti sunt hoti sau complici la furt? Visul oricarui tinar roman - sa plece incotro vede cu ochii, sa spele case sau wc-uri dar sa scape de JAFUL ORGANIZAT si CORUPTIA care a distrus tara lui.
  • +6 (8 voturi)    
   100% SUBSCRIU (Miercuri, 9 septembrie 2015, 10:26)

   D_Poroineanu [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Tragedia noastra e mult mai mare. Noi suntem distrusi sistematic de 70 de ani de o casta nemernica numita SECURITATEA ROMANA & Co.
   Atat de distrusi suntem ca sunt preferati sirienii, libanezii, irakienii fata de noi.
 • -7 (19 voturi)    
  Germania in jur de 800.000, Romania 1.785 (Miercuri, 9 septembrie 2015, 8:57)

  D_Poroineanu [utilizator]

  Ata pretzizie rumaneasca. Nu pucem mai mult - ata iashte capatzitet Rumania.

  Inca odata poporul roman bland si primitor dovedeste umanism.
  Cand au macelarit 1 milion de alti romani in timpul comunismului, cand 1 milion au reusit sa fuga in vest riscandu-si viata tot in aceeiasi perioda, cad sute de mii de tzigani au invadat Evropa, hotzi, prostitaute de i-au speriat pe occidentali, plus 2,5 milioane de muncitori fugiti de saracie din tara lor sa castige o paine mai buna in vest, lasandu-si acasa sute de mii de copii fara orientare si grija, cand toate aecestea aveam capacitate.
  Acum ca trebuie sa primim niste refugiati de razboi nu avem capacitate.
  Oricum bine ca nu vin in Romania, de ce-ar face-o? CE viitor ar avea aici? Corputie, jeg, hotzie generalizata, lipsa de perspectiva!! Merci, asta au si la ei in tara.
  " Nu sunteam domana toti o natie de hoti si derbedei " -Sorin Oprescu -Lord Mayor of Bucharest. Ba suntem!
 • +8 (14 voturi)    
  REFERENDUM (Miercuri, 9 septembrie 2015, 9:18)

  nicagheorghe [anonim]

  HAi gata cu propaganda distrugerii Europei.
  ROmanii in timpul razboiului s-au refugiat pe unde au putut, apoi s-au intors la casa lor.
  Astia vor toti sa devina Nemti, eventual sa li se dea cetatenie rapida, nu se maiintorc astia in veci in tara lor.
  Auzi ce rapid au vandut astia casa, uni din noi in EUropa civilizata stam de ani buni sa vinde casele.
  Ore cine era interesat sa le cumpere casa care in plin razboi , o zi dupa cumparare putea fi explodata?
  I sa punem bibilica la contributie. CIne i-a umplut pe astia de bani cica sa vina aici sa terorizeze Europa, nu doar cu venirea lor, cu viitorul.
  Ia maicautati cine-i ISIS de fapt, unde sunt ingrijiti ranitii ISIS si de ce nu ataca un anume stat pe care nu-l iubesc deloc cica.
  Hai gata cu gargara lacrimogena.
  LA REFERENDUM
 • +13 (23 voturi)    
  Acest articol (Miercuri, 9 septembrie 2015, 9:20)

  mopsu [utilizator]

  este extrem de tendentios. Dar ce sa-i ceri tanarului, care habar nu are ce a fost in lume intre 1939 si 1945... Acesti musulmani fug din tari islamice , chipurile ca-i greu. Draga dle du-te in insulele Guernesey si Jersey ocupate de nemtii lui Hitler, care timp de 4 ani n-au vazut zahar, ciocolara si stateau cate 10 intr-o camera ( e vorba de englezi, bineinteles). terminati cu pozele cu copii musulmani, publicati poze cu saracii copii din Vaslui, Botosani, Oltenia etc.
 • +7 (9 voturi)    
  maturitate (Miercuri, 9 septembrie 2015, 9:27)

  meme [anonim]

  Cand ai un bloc 60 de apt, dar vinzi 100 cred ca este o mare problema... ai scandaluri, in prima faza, iar apoi 40 fam ajung sa-ti stea pe strazi, sa se instaleze pe te miri unde... Este imatur sau rea vointa sa accepti mai multi refugiati si sa ii tratezi ca pe animale ulterior?

  Europa va avea surprize prin aceasta absorptie - mai ales Germania.
  Acum, politicienii sunt fortati sa accepte imigrantii - datorita umbrelor nazismului. Chiar daca acestia inteleg bine ce impact va avea aceasta absorptie asupra Germaniei.

  Sa presupunem ca oamenii care vin sunt ok si ca nu exista o mana care a orchestrat totul, totusi culturile sunt extrem de diferite - de ceea ce cred le ca va fi f greu sa se integreze in Europa - ceea ce va duce automat la conflitecte si dezordine.
  • +2 (4 voturi)    
   fac ceva pe urmele nazismului... (Miercuri, 9 septembrie 2015, 12:10)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui meme

   au trecut de 70 de ani in masa de nazism!
   eu propun sa se arunce toata planeta in aer ca toti au avut ... ba un napoleon, ba un macedon, un cesar, stalin, gingis kahn , mao s.a.m.d.

   majoritatea care erau copii atunci, acum sunt niste fosile obosite!
   nu mai are nimeni treaba cu nazismul acum! decat ca ni se spala creierul sa ne facem vinovati pentru ceva ce nu am facut (ceva similar pacatului original din biblie)
 • +10 (18 voturi)    
  frumos... (Miercuri, 9 septembrie 2015, 9:37)

  razvan [anonim]

  ce am vazut eu. Geaca nike, si inca vreo 2 de marca, rucsac panda, rucsac vertex, galaxy s3 si bineinteles, o punga de la mega-image (ma rog, lantul delhaize). Au bani, nu gluma. :D
  • -4 (14 voturi)    
   Oamenii astia nu sunt cersetori (Miercuri, 9 septembrie 2015, 10:23)

   D_Poroineanu [utilizator] i-a raspuns lui razvan

   Au avut profesii, averi, ocupatii serioase si au trebuit sa lase totul si sa fuga. Vroiai sa plece in tenisi chinezesti cand nici macar nu stiu ce sunt aia?
 • +3 (3 voturi)    
  refugiati-emigranti-migranti (Miercuri, 9 septembrie 2015, 9:42)

  bebe [anonim]

  Patere quam ipse fecisti legem
 • +9 (21 voturi)    
  hmmm (Miercuri, 9 septembrie 2015, 9:57)

  liviu_ [utilizator]

  o sa urmaresc hotnews... dar se pare ca ati inceput cu articole pro-refugiati... pana mai ieri erati mai impartiali...
  doar schimbarea asta brusca ma face pe mine sa imi pun problema daca nu cumva ar trebui sa fiu mult mai indoielnic si speriat de refugiati cum sunt acum.
  nsa nu ma inteleaga nimeni gresit... sunt confins ca exista si oameni ok acolo... dar e suficient sa fie 1% teroristi si inca 10-15% capete patrate care nu se adapteaza (veri franta, anglia etc) si suntem mancati!
  pe langa asta toata politica asta cu "est europenii rai, musulmanii buni" ma sperie si imi face greata!
  • +1 (3 voturi)    
   In opinia ta: "impartiali"= contra refugiati ? (Miercuri, 9 septembrie 2015, 11:26)

   #DeDreapta#6Case#DinMeditatii [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Interesant sistem de valori. Bine ca sunteti minoritari.
 • +3 (11 voturi)    
  despre articol (Miercuri, 9 septembrie 2015, 10:00)

  yo [anonim]

  Nike, Asics,smartphones...
 • -6 (10 voturi)    
  barbosule .... (Miercuri, 9 septembrie 2015, 10:03)

  trebol [utilizator]

  nu fiti naivi - migratia e controlata - europa are nevoie de sange proaspat / de crestere a natalitatii / etc.
  • +5 (5 voturi)    
   e controlata (Miercuri, 9 septembrie 2015, 11:28)

   MBA [utilizator] i-a raspuns lui trebol

   dar de altii. Nu de Europeni ci de inamicii lor. Europa, daca ar dori "sange proaspat", ar prefera sa fie de aceeasi cultura, nu sa isi aduca "sange" agresiv si dogmatic. Ar lua de prin zonele crestine. Asa ca acest cadou de "sange proaspat" e facut de inamicii Europei. Pe noi si pe alti crestini, ne-au tinut pe la cozi de ambasade zeci de ani, in timp ce primeau musulmani si africani cu nemiluita.
  • +2 (2 voturi)    
   corect (Miercuri, 9 septembrie 2015, 11:51)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui trebol

   insa de ce neaparat cu musulmani?
   si de ce in numar asa de mare?
   hehehe cineva are planuri mari cu noi
 • +5 (5 voturi)    
  cine trebuie să lupte cu ISIS? (Miercuri, 9 septembrie 2015, 11:15)

  dan [anonim]

  Dacă cei tineri fug, atunci cine ar trebui să lupte cu ISIS?
  Zice un tânăr: “Nu vreau banii lor, vreau doar să muncesc și să am o viață normală. Familia mea e în Siria. Vorbesc cu ei o dată la 5-6 zile. Nu au electricitate, nu au apă. Pe mine au vrut să mă ia în armată și am fugit. Nu vreau să mă duc la război.”
  • +1 (1 vot)    
   Pai (Joi, 10 septembrie 2015, 4:38)

   Io [anonim] i-a raspuns lui dan

   Pai cine sa lupte? Aia care i-au creat si care i-au inarmat prin sustinerea rebelilor "moderati" anti-Assad. Adica Unchiul Sam!
 • +3 (5 voturi)    
  de fermitate e nevoie aici (Miercuri, 9 septembrie 2015, 11:34)

  MBA [utilizator]

  nu de miorlaieli despre drepturile omului. De ce nu despre drepturile omului European?? Sa vedeti, dupa terminarea acestui exercitiu, cum vor fi trase concluziile la Beijing si vor pleca vreo 100 de milioane de chinezi refugiati politic catre Europa. Si inca vreo 100 de milioane din India. Babilonul se va muta in Europa. Nu e de gluma. Eu zic ca asta e doar un exercitiu de testare a raspunsului sistemului numit Europa, la stimuli de imigratie masiva.
 • +6 (6 voturi)    
  pai sa vina si pe la noi (Miercuri, 9 septembrie 2015, 11:49)

  rifi [anonim]

  Oameni buni gresiti cu totii...in foto am vazut haine de haine,eu am tricouri care au 5-6 ani(drept e ca sint cunparate din nemtia ),in reportaje tv am vazut telefoane de telefoane(eu amun jaf asa zis smart ca mi-am prelungit abonamentul)......cunosc familii care nu-si permit smart nici macar capul familiei (apropo apa la noi s-a scumpit cu 42% anul asta,deoarece politrucii din aga vor zeci de mii prime)....deci emigrantii astia ar fi mana cerasca pt noi,deoaece se pare ca un purcoi de bani pe ei...poate astia sint investitorii de care avem nevoie,frate...ar trebui sa punem un indicator la granira cu serbia sa o ia la dreapta ,spre romania...a ,ca o sa fie si vreo citeva sute de indivizi cu bombe in spate!nu-i o problema ,sa speram ca le vor pune sub tirtita politicienilor si a securistilor,ca noi nu sintem in stare,sintem prea lasi...asa ca tot raul spre bine
 • +3 (3 voturi)    
  constatare (Miercuri, 9 septembrie 2015, 12:33)

  natbl73 [utilizator]

  in prima poza vad in mijlocul bulevardului: tata, apoi copiii, apoi mama cu batic in cap si plase in maini
  pai din astia avem deja, si tind sa devina majoritari
 • 0 (0 voturi)    
  fermitate (Miercuri, 9 septembrie 2015, 13:49)

  Costin [anonim]

  Romania trebuie sa fie dura pe pozitii ... ori Schengen , ori sa nu fie primiti refugiati ...
 • +5 (5 voturi)    
  O poza face cat o mie de cuvinte (Miercuri, 9 septembrie 2015, 15:02)

  Berzelius [utilizator]

  Prima poza! Cea mare!
  Familie traversand strada, venind cel mai probabil de la cumparaturi de alimente.
  EL, barbatul familiei, paseste primul. Are un toiag in mana dreapta si nu se vede mana stanga dar nu pare sa duca ceva voluminos in ea. Personal as aprecia ca mana stanga e goala.
  E urmat (in ordinea importantei) de catre: FIUL cel mare, FIUL cel mic si (evident ultima) nevasta. Toti cei trei din spatele tatalui transporta vizibil plase de dimensiuni considerabile.

  Voua ce va spune imaginea din punct de vedere al mentalitatii si atitudinii afisate?

  Q.E.D.
 • -1 (1 vot)    
  in alte ipostaze (Miercuri, 9 septembrie 2015, 19:33)

  pb80tm [anonim]

  am vazut cum refugiatii aruncau cu ura apa, paturile si ajutoarele oferite de politia maghiara. asta spune totul despre ce se pregateste. de fapt intre o interpretare dirijata media si realitate as prefera realitatea. si apoi acestia nu se indreapta spre o tara musulmana ca emiratele sau quatar. oare de ce? intr-o europa ateizata afluxul de generatii proaspete cvasi islamice de fapt pregateste terenul pt o alta religie. deislamizarea si incurajarea islamismului criminal, ecumenismul, reinventarea catolicismului, ateismul, reinventarea religiilor pagine, reinvierea iudaismului ortodox, atenuarea protestantismului si enclavizarea ortodoxismului toate converg spre o noua forma de inregimentare spirituala, nu una libera ci o multime de compromisuri in care persoana isi va alege optiunea cea mai convenabila. experimentul sirian in europa atee si homofila nu va duce la islamizarea europei. acum toate organizatiile de ajutor inlesnesc fluxul, dar cind parintii islamici clasici vor dorii sa isi trimita copii la moschee, acestia se vor multumii in prima faza sa asculte rugaciunea pe iphone. iar organizatile ai vor incuraja catre diversitate.
 • +1 (3 voturi)    
  Salzburg (Miercuri, 9 septembrie 2015, 21:26)

  adrian [anonim]

  Va invit in zona Salzburg, sa vedeti cum in decurs de 10-15 ani, au tot venit musulmani la inceput fara mari pretentii. Au stat pe ajutoare sociale, nu au vrut sa se integreze, greu si-au dat copiii la scoli.
  Cand a fost vorba sa aiba loc sa isi faca moschei, au primit finantari externe, si au ridicat.
  Incet incet, au aparut in zona 3/4 moschei, aglomeratie la ele, volumul dat spre maxim. Au fost numeroase probleme, pentru ca sa dovedit in timp ca aceste moschei sint generatoare de radicalism.
  O sa ajungem in timp sa stam cu, curu in sus de 3 ori pe zi, chit ca nu avem nicio treaba cu religia lor.
  Sa nu ajungem in situatia sa regretam anumite personaje istorice de data recenta.
 • -1 (1 vot)    
  oare? (Joi, 10 septembrie 2015, 3:58)

  n [anonim]

  refugiatul are conturi pe internet.. telefoane? vorbeste engleza.... si TATAL LUI NU II DA VOIE SA VORBEASCA CU REPORTERUL! deci? cu un ghiaur! el credinciosul se spurca daca vorbeste cu ghiaurul!mai deunazi citeam: copil 11 ani care retras de la scoala e zilier in Romania 2015! acum nu avem bani pentru tineretul Romaniei dar avem pentru ambitia politica a nemtilor?pentru asa zisi refugiati? VAI NOUA!


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version