Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat, marti, la o dezbatere in sesiunea Parlamentului European, ca este analizata modalitatea in care se poate sprijini integrarea sociala a migrantilor prin intermediul fondurilor politicii regionale.

Corina CretuFoto: Comisia Europeana

"Am vazut cu totii imaginile teribile ale imigrantilor care isi cauta in Europa linistea, siguranta si bunastarea pierdute in tarile lor de origine: Siria, Libia sau Eritreea. Analizam in prezent cum ar putea contribui fondurile si politicile Uniunii la integrarea sociala a acestora. Fondurile Europene de Dezvoltare Regionala (FEDR) joaca un rol important in aceasta privinta. Provocarile generate de fenomenul migratiei pot fi abordate si colaborand cu statele membre in cadrul actiunilor de cooperare teritoriala prin intermediul programelor Interreg si a strategiilor macro-regionale", a precizat Cretu, potrivit unui comunicat transmis marti de Cabinetul sau, citeaza Mediafax.

Comisarul pentru politica regionala a participat, marti, la Strasbourg, in sesiunea plenara a Parlamentului European (PE), la dezbaterea comuna pe marginea a doua rapoarte, unul analizand contributia politicii de coeziune la "Investitiile in ocuparea fortei de munca si cresterea economica", iar celalalt facand referire la dimensiunea urbana a politicii regionale.

Cu aceasta ocazie, comisarul european a anuntat adoptarea a peste 95% din totalul programelor operationale pentru perioada de finantare 2014-2020. "Acum, trebuie sa actionam la toate nivelurile, national si european, pentru a asigura transpunerea acestor programe in proiecte de calitate, capabile sa genereze crestere economica si sa creeze noi locuri de munca", a mentionat Corina Cretu.

Ea a mai aratat ca pentru ca fondurile europene sa fie mai usor accesibile potentialilor beneficiari, procesul de simplificare a procedurilor trebuie continuat. "Simplificarea ramane un aspect extrem de important pentru politica de coeziune si in viitoarea perioada de programare. In acest sens, am decis infiintarea unui Grup de lucru la nivel inalt care va avea rolul de a veni cu propuneri concrete incepand cu anul viitor, atat in ceea ce priveste programele actuale, cat si pentru cele de dupa 2020. Prima intalnire a acestui grup va avea loc pe 22 octombrie", a precizat comisarul.

Potrivit sursei citate, o alta provocare care trebuie sa ramana o prioritate pentru UE este reprezentata de somajul in randul tinerilor.

"Peste 26 milioane de cetateni europeni nu au un loc de munca, in special tineri. Datorita programelor noastre, si a Initiativei de Angajare a Tinerilor, pe care am reusit sa o dezvoltam datorita determinarii Parlamentului European, multi tineri isi vor gasi un loc de munca in urmatorii ani", a mai spus Cretu.

In ceea ce priveste politica urbana, comisarul european a subliniat ca, potrivit estimarilor, cel putin 80 de miliarde de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala vor fi investiti direct sau indirect in zonele urbane. 15 miliarde de euro din aceasta suma urmeaza sa fie administrati de autoritatile locale, in cadrul strategiilor de dezvoltare urbana durabila.