La Sfantu Gheorghe s-au sarbatorit 71 de ani de la eliberarea orasului de sub ocupatie straina / Primaria a refuzat arborarea drapelului tricolor, Gabriel Oprea cere sanctiuni

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 8 septembrie 2015, 18:27 Actualitate | Esenţial

La Sfantu Gheorghe s-au sarbatorit marti 71 de ani de la eliberarea orasului de sub ocupatie fascisto-hortysta, aniversarea fiind marcata printr-o ceremonie militara si religioasa in fata Primariei municipiului, pe turla careia ostasii Armatei Romane au arborat pe 8 septembrie 1944 drapelul tricolor ca simbol al libertatii. Primaria a refuzat insa arborarea drapelului si in acest an, invocand faptul ca lucrarile de reabilitare a cladirii inca nu s-au finalizat, potrivit Agerpres.

Deschiderea festivitatii a fost marcata de sosirea 'Stafetei veteranilor', constituita din militari din grupul Invictus Romania, din reprezentanti ai Unitatii Militare 01048 Sfantu Gheorghe, ai institutiilor publice apartinand MAI, MApN si voluntari, care a fost primita cu onoruri militare.

Drapelul national al Romaniei, pe care alergatorii l-au purtat cu ei de la Bucuresti la Sfantu Gheorghe, a fost inmanat veteranului de razboi Mircea Craciun, in varsta de 93 de ani, din Intorsura Buzaului, pentru a fi arborat pe turla Primariei. Arborarea drapelui nu a fost posibila, conducerea Primariei invocand ca lucrarile de reabilitare a cladirii inca nu s-au finalizat.

Prefectul judetului Covasna, Sebastian Cucu, a subliniat in discursul sau ca Sfantu Gheorghe a fost primul oras din Ardealul de Nord eliberat de Armata Romana in 1944 de sub ocupatie straina, amintind, totodata, numele caporalului Gheorghe Arambasa, cel care a inaltat drapelul rosu-galben si albastru deasupra Primariei. Acesta a murit in timpul luptelor pentru eliberarea orasului, asemenea altor ostasi romani, printre care locotenentul David Pais si generalul Grigore Balan.

'Stafeta veteranilor' a fost organizata de Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi, Asociatia Nationala a Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere, Asociatia Nationala Cultul Eroilor 'Regina Maria', impreuna cu Grupul Invictus Romania - constituit preponderent din tineri veterani ai teatrelor de operatii din Irak si Afganistan, cu sprijinul Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Interne.

Gabriel Oprea cere sanctiuni

Vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, a cerut marti prefectului judetului Covasna sa ia toate masurile legale la Primaria din Sfantu Gheorghe pentru a sanctiona, conform legii, refuzul de a arbora drapelul Romaniei, la solicitarea membrilor Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, dar si pentru a permite derularea acestui demers.

Oprea a apreciat ca ca intolerabila situatia care s-a creat la Primaria Municipiului Sfantu Gheorghe, se arata intr-un comunicat al MAI.

"Romania este un model de toleranta si de respectare a drepturilor minoritatilor, inclusiv, si mai ales in ceea ce priveste relatiile cu minoritatea maghiara. Tocmai din acest motiv privim cu maxima preocupare ceea ce se intampla la Sfantu Gheorghe si consideram ca refuzul oricarui ales local de a arbora drapelul national pe institutia pe care o conduce reprezinta o provocare nejustificata la adresa tuturor cetatenilor romani, indiferent de etnie', considera Gabriel Oprea, potrivit comunicatului.

Actiunea veteranilor de razboi din Armata Romaniei este o activitate desfasurata in contextul in care Guvernul a declarat 2015 ca fiind Anul Veteranilor de Razboi, prin Hotararea de Guvern numarul 164/2015, mentioneaza comunicatul MAI.
Material sustinut de Julius Meinl

Trebuie sa cauti si altceva decat mici si bere pe Valea Prahovei si tv de proasta calitate - VIDEOinterviu Formatia Trei Parale, ”pe viata si pe creatie”

“Tu, fetico bălăoară și cu ochi căprii,/ Ce te ții așa măreață? Crezi că nu te știu?/ Mă-ta e spălătoreasă, tac-tu-i sacagiu, / Și tu ești chiftilăreasă-n strada Cișmigiu.” Sa fie viata numai atat, zic eu, si “Chiftilareasa” de la Trei Parale te baga-n boala. I-auzi: “Dau in stanga, dau in dreapta, buzunaru-i plin” - cantare de mandrie, oftica si prejudecata. Intai te loveste interpretarea jucausa, trufasa si monotona. Apoi versul. Numai atat sa fie, cum spun, si vrei sa vezi laboratorul de creatie al celor de la Trei Parale. Vino si tu acum intr-un apartament din mahalaua Ozanei. Florin si Beatrice Iordan, Mihai Balabas ne in-canta cantand si initiindu-ne cum se petrece viata noastra. Incepe! Ca din cimpoi, ca din caval este piesa cu care începem firul poveștilor. Vezi prima parte a VIDEOinterviului Trei Parale.

5864 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  le statea in gat...altceva au spus in Covasnamedia (Marţi, 8 septembrie 2015, 19:12)

  lili [anonim]

  Drapelul romanesc a fost arborat pe cladirea Primariei Sf Gheorghe pana in vara asta cand a fost dat jos in timpul lucrarilor de reabilitare a cladirii Primariei.
  Ulterior, desi lucrarile de restaurare sunt TERMINATE(NU mai exista nici o schela, toate au fost date jos si duse de executantii lucrarilor!) Primaria A REFUZAT arborarea din nou la locul lui a drapelului romanesc.
  'Conducerea Primăriei Sf Gheorghe nu va repune pe turla clădirii instituţiei tricolorul românesc, care simbolizează eliberarea primului oraş din Ardealul de Nord de sub ocupaţie fascisto-hortystă, invocând motive tehnice.

  Într-o adresă transmisă Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere şi Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, conducerea Primăriei menţionează că va sprijini manifestările dedicate sărbătoririi a 71 de ani de la eliberarea oraşului, ce vor avea loc pe data de 8 septembrie a.c., dar, din motive tehnice, nu va rearbora drapelul naţional pe turla instituţiei.
  "„Vom arbora Drapelul naţional, în conformitate cu legislaţia în vigoare, la intrarea principală în Primăria municipiului Sf Gheorghe, cu toate că lucrările de reabilitare a clădirii nu s-au finalizat şi clădirea nu a fost preluată de la constructor prin proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. În ceea ce priveşte arborarea Drapelului Naţional al României pe turla Primăriei municipiului vă învederăm că din punct de vedere tehnic este imposibil de realizat, întrucât pe turla clădirii este montat un ornament cu un paratrăsnet conform Proiectului pentru protecţia împotriva trăsnetelor, care trebuie să fie aşezat în aşa fel încât raza de acţiune să acopere întreaga clădire, deci într-un punct central, şi trebuie să fie poziţionat cu min. doi metri deasupra punctului cel mai înalt al clădirii, conform normelor tehnice în vigoare”, se arată în documentul menţionat."

  http://stiri.covasnamedia.ro/2015/09/06/fara-tricolor-pe-turla-primariei
 • +2 (10 voturi)    
  Dar au omis totusi cateva detalii (Marţi, 8 septembrie 2015, 19:33)

  Joe [anonim]

  De exemplu ca primaria e in renovare, si lucrarea nu e receptionata inca, deci cladirea inca nu se foloseste, si ca drapelul a fost arborat totusi pe fatada cladirii si nu pe turn, pentru care a iesit scandalul
 • +3 (11 voturi)    
  SI CIND TE GINDESTI CA ... (Marţi, 8 septembrie 2015, 19:35)

  arheopterix [utilizator]

  Aproximativ 500 000 au fost adusi si colonizati in Transilvania de Horty in 39 si n-au mai plecat iar noi prostii nu I-am trimis acasa , desi Constitutia actuala scrie clar ca Romania nu primeste populatii dislocate pentru a fi colonizate . Poate-i intrebam ...de mama ...de tata ... ca de pina nu esti obraznic , romanu`
  • -1 (3 voturi)    
   mormota (Marţi, 8 septembrie 2015, 22:45)

   e.o. [utilizator] i-a raspuns lui arheopterix

   Imperiul Habsburgic câte persoane a mișcat? Romanii? Să nu mai vorbim de imperiile care au colonizat țări și regiuni întregi.
 • +8 (10 voturi)    
  Apa, apa multa domnule... (Marţi, 8 septembrie 2015, 19:35)

  copacul [anonim]

  Pe care camp de lupta si-a castigat cele 4 (patru) stele domnu' general? Pe care birou si-a castigat cele mai inalte decoratii ale Romaniei secretara domnului general? Si mai ales... cum poate un general de patru stele, fala Romaniei, sa fie egal cu un hot plagiator de doctorate care a mai invatat si pe alti hoti plagiatori sa faca ca el...adica sa fure???
  Domnu general mai jos cu cu interesu national... ia vezi ca Spitalul de Pediatrie din Ploiesti a ramas fara ultimul medic ATI si aici copiii mor. Mor domnu' "interesu national" si matale dai cu apa multa si cu lustruire de imagine! Daca nici moartea copiilor nu e prioritate nationala atunci Romania merita sa piara in lada de gunoi a istoriei. Dixit!
 • +9 (9 voturi)    
  Nedumerire (Marţi, 8 septembrie 2015, 19:43)

  Observer [anonim]

  Dupa cate stiu, drapelul national trebuie sa fie arborat in permanenta pe cladirile oficiale. Generalul Oprea cui a cerut sa-i sanctioneze, guvernului maghiar?
 • +3 (5 voturi)    
  slab articol (Marţi, 8 septembrie 2015, 19:47)

  natbl73 [utilizator]

  chiar avem nevoie de informatii incomplete, in scopul dezbinarii?
  era alt steag pe cladire? sau doar schele?
  • +2 (2 voturi)    
   cititi articolul mentionat din Covasnamedia..... (Marţi, 8 septembrie 2015, 21:04)

   lili [anonim] i-a raspuns lui natbl73

   Nu exista nici un steag acum pe cladirea Primariei din Sf Gheorghe, desi lucrarile sunt terminate, schele NU mai exista, aveti imagini cu Primaria Sf Gheorghe in articolul de mai jos de pe Covasnamedia(ziarul local), precum si un articol pe subiect!
   Primarul din Sf Gheorghhe refuza sa repuna steagul Romaniei pe turla Primariei, asa cum a fost arborat din 1994 pana la inceperea lucrarilor de reabilitare a cladirii.
   Le statea in gat, asta-i adevarul, Primarul este un sovin bine cunoscut noua romanilor din zona si nu numai...este bine cunoscut ca acest Primar REFUZA sa participe la sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei, REFUZA sa-si puna panglica tricolora cu diferite ocazii speciale, spune ca Ziua de 1 Decembrie este zi de doliu pentru maghiari si alte bazaconii sovine(gasiti pe net suficiente detalii despre primarul din Sf Gheorghe Antal Arpad)... ii sta in gat TRICOLORUL Romanesc...lui si intregului UDMR...
   Cititi articolul si vedeti si imaginile...se vede cladirea Primariei recent renovata, fara nici o schela, dar fara Tricolorul romanesc sus pe turla Primariei, asa cum a fost inaintea reabilitare...

   http://stiri.covasnamedia.ro/2015/09/06/fara-tricolor-pe-turla-primariei/
   • 0 (0 voturi)    
    Re: (Miercuri, 9 septembrie 2015, 10:29)

    natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui lili

    Commentul dumneavoastra de la 8 septembrie 2015, 19:12 imi raspunde la intrebari, multumesc.
    Celelalte aspect pe care le prezentati insa aici nu sint ok, insa.

    Altfel, pe primaria Timisoara steagul NATIONAL e arborat pe fatada cladirii - din strada nu ii poti vedea acoperisul. Chiar asa, primaria Sf Gheorghe are TURLA ? :)

    O zi buna
    • 0 (0 voturi)    
     vedeti in raspunsul Primariei Sf Gheorghe... (Miercuri, 9 septembrie 2015, 16:34)

     lili [anonim] i-a raspuns lui natbl73

     Aici, pe Covasnamedia, in raspunsul Primariei se vorbeste despre "turla primariei"....cititi tot articolul pe linkul de pe Covasnamedia...vedeti imagini cu cladirea Primariei, renovata complet si fara schele, dar cu turla!!! turla fara tricolor, cum a fost incepand cu 1994...la Sf Gheorghe tricolorul roamnesc are alt simbol decat in alte zone, traiesc in acest oras din 1980, dupa terminarea facultatii la Bv, sotul meu e brasovean si stiu ce spun....

     "„Vom arbora Drapelul naţional, în conformitate cu legislaţia în vigoare, la intrarea principală în Primăria municipiului Sf Gheorghe, cu toate că lucrările de reabilitare a clădirii nu s-au finalizat şi clădirea nu a fost preluată de la constructor prin proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. În ceea ce priveşte arborarea Drapelului Naţional al României pe turla Primăriei municipiului vă învederăm că din punct de vedere tehnic este imposibil de realizat, întrucât pe turla clădirii este montat un ornament cu un paratrăsnet conform Proiectului pentru protecţia împotriva trăsnetelor, care trebuie să fie aşezat în aşa fel încât raza de acţiune să acopere întreaga clădire, deci într-un punct central, şi trebuie să fie poziţionat cu min. doi metri deasupra punctului cel mai înalt al clădirii, conform normelor tehnice în vigoare”, se arată în documentul menţionat."

     http://stiri.covasnamedia.ro/2015/09/06/fara-tricolor-pe-turla-primariei/
    • 0 (0 voturi)    
     multe pe net despre Primarul din Sf Gheorghe.... (Miercuri, 9 septembrie 2015, 16:45)

     lili [anonim] i-a raspuns lui natbl73

     http://www.ziaristionline.ro/2011/05/08/tradarea-romaniei-de-la-autonomia-tinutului-secuiesc-la-independenta-patriei-secuiesti/
  • 0 (0 voturi)    
   articol slab? dezinformare? (Marţi, 8 septembrie 2015, 22:47)

   d [anonim] i-a raspuns lui natbl73

   la ce va referiti?
 • +4 (12 voturi)    
  daca (Marţi, 8 septembrie 2015, 19:48)

  ak33 [utilizator]

  daca era vre-o sarbatoare ungureasca imediat aparea cearceaful cu luna ( a se citit cteagul secoiesc) pe la ferestre si pe alte cladiri , dar rosu galben si albastru nu are voie sa fluture pe cladirea institutiei
 • 0 (2 voturi)    
  Cu-i a cerut Generalul Oprea? (Marţi, 8 septembrie 2015, 20:27)

  vali47 [utilizator]

  Generalul Oprea este Ministrul Administrației și Internelor și Vicepremier al Guvernului României.Cui a cerut,Premierului?Normal d-l Oprea trebuia să aplice direct sancțiunile legale.
 • +1 (1 vot)    
  bieții români maghiarizați (Marţi, 8 septembrie 2015, 22:37)

  visio [anonim]

  Cum spuneam, ungurii noștri sunt cei mai triști români. Magiarizați cu forța, aruncați în prima linie, trăind încă în secolul 16, românii maghiarizați se fac de râs și își bat joc de propria origine!
 • -3 (3 voturi)    
  intrebari... (Marţi, 8 septembrie 2015, 23:31)

  deval [utilizator]

  1.De ce nu s-a dus el sa puna azi unul ?
  2.Nu l-am auzit in restul celor 70 de ani (...) sa fi fost nemultumit ca la Sf Gheorghe , in 8 sept nu se pune steagul romanesc.Sa inteleg ca va fi nemultumit deacum din 4 in 4 ani ?
  3.De ziua nationala , in afara unitatii militare se pune vre-unul ?
  4.Daca nu e nemultumit de asta nici un cetatean din Sfantul Gheorghe care-i problema ?!
 • 0 (0 voturi)    
  laba trista de nationalist (Joi, 10 septembrie 2015, 9:27)

  aaa [anonim]

  Scandal de 2 bani. Tricolorul a fost, este si va fi arborat. Ce fac politicienii e un exercitiu de instigare de ura fara macar un pretext credibil. E o laba nationalista.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi