Ministerul Educatiei a solicitat saptamana trecuta Universitatii din Bucuresti sa comunice cate locuri disponibile pentru gazduirea de refugiati exista la aceasta institutie de invatamant superior, a declarat pentru HotNews.ro rectorul Mircea Dumitru. "O sa le oferim acestor oameni care sunt intr-o situatie disperata 80 de locuri in caminele de studenti de la Magurele, de la Facultatea de Fizica, si putem sa le oferim consiliere psihologica, daca ei vor solicita", a precizat Dumitru.

Mircea DumitruFoto: Agerpres

"Ministerul Educatiei voia sa se asigure cate locuri putem oferi. Noi avem peste 5.000 de locuri disponibile in caminele Universitatii si putem oferi, in momentul de afata, pentru ca in aceste camine de la Magurele gradul de ocupare este de 50-60%", a declarat pentru HotNews.ro rectorul Uversitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru.

Solicitarea a venit "acum cateva zile, saptamana trecuta", insa autoritatile nu au precizat care sunt pasii urmatori, a precizat Dumitru.

  • UPDATE Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a precizat pentru HotNews.ro ca si Universitatea Politehnica din Bucuresti a raspuns ca poate acorda 150 de locuri de cazare si ca "asteptam in continuare oferte si de la alte universitati"

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei

Foto: Agerpres

Contactat de HotNews.ro, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a afirmat via SMS ca Ministerul Educatiei a "primit pana acum raspuns pozitiv de la 2 universitati care pot asigura cazare intr-un numar limitat de locuri: Universitatea Politehnica din Bucuresti - 150 de locuri si Universitatea din Bucuresti - 80 de locuri".

"Cele 2 universitati pot asigura cazare si masa; alte universitati pot asigura consiliere psihologica, asistenta medicala, sociala si religioasa. Asteptam in continuare oferte si de la alte universitati. In concluzie, ne declaram pentru moment disponibilitatea pentru 230 de locuri (cazare si masa)", a afirmat Cimpeanu.

Sorin Cimpeanu a precizat ca "MECS raspunde la toate solicitarile Comitetului national pentru situatii speciale de urgenta. Acesta detine intreaga responsabilitate pentru gestionarea fenomenului imigrationist si este singurul care poate comunica public masurile decise. Prin institutiile de invatamant superior si preuniversitar aflate in sistemul de educatie, MECS poate acorda sprijin spre exemplu pentru cazare sau prin consiliere psihologica".

Gabriel Oprea

Gabriel Oprea

Foto: MAI

Comitetul national pentru situatii speciale de urgenta este condus de vicepremierul Gabriel Oprea. Amintim ca Oprea a convocat pe 27 august 2015 la Guvern acest Comitet, pentru o discutie pe tema crizei imigrantilor de la granita Romaniei, potrivit Mediafax.

La finalul sedintei din 27 august, Oprea a anuntat ca "luam in analiza oportunitatea dezvoltarii preventive a infrastructurii necesare pentru cresterea capacitatii de primire si gestionare a unui numar sporit de imigranti, aceasta in conditiile in care avem la dispozitie, la nivelul intregii tari, sase centre regionale de cazare pentru solicitantii de azil, cu o capacitate totala de aproximativ 1.500 de locuri, rata de ocupare a acestora fiind in prezent de aproximativ 20%", potrivit Ministerului Afacerilor Interne.

In Comitet sunt reprezentate urmatoarele ministere si institutii publice: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Sanatatii, Ministerul Mediului Apelor si Padurilor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, Ministerul pentru Societatea Informationala, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Serviciul de Protectie si Paza, Secretariatul General al Guvernului, Cancelaria Primului-Ministru, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare, Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (Sursa).

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat luni, 7 septembrie 2015, ca “in Romania vor veni 1.785 de refugiati pentru ca atatea locuri de cazare sunt disponibile. Mai mult, nu. Nu este vorba numai de cazare, ci si de integrarea in societate. Si aici complicatia e mult mai mare. Nu ar fi greu sa transformam o veche cazarma in centru de primire. Romania nu are capacitatea sa ii integreze pe acesti refugiati in societate. Atat putem face acum” (Sursa si detalii).

Citeste si: