Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut luni o analiza "foarte serioasa" asupra capacitatii Romaniei "de a primi sau nu migranti", cu ajutorul careia ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, si presedintele Klaus Iohannis, sa "aiba un mandat si o putere de negociere" in discutiile cu omologii europeni.

Liviu DragneaFoto: AGERPRES

Dragnea a precizat, la finalul reuniunii conducerii PSD, ca aceasta analiza trebuie finalizata in "termen rezonabil", respectiv foarte repede.

Acesta a argumentat ca "este important ca si dl Aurescu, care a participat si va participa la intalniri cu ministri de Externe, si presedintele Klaus Iohannis, care va participa la decizia finala, sa aiba un mandat si o putere de negociere bazata pe o analiza serioasa, nu pe subiectivism".

El a criticat "declaratii in extrem", in care unii invoca "principiul solidariitatii umane", potrivit caruia Romania sa primeasca "tot ce se poate", iar altii spun ca "nu trebuie sa primim nimic"

Aceasta analiza va trebui sa aiba in vedere daca Romania este pregatita din punctul de vedere al asistentei medicale, al capacitatii organizatorice si administrative de cazare, de asigurare a hranei etc, astfel incat "cei care negociaza pentru Romania sa negocieze foarte clar".

"Daca noi mergem si acceptam cote impuse cu un numar de imigranti peste capacitatea noastra de a putea procesa aceste lucruri atunci vom avea o problema toti", a avertizat el.

Liviu Dragnea a respins totodata comparatia cu romanii care lucreaza in Europa, subliniind ca "romanii nu sunt imigranti in Europa, sunt cetateni europeni ".