Parada militara de la Arcul de Triumf, principalul punct de atractie al manifestarilor organizate in capitala cu prilejul Zilei Nationale, s-a incheiat. Cateva mii de bucuresteni au particicipat la prima parada militara de 1 decembrie organizata doar de militari profesionisti. Cei care au participat la parada au fost extrem de incantati de aruncatoarele de rachete, de salvele de tun si de avioanele si elicopterele care au survolat cerul. La Alba Iulia insa, in orasul in care, cu 89 de ani in urma, se infaptuia Marea Unire, parada militara a fost lipsita de fastul din alti ani, din cauza deciziei autoritatilor de a se concentra pe cea din Bucuresti.

Parada a inceput la ora 11 si s-a incheiat o ora mai tarziu, asa cum era programat.

Peste 1200 de soldati angajati ai ministerului Apararii, dintre care unii au participat la misiuni internationale, dar si ai Ministerului de Interne, ai Serviciului Roman de Informatii, ai Serviciului de Paza si Protectie si ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au defilat la parada din capitala, anunta Antena 3.

Parada a reprezentat si un prilej pentru prezentarea celor mai noi si mai moderne echipamente tehnice ale Armatei Romane.

Cei care au participat la parada au fost extrem de incantati de aruncatoarele de rachete, de salvele de tun si de avioanele si elicopterele care au survolat cerul.

La parada de la Arcul de Triumf a participat si presedintele Traian Basescu, care a depus traditionala coroana de flori, dar si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu si lideri ai partidelor politice.

Manifestarile dedicate Zilei Nationale au adus, insa, si restrictii de circulatie in capitala. De la ora 9.00, traficul a fost restrictionat intre Piata Presei Libere si Arcul de Triumf, pe Bulevardele Constantin Prezan si Maresal Averescu, pana la ora 15. De asemenea, intre aceleasi ore, a fost interzisa traversarea soselei Kiseleff, in zona intersectiei cu Strada arhitect Ion Mincu.

Circulatia este oprita pana sambata seara, la ora 18.00, pe strada Alexandru Constantinescu, intre Bulevardul Marasti si Piata Arcul de Triumf si pe soseua Kiseleff, intre Piata Presei si Piata Arcul de Triumf.

Pentru a vedea harta traficului din Bucuresti realizata de Politia Capitalei si a fi la curent cu restrictiile de circulatie, accesati aici.

Parada militara mai palida decat in alti ani in Orasul Unirii

Parada militara de la Alba Iulia a fost precedata de numeroase controverse, autoritatile avand, initial, intentia sa renunte la parada din orasul in care, in urma cu 89 de ani, se infaptuia Marea Unire, pentru a se concentra pe cea de la Bucuresti.

Potrivit Realitatea Tv, 200 de militari, dintre care unii au participat la diverse misiuni externe ale Romaniei, au defilat in cadrul paradei militare. In plus, 150 de noi angajati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Alba au depus juramantul.

Parada militara de la Alba Iulia este urmata de parada costumelor populare.

Manifestarile de la Alba Iulia au debutat cu un ceremonial dedicat depunerii de coroane de flori la statuile lui I.C. Bratianu si Iuliu Maniu din centrul orasului, la statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul si la galeria de busturi din jurul Salii Unirii. Presedintia, Senatul, Camera Deputatilor si partidele politice au depus coroane de flori.

Sarbatoarea a continuat cu traditionala ceremonie a primirii solilor din cetatile de scaun ale Unirii si cu o slujba Te Deum oficiata in fata Catedralei Reintregirii Neamului.

Autoritatile din Alba Iulia le-au pregatit localnicilor si o masa populara cu sarmale si vin fiert.

Manifestarile se vor incheia diseara cu un spectacol de muzica populara si muzica usoara in aer liber si focuri de artificii.