Ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, a transmis in cursul serii de vineri la Prefectura Braila ordinul pentru sacrificarea porcilor din Insula Mare a Brailei infestati cu pesta porcina. Este vorba despre cel putin 2500 de porci care traiesc in salbaticie.

Conform comunicatului remis in teritoriu, Regia Nationala a Padurilor Romsilva prin Directia Silvica a judetului Braila impreuna cu autoritatile locale, primariile din judet impreuna cu Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Braila, sub directa coordonare a Prefecturii Braila vor pune in aplicare planul de masuri privind prinderea, asomarea porcilor si distrugerea cadavrelor in zona infestata cu virusul pestei porcine clasice.

Conform informatiilor transmise oficialilor braileni, Ministerul Internelor si Reformei Administrative va pune la dispozitia Comandamentului Antiepizootic judetean Braila, zilnic, un pluton de sprijin pentru acordarea masurilor de eradicare a pestei porcine clasice in judet, iar acesta va elabora, zilnic, un raport privind desfasurarea planului de masuri care va fi transmis catre secretariatul Comandamentului Antiepizootic Central si Autoritatea National Sanitar Veterinara.

Cu privire la aceasta decizie, prefectul Brailei, Mihaela Marcu, a subliniat faptul ca a convocat deja Comandamentul Judetean pentru Situatii de Urgenta, iar dupa primirea deciziei ministeriale au fost deja demarate actiunile.

“In primul rand trebuie organizate tarcuri in patru puncte si, pe masura ce se vor aduna porcinele, ele vor fi sacrificate. Porcii vor fi impuscati de personal autorizat sa utilizeze gloante captive din cadrul unor abatoare”.

Pentru sacrificarea celor 2.500 de porci semisalbatici si 30 de porci mistreti din Insula Mare a Brailei se vor folosi peste 2.000 de gloante captive speciale, iar impuscarea lor va fi facuta de catre persoane autorizate, disclocate din abatoare si care cunosc procedura de distrugere a porcilor.

Important de precizat este ca zona care va fi restrictionata pentru sacrificarea porcilor infestati se va intinde pe circa 3 kilometri.

Potrivit prefectului Brailei, Mihaela Marcu, aceasta actiune trebuie finalizata pana pe data de 14 decembrie. Sursa citata a precizat ca proprietarii porcinelor sacrificate vor primi despagubiri de la bugetul de stat.