Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a participat, joi, la ceremonia de activare a Unitatii de integrare a fortelor NATO din Bucuresti, evenimente similare avand loc concomitent in alte cinci tari aliate din estul Europei - Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria. Ministrul Apararii a subliniat ca este "un moment istoric". Unitatea din Romania va deveni complet operationala pana in primavara anului 2016.

"Acest eveniment are o semnificatie strategica aparte pentru noi, pentru Romania, transmitand un semnal puternic de reasigurare si solidaritate aliata in actualul context complex de securitate. (...) Este un eveniment deosebit, nu as folosi cuvinte mari, dar este un eveniment istoric. Unitatea de integrare a fortelor este prima structura NATO care va functiona in Romania la 11 ani de la primirea Romaniei in NATO", a afirmat Mircea Dusa, citat de Mediafax.

La eveniment au participat, din partea NATO, ambasadorul Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al Aliantei si reprezentantul sau la ceremonie, precum si generalul locotenent Christopher Harper, directorul general al Statului Major International al NATO.

Activarea Unitatii din Bucuresti a avut loc concomitent cu ceremonii similare in Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania si Polonia, tari in care exista astfel de centre NATO. Unitatea din Romania va deveni complet operationala pana in primavara anului 2016.