Sase centre de comandament NATO si-au inceput activitatea marti, in sase state din Europa de Est - Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria si Romania -, anunta Alianta Nord-Atlantica, intr-un efort de a raspunde unor ingrijorari fata de o amenintare din partea Rusiei, relateaza RFE-RL, citat de Mediafax.

Ovidiu Uifaleanu, noul comandant al Diviziei NATO de la BucurestiFoto: AGERPRES

Ministrul Mircea Dusa a asistat luni la ceremonia de predare - primire a comenzii Diviziei 1 Infanterie DACICA catre Divizia Multinationala de Sud-Est, la sediul marii unitati din Bucuresti.In cadrul ceremoniei, a fost numit si noul comandant al Diviziei Multinationale de Sud-Est, generalul de brigada Ovidiu-Liviu Uifaleanu, care pana acum fusese comandant al Brigazii 81 Mecanizata, el avand in cariera misiuni internationale in Afganistan si Bosnia.

Cele sase centre NATO au misiunea sa asigure coordonarea si pregatirea echipelor speciale de interventie rapida ale Aliantei, sa coordoneze exercitiile si sa planifice activitatile militare ale blocului in regiune.

Centrele "si-au inceput activitatea, dar nu sunt inca operationale la capacitatea maxima", a declarat un purtator de cuvant al NATO.

Secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, urmeaza sa participe joi la ceremonia de inaugurare a Centrului de Comanda si Control din Lituania.

Decizia infiintarii acestor Unitati de Integrare a Fortelor NATO a fost luata la Summitul din Tara Galilor, in septembrie 2014.

Centrele urmeaza sa fie deplin operationale pana la viitorul summit al Aliantei Nord-Atlantice, prevazut in iulie 2016 la Varsovia, a precizat purtatorul de cuvant.