Cererea de stramutare a dosarului in care cei sapte tineri din judetul Vaslui au fost condamnati pentru viol si sechestrare la pedepse cuprinse intre cinci ani si opt luni si opt ani si patru luni de inchisoare a fost respinsa, miercuri, de Curtea de Apel Iasi, pe motiv ca nu este intemeiata.

Curtea de Apel Iasi a respins, miercuri, cererea de stramutare a dosarului in care cei sapte tineri din localitatea Valeni, judetul Vaslui, au fost judecati pentru viol si lipsire de libertate, dupa ce, in noiembrie anul trecut, ar fi abuzat sexual o eleva de 18 ani, transmite Mediafax.

Cererea de stramutare a fost depusa de tinerii acuzati inainte ca Judecatoria Vaslui sa se pronunte pe fondul cauzei.

Magistratii ieseni au considerat "neintemeiata" cererea formulata de trei dintre cei acuzati de viol, in conditiile in care Judecatoria Vaslui s-a pronuntat deja in acest dosar, in urma cu doua saptamani.

In aceste conditii, cei sapte tineri vor ramane, deocamdata, pana la judecarea apelului formulat atat de procurori, si avocatul victimei, pe de o parte, cat si de cei condamnati, pe de alta parte, cu pedepsele date de magistratii vasluieni, acestea fiind cuprinse intre cinci ani si opt luni si opt ani si patru luni de inchisoare.

Totodata, fata de tinerii din Valeni se va mentine si masura arestului preventiv dispusa de Judecatoria Vaslui tot in urma cu doua saptamani.

Cei sapte tineri acuzati ca au violat o fata de 18 ani au fost condamnati, in 17 august, de Judecatoria Vaslui, la pedepse cuprinse intre cinci ani si opt luni si opt ani si patru luni de inchisoare, precum si la plata unor daune morale de 50.000 de lei catre tanara, decizia instantei nefiind definitiva.

Cea mai mare pedeapsa a primit-o Ovidiu Silviu Burada, cel care a racolat-o pe fata de 18 ani din statia de autobuz din municipiul Vaslui. El a fost condamnat la sapte ani de inchisoare pentru viol in forma agravanta si patru ani pentru lipsire de libertate in mod ilegal, astfel ca va executa pedeapsa cea mai grea, de sapte ani, cu un spor de un an si patru luni, rezultand opt ani si patru luni de inchisoare.

Paul Andrei Burlacu, Silviu Avadanei si Petrica Ionut Bolboceanu au fost condamnati la sase ani de inchisoare pentru viol in forma agravanta si trei ani pentru lipsire de libertate in mod ilegal, astfel ca se aplica pedeapsa cea mai grea, de sase ani, cu un spor de un an, astfel ca vor avea de executat sapte ani de inchisoare.

Ionut Boicu, Alin Rotaru si Ioan Surleac, care au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei, au primit cele mai mici pedepse, adica cinci ani de inchisoare pentru viol in forma agravanta si doi ani pentru lipsire de libertate, rezultand o pedeapsa de cinci ani si opt luni de inchisoare.

De asemenea, instanta vasluiana a emis mandate de arestare preventiva pe numele celor sapte, in prezent acestia fiind incarcerati la Penitenciarul Vaslui.

Sentinta in cazul celor sapte tineri a fost contestata de catre avocatul fetei, in 19 august. Atunci, avocatul Mioara Donosa spunea ca a recurs la calea de atac a sentintei intrucat aceasta este considerata prea mica de catre clienta sa, avand in vedere suferinta prin care a trecut.

De asemenea, sentinta a fost contestata de procurorii Parchetului Judecatoriei Vaslui, dar si de cei sapte tineri.

Dosarul va fi inaintat spre solutionare Curtii de Apel Iasi, care urmeaza sa stabileasca termenul de judecata, cel mai probabil in toamna acestui an. Sentinta data de instanta ieseana va fi definitiva.

Cei sapte tineri au fost judecati sub control judiciar, fiind acuzati ca au sechestrat si violat, timp de mai multe ore, in noiembrie 2014, o fata de 18 ani, care ulterior a fost transportata la spital. Potrivit cercetarilor facute de catre anchetatori, adolescenta a fost abuzata sexual in doua randuri, in aceeasi seara, de catre cei sapte tineri.

Retinuti initial de catre politisti, cei sapte tineri au fost arestati preventiv de Judecatoria Vaslui la trei zile dupa viol. La inceputul lunii aprilie, aceeasi instanta a decis eliberarea, pe rand, din arest a celor sapte vasluieni acuzati de viol, fiind plasati in arest la domiciliu. In 19 iunie, Judecatoria Vaslui a inlocuit masura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar in cazul celor sapte. Prin acea decizie, instanta i-a obligat pe acestia sa se prezinte la IPJ Vaslui in zilele stabilite prin programul de supraveghere.

In 23 iunie, in urma unei sesizari facute de Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID), CSM a sesizat Inspectia Judiciara sa faca verificari privind eliberarea din arest a celor sapte tineri.

PIICJ a dispus, in 25 iunie, efectuarea unor verificari cu privire la modalitatea in care procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Vaslui si Parchetului de pe langa Tribunalul Vaslui au asigurat reprezentarea Ministerului Public in dosarul in care cei sapte tineri sunt judecati pentru viol in forma agravanta si lipsire de libertate in mod ilegal, cauza aflata pe rolul Judecatoriei Vaslui. Verificarile au fost initiate in urma eliberarii din arest a inculpatilor.

PICCJ a trimis Inspectiei Judiciare, in 27 iulie, raportul privind verificarile in cazul fetei din judetul Vaslui violate de sapte tineri, pentru a fi avut in vedere la cercetarea disciplinara a magistratilor, dispusa de inspectorii judiciari.