Foto: Vicepremierul Gabriel Oprea si cei cinci ministri cu studii la SRI

Zeci de politicieni, ministri in functie, parlamentari, europarlamentari si conducatori de institutii si-au facut studii in securitate la Academia Nationala de Informatii Mihai Viteazul, institutie de invatamant superior a SRI. Printre cei care au facut cursuri post-universitare, de masterat ori si-au obtinut doctoratul la ANI se numara cinci ministri, iar vicepremierul Gabriel Oprea este conducator de doctorat la aceeasi academie. Numerosi parlamentari au studii similare, la fel ca si un consilier prezidential sau nou-numitul sef al Institutului Cantacuzino.

  • Este interesant ca unii dintre membrii comisiei parlamentare de control a SRI au urmat cursurile Academiei Nationale de Informatii a SRI. Printre acesti parlamentari se numara presedintele si un vicepresedinte al Comisiei
  • Cum explica unii dintre acesti politicieni decizia de a se specializa in probleme de securitate nationala

Frecventarea cursurilor Academiei Nationale de Informatii nu inseamna ca respectivii cursanti sunt ofiteri sau colaboratori ai SRI. Numarul mare de politicieni care studiaza la ANI arata insa existenta unui fenomen, la fel cum fenomen poate fi considerata si aparitia in functii numite a unor personaje cu acelasi tip de studii.

De notat ca ultimii doi premieri romani au avut si ei legaturi cu serviciile secrete: MR Ungureanu a fost seful SIE inainte de a deveni premier in 2012, in timp ce Victor Ponta a fost acuzat de Traian Basescu ca este ofiter acoperit al SIE, acuzatie imposibil de probat atat timp cat chiar Guvernul Ponta a secretizat acest tip de informatie.

Datele de mai jos provin din CV-urile oficiale, postate pe site-urile institutiilor publice.

Ministrii cu studii de securitate:

Gabriel Oprea (ministrul Internelor, vicepremier, UNPR): Din 2001, Oprea este profesor la Colegiul National de Aparare, iar din 2008 este profesor universitar si conducător de doctorat la Academia Naţională de Informaţii. Asupra lucrarii sale de doctorat planeaza suspiciunea de plagiat, dar Ministerul Educatiei l-a exonerat rapid de orice raspundere. De notat ca si alti doctoranzi de-ai lui Oprea au suspiciuni de plagiat asupra lucrarilor de doctorat: Neculai Ontanu, Bogdan Licu, Loredana Radu (avocata lui Victor Ponta). De notat ca in perioada 2004-2008 Oprea a fost membru al Comisiei Parlamentare Permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea Controlul Parlamentar asupra Activităţii SRI.

CV oficial

Mihai Tudose, ministrul Economiei (PSD). Tudose si-a obtinut in anul 2010 titlul de Doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii - Protectia infrastructurilor critice la Academia Naţională de Informaţii. O investigatie de presa a Centrului pentru Jurnalism de Investigatie arata ca Mihai Tudose si-ar fi plagiat teza de doctorat. Din 2013, Mihai Tudose este si conferentiar universitar la ANI. Ministrul Economiei a mai urmat in 2006 un Curs post-universitar în domeniul securităţii naţionale la Colegiul Superior de Securitate Naţională (Serviciul Român de Informaţii).

CV oficial

Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educatiei (sustinut in guvern de Partidul Conservator). In 2013, Cimpeanu a obtinut un Certificat de atestare a competențelor profesionale, Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul", Colegiul National de Informații.

CV oficial

Sorin Mihai Grindeanu, ministrul Comunicatiilor (PSD): In 2013, Grindeanu a urmat un Program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională în domeniul Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică – Academia Naţională de Informaţii. De notat ca Sorin Grindeanu este si membru în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

CV oficial

Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene (PSD): In 2003, Nica si-a obtinut diploma de licenta la Academia Nationala de Informatii, Facultatea de Informatii.

CV oficial

Angel Tîlvăr, ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare (PSD). Tilvar a urmat un curs post-universitar la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul".

CV oficial

Deputati:

Georgian Pop, deputat PSD. In 2009 a absolvit Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” - Colegiul Naţional de Informaţii. Este presedintele Comisiei comune Permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii S.R.I.

Octavian-Marius Popa, deputat PSD. In 2011 a absolvit Colegiul Naţional de Informaţii. Este vicepresedinte al Comisiei comune Permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii S.R.I.

Ioan Balan, deputat PNL. 2009 - Certificat de absolvire al cursurilor postuniversitare de perfecţionare în specializarea Securitate naţională la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazu” - Colegiul Naţional de Informaţii. De notat ca in 2008 a fost membru in Comisia comună Permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii S.R.I.

Dan Bordeianu, deputat PSD. Masterat la ANI in Managementul Informațiilor în combaterea Terorismului, plus cursuri postuniversitare la ANI Securitate nationala. Este membru in Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Cezar Preda, deputat PNL: Certificat absolvire a cursului postuniversitar de perfecţionare cu durata de trei luni în specializarea „Securitate naţională”, Colegiul Naţional de Informaţii, seria 2009 Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” Bucureşti; 16 martie - 16 iunie 2009. Este membru in Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

Florin-Costin Paslaru, deputat PSD. Studii postuniversitare la ANI in 2010.

Stefan Burlacu, deputat PPDD - masterat absolvit in 2009 la ANI cu tema Managementul Educational in Cultura de Securitate. A fost ofiter SPP in anii 90

Mircea-Vasile Cazan, deputat PNL. In 2007 a absolvit Academia Naţională de Informaţii - Colegiul Superior de Securitate Naţională. Este de profesie inginer geolog.

Laurentiu Chirvasuta, deputat UNPR. In decembrie 2010 a absolvit Colegiul Naţional de Informaţii

Marcel Ciolacu, deputat PSD. Este doctorand la ANI din 2014

Claudiu Iulian Manda, deputat PSD. In 2011 a absolvit Colegiul Naţional de Informatii.

Ninel Peia, deputat PSD. In 2011 a absolvit Academia Nationala de Informatii Mihai Viteazu, Colegiul National de Informatii, specializarea Securitatea Nationala

Alin Popoviciu, deputat PNL. A absolvit un curs la Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazul”, Colegiul National de Informatii, martie 2013-iunie 2013.

Cornel Cristian Resemerita, deputat PSD. In 2013 a absolvit ACADEMIA NAŢIONALĂ DE INFORMAŢII „ MIHAI VITEAZUL”, Facultatea de Informaţii - Program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională continuă Colegiul Naţional de Informaţii în domeniul Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică.

Valentin Rusu, deputat PNL - absolvent ANI in 2010. Este membru in Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Ionut Stroe, deputat PNL - studii postuniversitare absolvite in 2013; diploma de absolvite - Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică, la Academia Nationala de Informatii

Dan-Cristian Popescu - deputat PNL. In 2014 a absolvit Academia Națională de Informații „Mihai Viteazu”, programul postuniversitar de formare și dezvoltare profesională - "Știinte de Securitate și Informații"

Cosmin Necula - deputat PSD. A absolvit in 2010 cursul "Securitate națională" la Colegiul Național de Informații de la Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul".

Claudia Boghicevici - deputat PNL: In 2010 a absolvit Colegiul Naţional de Informaţii de la Academia Naţională de Informaţii.

Senatori:

Leonardo Badea, senator PSD: 2009 - Certificat Absolvire, Colegiul Național de Informații

Catalin Boboc, senator PNL: 2012, Academia Nationala de Informatii, masterand, Managementul Informaţiilor privind Securitatea Naţională

Gabriel Mutu, senator PSD: Colegiul National de Informatii. In perioada 2009-2011 a fost membru al Comisiei pentru controlul SRI

Dumitru-Dian Popescu, senator PNL: 2010, Colegiul Naţional de Informatii Mihai Viteazul, Securitate Naţionala; Doctorand, Academia Nationala Mihai Viteazul. Este membru in Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Daniel Savu, senator PSD: 2008 Master Academia Nationala de Informatii. Este membru in Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI. In perioada 1992-1999 a fost ofiter SRI.

Tudor Barbu, senator PNL: In 2004 a absolvit Colegiul de Siguranta Nationala - Studii Post-Universitare sub egida S.R.I.

Europarlamentari:

Cristian Busoi (PNL): 2013 – Absolvent al Colegiului National de Informatii, Bucuresti

CV oficial

Ramona Manescu: In perioada martie - iunie 2006 a urmat Cursuri postuniversitare de perfecţionare, Academia Natională de Informaţii – Colegiul Superior de Securitate Naţională

CV Oficial

Alte Institutii:

Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2 din Bucuresti (UNPR). In 2010 a obtinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii - Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul". O investigatie jurnalistica a aratat suspiciuni de plagiat in lucrarea sa de doctorat.

CV oficial

Agentia Nationala de Integritate:

Bogdan Stan - vicepresedinte ANI, conduce interimar institutia dupa demisia lui Horia Georgescu. Este absolvent al unui curs post-universitar de securitate nationala la Academia de Informatii a SRI (2010).

CV oficial

Diana Loreta Paun, Consilier de stat la Departamentul Sanatate Publica al Administratiei Prezidentiale. Diana Paun a fost manager al Institutului National de Endocrinologie "C. I. Parhon" in perioada 2006 - 2015 si a absolvit un master cu durata de 3 semestre in "Management educational in cultura de securitate" la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul".

CV oficial

Andronache Florin Teodor, consilier al ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc. A fost ofiter SRI pana in 2012 (conform declaratiei de avere depuse in 2013). El este si membru in Consiliul Director al Societatii Ornitologice Romane.

ANAF

Mihai Gogancea Vatasoiu, vicepresedinte. Din 2011 este Doctor în ştiinţe militare şi informaţii - Academia Naţională de Informaţii. Intre 2007 – 2009 a absolvit un master in Managementul Informaţiilor pentru Securitatea Naţionala la Academia Naţională de Informaţii.

CV oficial

Institutul Cantacuzino. Adrian Ionel este noul director al Institutului Cantacuzino. Adrian Ionel, fost sef al distribuitorului de medicamente al statului, Unifarm, este absolventul unui masterat in managementul informatiilor de securitate nationala la Academia Nationala de Informatii din cadrul SRI.

Cum explica politicienii interesul pentru studii de securitate

Intrebati de Hotnews care sunt motivele pentru care au ales sa urmeze cursurile Academiei Nationale de Informatii, mai multi politicieni au declarat ca isi doreau sa afle cum functioneaza sistemul de securitate al Romaniei. De asemenea, acestia s-au declarat multumiti de modalitatea de predare a profesorilor si chiar incantati de informatiile acumulate in timpul studiului.

Alin Popoviciu: A urmat cursurile la recomandarea unor colegi parlamentari

Deputatul Alin Popoviciu (PNL) a declarat ca a urmat un curs la Colegiului National de Aparare la recomandarea unor colegi parlamentari. Popoviciu a declarat ca ceea ce a aflat l-a ajutat foarte mult si ca a invatat “cam tot ceea ce tine de securitatea Romaniei”. El mai sustine ca, asemenea colegilor de la care a aflat de cursuri, a ramas placut impresionat de informatiile prezentate si locurile vazute.

“Pentru ca am auzit de la niste colegii care facusera cu doi ani inainte ca inveti foarte multe lucruri. Pentru nimic altceva. Am invatat ce inseamna sistemul de securite. Am invatat foarte multe lucruri utile pe care cred ca in calitate de parlamentar e foarte util sa le stii, chiar si ca om politic, nu neaparat ca si parlamentar. Cred ca e un curs care cel putin pe mine, avand in vedere ca eu nici nu am lipsit de la toate cursurile, m-a ajutat foarte mult, am invatat cam tot ceea ce tine de securitatea Romaniei. Si cred ca e un lucru care o sa imi foloseasca”, a declarat pentru Hotnews deputatul Alin Popoviciu.

Rep.: La ce v-au ajutat aceste cursuri in activitatea profesionala?

Alin Popoviciu: Nu trebuie sa ma ajute. Este inca un lucru pe care il stiu in plus. Asta nu inseamna ca vreau sa ma duc la SRI sau mai stiu eu ce cariera militara sa urmez. Nu. Doar ca ti-am spus ca auzisem de la niste colegii ca e foarte interesant si nu neaparat sa ma ajute in viata profesionala. M-a invatat niste lucruri pe care eu nu le stiam, nu stiam cum functioneaza sistemul de securitate. Am invatat cum s-au folosit banii si ce s-a intamplat cu acei bani pe care noi i-am dat pentru a ne securiza frontierele. Am invatat ceea ce inseamna o frontiera securizata, am fost la granita, am vazut inclusiv la Marea Neagra sistemul de securitate pe care il au acolo. Am vazut multe lucruri interesante. Am fost la Centrala Nucleara de la Cernavoda, care este la fel un obiectiv strategic. Am vazut lucruri pe care altfel nu le-as fi vazut.

Rep.: Ceea ce v-a impins pe dumneavoastra sa urmati cursurile de la Colegiul National de Informatii a fost strict recomandarea colegilor sau au existat si alte motive?

A.P.: Sincer sa fiu, acesta a fost principalul motiv. Nu am avut nici un alt motiv. Efectiv, am avut doi colegi care facusera acest curs si erau foarte placut impresionati si chiar am stat cu ei de mai multe ori si l-am facut si eu. Nimic altceva.

Rep.: Imi puteti spune despre ce colegi este vorba?

A.P.: Da, va si spun. Unul este Cionca Iustin, el a fost parlamentar de la Arad, si una dintre ei este Claudia Boghicevici.[...] Cred ca daca nu ar fi povestit ei asa de mult despre cursul asta, chiar si ei erau impresionati de ceea ce au vazut, si am zis ‘bai, daca e chiar asa interesant, hai sa ma duc si eu’ ca imi povestisera unde au fost, ce au vazut, cum functioneaza tot felul de lucruri.

Rep.: Au mai urmat si alti colegi din Parlament acest curs impreuna cu dumneavoastra?

A.P.: Da, mai erau ai era Florin Secara (din CV-ul sau lipseste acest curs - n.red.), Ionut Stroe, Sorin Grindeanu si... cam atat cred.

Marcel Ciolacu: Am nevoie pentru doctorat, vreau sa raman parlamentar

Deputatul Ion Marcel Ciolacu (PSD) sustine ca isi va da doctoratul la Academia Nationala de Informatii pe tema exercitarii controlului parlamentar asupra Serviciului National de Informatii si ca poate sustine un doctorat pe aceasta tema doar la institutia academica a SRI.

“Fac doctoratul pe controlul parlamentar. Asta-i tema. Deci, nu l-as putea face in alta parte. E legata de job-ul meu de parlamentar si de institutia dansilor”, a declarat deputatul Marcel Ciolacu.

Rep.: Acesta este principalul motiv sa inteleg. Ati mai avut si alte motive?

“Nu, motivul e legat strict de slujba mea. Eu in viitor vreau sa raman parlamentar, nu vreau sa ma intorc in administratie. Cu certitudine.”

Marius Octavian Popa: ma intereseaza lucrurile legate de securitatea globala

Deputatul Marius Octavian Popa (PNL) sustine ca a ales sa urmeze studiile Colegiului National de Informatii, institutie aflata in cadrul Academiei Nationala de Informatii, pentru ca este interesat de securitatea globala si cea a mediului datorita formatiei sale si ale functiilor detinute anterior. El spune ca un alt motiv este ca in calitate de comisar general al Garzii Nationale de Mediu ar fi aflat anumite informatii cu intarziere si ca din aceasta cauza s-ar fi ajuns la situatii care ar fi putut sa creeze anumite probleme Romaniei.

“In primul rand, eu am o formatie de istoric si ma intereseaza lucrurile legate de securitatea globala. In al doilea rand, am fost pentru o perioada comisarul general al Garzii Nationale de Mediu; unul dintre pilonii securitatii globale, si cred ca va deveni din ce in ce mai important, este securitatea mediului. In al treilea rand, ar fi trebuit sa fiu beneficiarul unor informatii si trebuie sa va marturisesc si sa va spun acelasi lucru pe care l-am spus si cand am facut colegiul ca, din pacate, in perioada respectiva informatiile nu aveau poate consistenta pe care ar fi trebuit sa o aiba. Adica am aflat cu intarziere si am aflat singur anumite lucruri care se petreceau si care ar fi putut sa creeze anumite probleme Romaniei. Toate aceste lucruri m-au determinat sa ma duc sa incerc sa vad si cum functioneaza sistemul”, a declarat deputatul Marius-Octavian Popa, intrebat fiind de ce a ales sa urmeze cursurile Colegiului National de Informatii.

Rep.: La ce va referiti cand spuneti ca ati aflat prea tarziu anumite informatii care ar putea sa creeze anumite probleme Romaniei?

Marius Popa: De exemplu, am descoperit cu stupoare ca erau o serie de unitati - nu as vrea sa dau numele societatilor - cu impact semnificativ asupra mediului care erau construite pe teritoriul Romaniei in mod ilegal si am actionat ca atare pentru a le pune in legalitate. Acest lucru nu era normal, sa se intample si eu sa aflu de existenta lor absolut intamplator, a fost si o deficienta a structurilor nationale de mediu. Haideti sa va dau un exemplu. Am aflat cu intarziere de existenta unei instalatii de formaldehida, care era finalizata in proportie de 90%, in localitatea Sebes, judetul Alba, in mod total nelegal, adica nu avea nici macar acordul de mediu. Faptul ca se intamplase asa ceva si ca ajunsese intr-un asemenea stadiu era un lucru foarte grav. Am reusit sa o oprim, am dat o decizie atunci, nu a fost o decizie a mea, ci a comisarilor din zona, de oprire a construirii instalatiei si de demolarea ei. Apoi am intrat in lantul justitiei, la inceput am castigat, apoi Garda de Mediu a pierdut niste procese. Nu mai stiu ce s-a intamplat. E o poveste mai veche din 2007-2008.

Rep.: Ce ati studiat la Colegiul National de Informatii?

M.P: Au fost mai multe sectiuni. In primul rand, ne-au dus sa vedem cum functioneaza sistemul. Care sunt posibilitatile de asigurare a securitatii. Eu cred ca de principiu Colegiul National de Informatii e o etapa de invatamant care ii poate fi folositoare oricarui om care ocupa o functie de conducere, pentru ca el trebuie sa stie sa foloseasca, sa acorde importanta cuvenita, sa solicite si sa primeasca in acelasi timp informatiile necesare pentru bunul mers al institutiei pe care o conduce.

Rep.: Ati urmat o anumita specializare?

M.P.: Nu era o anumita specializare. Practic te familiarizau cu modul de functionare a sistemul de securitate, a SRI-ului in special.

Rep.: La ce v-a ajutat in activitate profesionala?

M.P.: Acum, de exemplu, ma ajuta avand in vedere ca sunt vicepresedintele Comisiei de control asupra Serviciului Roman de Informatii. Si daca nu as fi inteles anumite lucruri, probabil ca mi-ar fi fost mult mai greu sa inteleg ce ar trebui sa facem si ceea ce ar trebui sa apara ca pachet legislativ in domeniu.

Rep.: Care a fost declicul care v-a facut sa alegeti aceaste cursuri? Va intreb pentru ca observ ca inainte ati facut un master in dreptul mediului si un altul in management si economie agrara. Sunt niste domenii destul de divergente.

M.P.: Nu sunt niste domenii chiar atat de divergente. Si toate au legatura fie cu activitate politica, fie cu o anumita functie pe care am avut-o. [...] Masterul pe dreptul mediului l-am facut, si imi pare rau ca nu am continuat, in ideea de a ma implica mai mult, dar dupa aia viata te poarta in alta parte, in perioada in care eram comisar la Garda Nationala de Mediu. Va asigur ca am facut un master cat se poate de serios, intrucat examenul l-am dat impreuna cu colegi de-ai mei din institutie care imi erau subordonati si macar de rusinea lor pentru a nu fi pus intr-o situatie jenanta atunci, pentru ca dizertatia a fost tinuta public, nu separat, am invatat cate ceva. Chiar mi-ar fi placut sa contribuit la imbunatatirea legislatiei pe mediu, dar dupa aceea si activitatea de parlamentar si comisiile in care am ajuns, m-au.... Celalalt master pe administratie publica locala are legatura si cu functia pe care o exercit, am fost presedinte al Partidului National Liberal, acum sunt copresedinte al PNL (Filiala Tulcea - n.red.). In activitatea mea de parlamentar si de copresedinte ma izbesc deseori de probleme din administratia publica locala.

Deputatul PNL mai sustine ca s-ar putea ca unii dintre cursanti sa fi absolvit cursurile academiei pentru ca “suna bine o asemenea diploma”. De asemenea, liberalul considera ca sunt “niste cursuri foarte bune” si ca profesorii erau foarte deschisi la intrebarile venite din parte cursantilor si ca atmosfera era una lipsita de rigiditatea pe care aceata a intalnit-o in alte forme de invatamant.

“S-ar putea sa fie o motivatie diferita, unii s-ar putea sa o faca pentru ca suna bine o asemenea diploma. E greu de intiuit motivatia, e o motivatie de cele mai multe ori personala. In primul rand sunt niste cursuri foarte bune, eu am lucrat o perioada lunga in invatamant, si intotdeauna mi s-a parut anumiti profesori sufera de o anumita rigiditate. Aici unul dintre lucrurile interesante care se intamplau este ca puteau sa pui orice intrebare, absolut orice intrebare, inclusiv puteai sa intrerupi, bineinteles cu decenta cuvenita, pe rector in timpul expunerii. Daca aveai o intrebare punctuala, puteai sa o faci. Erau cursuri foarte deschise din punctul acesta de vedere, adica diferite fata de rigiditatea in care se desfasoara anumite forme de invatamant. Deci, puteai sa intrebi absolut orice si erai incurajat sa o faci ceea ce era un lucru din start bun. Vreau sa spun ca au fost si oamenii din presa, ai ocazia sa ai colegi diferiti, din diverse domenii de activitate. Am avut de exemplu colegi de la SRI, de la STS din mediul privat, oamenii de presa”, a adaugat Popa.

Rep.: Ne puteti da vreun exemplu de persoane care au urmat aceste cursuri?

M.P.: Nu le mai retin numele tuturor. A fost o domnisoara care lucra la Cotroceni pe probleme de presa. Era purtatorul de cuvant al celor de la SPP, unul dintre purtatorii de cuvant.

Adrian Ionel, directorul Institutului Cantacuzino: Exista spionaj economic la nivelul pietei farma

*Adrian Ionel nu este membru in vreun partid

Rep.: Sunteti primul director din istoria Institutului Cantacuzino care are studii in managementul informatiilor de securitate nationala la Academia Nationala de Informatii a SRI. Va sunt de ajutor aceste studii ca manager al Institutului Cantacuzino?

Adrian Ionel: Tot ce tine de sanatatea publica, din punctul meu de vedere, este legat de siguranta nationala. Un institut de cercetare are clar informatii clasificate cu care se lucreaza. Un institut de cercetare trebuie sa pastreze un anumit secret al documentatiei si a operatiunilor pe care le face pana la un moment dat pentru a nu fi expus celor din exterior. Exista fara doar si poate un spionaj economic la nivelul pietei farma, exista informatii care sunt folosite de institutiile mari farma si asta o stiu din partea cealalta, de unde vin.

Rep.: A fost Institutul Cantacuzino tinta unor actiuni de spionaj economic?

Adrian Ionel: Nu vreau sa ma pronunt pentru ca in acest moment nu detin asemenea informatii. Dar vreau sa va spun ceva. S-a reiterat ideea ca 25 de ani conducerea acestui Institut a fost tinuta de catre medici, biologi sau cercetatori. Poate chiar asta este cauza pentru care acest Institut a ajuns in felul in care este azi. Poate ca era nevoie de un manager care sa fie numit aici pe baza unor rezultate economice obtinute anterior. Este singurul criteriu in baza caruia am fost numit aici. Unifarmul a ajuns in doi ani si jumatate de la 59.000 de lei la 10 milioane de euro si acesta a fost singurul criteriu. Nu sunt afiliat politic niciunui partid, nu sunt membru in niciun partid si nu ma intereseaza niciun partid. Ma intereseaza ca toate partidele sa sprijine atat Unifarmul, cat si Cantacuzinoul.