UPDATE 11.37. Traian Basescu a anuntat la iesire ca i s-a schimbat incadrarea in dosar, de la santaj, la amenintare. Pedeapsa care se poate da pentru noua incadrare este de amenda sau de inchisoare de la trei luni la un an, a precizat fostul sef de stat, adaugand ca "incet, incet, justitia se apropie de adevar".

Traian BasescuFoto: Agerpres

Declaratiile lui Traian Basescu la B1 TV dupa ce a iesit de la Parchet:

  • N-as comenta atitudinea procurorilor sau deciziile procurorilor. Sigur, este o incadrare mult mai favorabila in momentul de fata. A fost decizia procurorilor si nu as vrea sa o argumentez eu acum, insa in mod categoric si impotriva acestei incadrari voi avea puncte de vedere. Mie mi se striga pe stadioane “La puscarie!” si nu a mai considerat nimeni ca e amenintare si eu nu am strigat nimanui “Puscarie!”.
  • Dar oricum s-au facut niste pasi in intelegerea lucrurilor. Aceasta plangere, ca de altfel si plangerea pe Mihaileanu si pe terenul din Potcoavei sunt toate facute de oameni politici. (…) Eu am avut reactie politica. Nu stiu daca cel mai fericit lucru este ca parchetele sa se implice in disputele politice, pentru ca ceea ce eu am spus relativizand este infinit mai putin important decat amenintarile provocate chiar de presedintele PSD, chiar de doamna Firea, ca purtator de cuvant, in adunari publice in care se striga “Puscarie”, cum se striga si azi, trimisi tot de ei. Parchetele nu ar trebui sa se interpuna disputelor publice.
  • Mersi ucaaaaa
  • Daca va ajunge la instanta, ma voi apara, cum incerc sa o fac inca din aceasta faza, nu sunt indiferent la ce vor procurorii sau sa profit de dreptul la tacere, pentru ca imi doresc foarte mult ca, daca un astfel de dosar ajunge in instanta, judecatorul sa vada ca am facut toate diligentele inca din faza de urmarire penala sa ma apar, sa demonstrez ca nu mi se poate imputa ce mi se imputa.
  • Orice om in fata justitiei nu ramane indiferent, adica nu sunt un insensibil, cum nu am fost nici in multe alte privinte (…). Nu consider ca nu am niciun fel de problema. Am o problema cu avalansa asta de dosare care parca vor sa spuna sa stau linistit, sa nu revin in viata politica, visul oricarui psd-ist si pnl-ist, probabil.
  • Venirea fostului sef de stat a fost acompaniata si de cateva huiduieli razlete, mai multe persoane scandand: "La puscarie!".

Anul trecut, senatorul Gabriela Firea a spus ca firma care i-a vandut Ioanei Basescu cele aproape 300 de hectare de pamant agricol la Nana ar fi fost inactiva la momentul tranzactiei.

In replica, fostul sef al statului i-a transmis senatoarei "sa se uite pe tarlaua sotului primar. Poate nu-l mai gaseste acasa. In parohia lui se intampla lucruri rele."

Drept urmare, Gabriela Firea a facut plangere la Parchet, pe motiv ca s-a simtit jignita si amenintata. Prima audiere a fostului presedinte a avut loc pe 24 martie, mai noteaza sursa citata.