La doua luni dupa ce mai multe tari si agentii internationale au promis 4,1 mld. dolari pentru a ajuta Nepalul sa-si revina dupa cel mai mare dezastru natural din istorie, guvernul tarii nici nu a facut aranjamentele necesare pentru a primi banii si nici nu a cheltuit nimic pentru reconstructie, informeaza Reuters.

Cutremur in NepalFoto: Captura Youtube.com

Potrivit estimarilor ONU, aproape trei milioane de supravietuitori ai cutremurelor din aprilie si mai - circa 10% din populatia tarii - au nevoie de adapost, mancare si ingrijire medicala de baza, multi dintre ei fiind in localitati montane in care se ajunge greu.

Govind Raj Pokharel, directorul noii create Autoritati pentru Reconstructie Nationala a spus ca este putin probabil ca guvernul sa inceapa sa cheltuie banii pana in octombrie din cauza intarzierii in aprobarea planurilor si a ingrijorarilor privind demararea lucrarilor de constructii in sezonul musonic.

“Raspunsul guvernului a fost lent. Recunosc asta”, a spus Pokharel.

Nepal a fost criticata dur pentru raspunsul haotic la cutremurul ce a ucis aproape 9.000 de persoane, tara fiind nepregatita pentru o astfel de catastrofa, desi expertii avertizasera ca un cutremur este probabil.

La patru luni de la dezastru, multe cladiri afectate din Kathmandu sunt inca in picioare, iar molozul zace in parcurile publice. Zeci de mii de persoane traiesc in corturi de plastic, in conditii neigienice.