​INTERVIU De ce nu e Romania o tinta pentru refugiati: nu e in Schengen si nu are mecanisme de integrare in campul muncii. Seful biroului OIM la Bucuresti vorbeste despre rutele de tranzit ale migrantilor

de Costin Ionescu     HotNews.ro
Marţi, 1 septembrie 2015, 12:30 Actualitate | Esenţial

Mircea Mocanu
Foto: OIM Romania
Numarul migrantilor ce aleg sa tranziteze Romania in drumul lor spre vestul Europei ar putea creste sensibil, dar e putin probabil ca Romania sa devina tara principala de destinatie, in conditiile economice actuale si in absenta participarii la acordul Schengen si a unor avantaje sociale substantiale, spune Mircea Mocanu, seful biroului Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM) la Bucuresti. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, el explica unde se afla Romania pe harta actualizata a migratiei din zonele de conflict din Orientul Mijlociu si Africa spre Europa.

Rep.: Cum se compara actuala criza a refugiatilor din Orientul Mijlociu cu alte momente din istoria recenta cand s-a inregistrat un numar mare de refugiati in regiunea sud-est europeana?
Mircea Mocanu: Prin comparatie cu ultimele doua dezastre umanitare - la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial un numar de 11 milioane de persoane au fost dezradacinate, iar in urma razboiului din Balcani din anii '90, numarul acestora s-a ridicat la aproximativ 1 milion de oameni - in ultimii 10 ani numarul persoanelor ce au fugit din calea conflictelor se ridica la 60 de milioane.

Rep.: Care sunt estimarile OIM privind numarul actual si cel potential de refugiati din Siria si alte tari si zone macinate de conflict din Orientul Mijlociu/Nordul Africii, care incearca sa ajunga in Europa? Dar cele referitoare la numarul de refugiati, respectiv numarul de migranti economici provenind din Orientul Mijlociu/Nordul Africii/tari sud-asiatice care incearca sa intre in Europa?
M.M.:
Referitor la terminologia utilizata, dorim sa mentionam ca termenul de refugiat, asa cum este el definit de Conventia de la Geneva din 1951 desemneaza o persoana careia i-a fost conferita protectia internationla in urma unor temeri justificate de a fi persecutata pe motiv de rasa, religie, nationalitate, apartenenta la un anumit grup social sau din cauza opiniilor sale politice.

Pentru ca o persoana sa primeasca acest statut, trebuie sa treaca in prealabil prin procedura de solicitare de azil, urmand ca statul unde a solicitat azil sa hotarasca daca ii acorda sau nu statutul de refugiat sau alta forma de protectie.

In cadrul discutiilor recente despre persoanele care ajung pe diverse cai ilegale in Europa, termenul corect este acela de migranti, adica persoane care pleaca dintr-un loc intr-altul, o parte din ei ajungand in final sa primeasca si statutul de refugiat.

Printre cauzele migratiei se numara, intr-adevar, si pericolele din tara de origine, insa valurile recente de migratie nu au numai astfel de motive, ci si economice. Spre deosebire de persoanele in cautare de protectie, pentru migrantii economici nu exista un risc iminent raportat daca se intorc in tarile lor de origine. Fluxul actual de migranti este unul mixt si cuprinde persoane din ambele categorii.

Revenind la cifrele solicitate, conform datelor OIM, in perioada 1 ianuarie - 24 august 2015, 267.121 de migranti au ajuns in Europa traversand Marea Mediterana. Majoritatea migrantilor s-au orientat spre Italia (107.633), Grecia (157.228), Spania (2.166) si Malta (94). In plus, conform datelor OIM, in august 2015, numarul pierderilor de vieti omenesti (2.373)  este, din pacate, mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut (2.081).

In Italia, in aceeasi perioada, majoritatea migrantilor vin din Eritreea (25.657), Nigeria (11.899), Somalia (7.538), Sudan (5.658). Inrautatirea conditiilor din Libia si inchiderea regimului liberalizat de vize pentru cetatenii sirieni in Algeria (decembrie 2014) si Egipt (iulie 2013) a determinat o scadere a numarului de sirieni (5.495  in primele opt luni din 2015, comparativ cu 12.014 in 2014) in Italia si utilizarea rutei din Turcia spre Uniunea Europeana prin Grecia.

In Grecia, in perioada ianuarie - august 2015, majoritatea migrantilor au venit din Siria (88.204), Afganistan (32.414), Albania (9.713), Pakistan (9.445) si Irak (5.421).

Rep.: Care sunt principalele rute folosite in prezent de refugiatii din Siria si tarile inconjuratoare spre Europa Occidentala, ca numar de persoane care incearca sa le foloseasca?
M.M.:
Rutele cel mai intens folosite sunt cele maritime. Ruta Est Mediteraneana: din Turcia spre Uniunea Europeana prin Grecia, sudul Bulgariei sau Cipru, utilizata in perioada ianuarie - iulie 2015 de peste 130.000 persoane, provenind in principal din Siria, Afganistan si Pakistan. Ruta Central Mediteraneana: din Nordul Africii spre Italia si Malta prin Marea Mediterana, utilizata in aceeasi perioada de aproximativ 90.000 de persoane.

O alta ruta importanta este aceea a Balcanilor de Vest, care presupune tranzitarea Turciei, a Greciei, a Macedoniei, Serbiei si Ungariei. Aceasta ruta a fost utilizata in perioada ianuarie - iulie 2015 de peste 100.000 de persoane. OIM estimeaza ca, in fiecare zi, 1.500 - 2.000 de migranti traverseaza Grecia spre Macedonia si mai departe spre Serbia.

Rep.: Care sunt in acest moment principalele tari de destinatie, conform evaluarilor OIM?
M.M.: Principalele tari de destinatie sunt cele din vestul si nordul Europei - Germania, Suedia si Norvegia, Marea Britanie/Olanda.

Rep.: Avand in vedere fenomene precum "zidul" construit de Ungaria in sud sau alte masuri defensive sau represive ale unor state vizate de valul de refugiati/migranti economici din zonele mentionate, exista posibilitatea ca Romania sa devina tara de tranzit sau de destinatie pentru un numar mare de migranti?
M.M.: Exista intr-adevar posibilitatea ca numarul migrantilor ce tranziteaza Romania sa creasca sensibil, dar putin probabil ca Romania sa devina o tara principala de destinatie in absenta unei participari la acordul Schengen si a unei cresteri economice sau introducerea de avantaje sociale substantiale.

Rep.: Care sunt motivele principale pentru care Romania nu a intrat, pana in acest moment, pe traseele refugiatilor din Orientul Mijlociu?
M.M.: In primul rand, asa cum am mentionat mai sus, Romania nu se afla in spatiul Schengen, ceea ce pentru majoritatea migrantilor este de preferat intrucat, pe perioada solicitarii azilului, acestia pot calatori fara restrictii in aceasta zona. De asemenea, Romania, spre deosebire de Germania, Suedia, Norvegia, Olanda sau Marea Britanie nu are o politica activa de recrutare si retentie in scop de munca a cetatenilor din tari terte din diferite motive: sociale, economice si politice.

Rep.: Care este numarul de imigranti din zonele de conflict din Africa de Nord si Orientul Mijlociu (Libia, Siria, Afganistan etc.) care au vrut sa intre in Romania de la inceputul anului? Cati au fost primiti in Romania, in comparatie cu primele 8 luni din 2014? Citi dintre ei au ramas in Romania si citi au plecat mai departe, spre alte state UE?
M.M.: In primul semestru al anului 2015 au fost inregistrate un numar de 744 cereri de azil, in crestere cu 12% fata de anul 2014, mentinandu-se un trend multianual ascendent. Cei mai multi solicitanti de azil provin din Siria, Afganistan si Irak.

Altfel, situatia este foarte greu de cuantificat. Din cei 744, unii au intrat legal in Romania, depasind ulterior perioada de sedere legala, in timp ce altii au intrat ilegal. Sunt migranti care au tranzitat ilegal Romania, fara a solicita azil si care nu apar in niciun fel de statistici. De asemenea, nu se poate sti cu exactitate cati dintre cei 744 mai sunt in Romania. Unii au plecat mai departe spre Europa de vest, altii s-au intors acasa, inclusiv cu sprijinul OIM.

Rep.: Unde traiesc acum acesti migranti ramasi in Romania?
M.M.: Migrantii care solicita azil in Romania, pe durata analizarii solicitarii, au posibilitatea, de a fi cazati intr-unul dintre cele 6 Centre Regionale de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil, situate in Bucuresti, Giurgiu, Galati, Radauti (judetul Suceava), Somcuta Mare (judetul Maramures) si Timisoara. Aceste centre sunt deschise, libertatea migrantilor nefiind ingradita.

Rep.: Care sunt principalele rute de tranzit spre Romania, pentru cei care ajung aici?
M.M.: Conform datelor recente, amploarea migratiei la frontiera de est a Europei este mult mai mica decat orice alta ruta migratorie spre Europa si se ridica la aproximativ 2% din totalul fluxului migrator. Ucraina ramane principala ruta de tranzit pentru georgieni, rusi, somalezi, afgani, precum si pentru migrantii din regiunea Caucazului si tarile din Asia Centrala. Numarul migrantilor surprinsi in incercarea de trecere frauduloasa a frontierei folosind ruta de est a Europei, in 2015, este de 717. Majoritatea sunt cetateni vietnamezi (183), afgani (175) si georgieni (68). Totodata, o ruta folosita sporadic anul trecut, dar evitata in acest an a fost cea pe Marea Neagra din Turcia (aproximativ 450 de persoane)

In acest moment, insa, nu se poate vorbi de adevarate rute de migratie care tranziteaza Romania, ci mai degraba de cazuri izolate.

Rep.: In prezent, tari precum Iordania sau Liban, dar si Turcia sunt principalele locuri de refugiu pentru sirienii care fug din zonele de conflict si pentru alti migranti din Orientul Mijlociu. In ce masura vor ramane aceste tari destinatia principala a refugiatilor si in ce masura sunt ele doar un punct de tranzit?
M.M.:
Aceste tari sunt si vor ramane o perioada destinatia principala pentru un mare numar de refugiati, avand in vedere costurile mari pe care le-ar plati pentru a ajunge in Europa (intre 5000 si 10000 USD). O parte din acesti refugiati traiesc cu speranta ca, intr-o perioada relativ scurta de timp, se vor putea intoarce acasa si astfel localizarea lor in tari invecinate Siriei le confera acestora (in special celor mai in varsta) o senzatie de confort.

Rep.: Ce implicare are OIM in dezbaterile europene si internationale privind acceptarea si gazduirea imigrantilor si refugiatilor din Orientul Mijlociu?
M.M.: Avand in vedere ca OIM este o Organizatie Inter-guvernamentala, are obligatia si mandatul de a oferi recomandari si a identifica solutii iar in acest sens, biroul regional de la Bruxelles dar si biroul central de la Geneva participa in mod activ alaturi de liderii statelor Europene la dezbaterile ce au loc in aceasta perioada, fiind de asemenea un liant intre acestea si principalele tari de origine si tranzit.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. Poate doar să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

16043 vizualizari

 • +14 (20 voturi)    
  Ce noroc ... (Marţi, 1 septembrie 2015, 12:41)

  Celbland [utilizator]

  ... avem cu o conducere de plagiatori si cumpărători de diplome de la pseudo-universități fantoma! Nici pentru săracii si năpăstuiții Orientului nu suntem atractivi.
  • -1 (15 voturi)    
   Refugiatii din campul muncii sunt IMIGRANTI ! (Marţi, 1 septembrie 2015, 13:10)

   pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui Celbland

   Romanii care au plecat in UE la munca nu sunt refugiati!

   Si de ce sunt refugiati?

   Ca au venit cu barca la granite UE? Este suficient?
   • +1 (19 voturi)    
    Nu ai voie sa intrebi (Marţi, 1 septembrie 2015, 13:52)

    Robert M [utilizator] i-a raspuns lui pedepsitorul

    Intrebarile sunt interzise atat timp cat Uniunea le-a acordat pe gratis statului de refugiati.
    Nu ai voie sa te intrebi nici despre impozitele din care este intretinuta aceasta masa de invadatori.
  • +2 (24 voturi)    
   Napastuiti in blana de oaie (Marţi, 1 septembrie 2015, 13:48)

   Robert M [utilizator] i-a raspuns lui Celbland

   Aia nu sunt napastuiti, sunt razboinici in blanuri de oaie.
   Au venit pentru a cuceri si a raspandi religia razboiului.
   Presupun ca esti unul de-al lor.
   • +1 (15 voturi)    
    sa vezi de-acuma atentate jucause (Marţi, 1 septembrie 2015, 14:22)

    mnicku [anonim] i-a raspuns lui Robert M

    prin Europa.
   • -2 (10 voturi)    
    du-te mai baiatule si te culca (Marţi, 1 septembrie 2015, 16:04)

    Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui Robert M

    vezi poze cu copii inecati si dupa aia mai vorbeste... nu aveti niciun dumnezeu !!! sa va vad cu copilul sau copiii inecati in mare si apoi sa va vad cat de deontologi sunteti
   • 0 (0 voturi)    
    NOMAZII SIRIENI (Miercuri, 2 septembrie 2015, 13:20)

    z [anonim] i-a raspuns lui Robert M

    Revolutia 1989 a fost o practica la scara microsociala de a arata cum poti popula o tara cu nomazi ca sa sporesti procentul in totalul populatiei natale a unei patrii Acum se face practica la nivel TERRA Nimic nu este la intamplare Daca se inchid granitele [controale toti vor ramane la acele granite in afara[ ex ;in RO Si atunci sa vezi catirinca ['nu sunteti toleranti,..Toleranta sa fie in cadrul legilor si nu ca la casa de toleranta
 • +18 (30 voturi)    
  Acum ar fi cazul sa multumim (Marţi, 1 septembrie 2015, 13:48)

  Ted [anonim]

  Acum ar fi cazul sa multumim olandezilor, francezilor, germanilor si cui s-a mai opus primirii Romaniei in spatiul Schengen.
  Ce ironie! Au vrut sa ne penalizeze si in fapt ne-au facut un mare bine.
  Multumim sincer.
  • +7 (13 voturi)    
   k (Marţi, 1 septembrie 2015, 14:09)

   ekd [anonim] i-a raspuns lui Ted

   Mda,dar mai e un aspect de care trebuie tinut seama:romanii pe care romania nu i mai poate intrtine unde se duc?...eu zic ca e nasol pt toti...romanii care fug din romania de banditii de aici dau peste ...nici noinu stim peste ce
  • +7 (19 voturi)    
   exact (Marţi, 1 septembrie 2015, 14:20)

   toxx [utilizator] i-a raspuns lui Ted

   pentru mine o Europa care ne-a dat la gioale cu Schengen, iar astia care trec ca prin branza din insulele grecesti pana la Munchen sunt pupati in fund, nu mai inseamna o atractie. Ca ce, mergi cu masina si nu stii cand intri din Ungaria in Austria ? Asta e un moft, si daca stau la passport control nu mor 30 de minute, dar prefer sa vad Frankfurtul cu nemti, nu cu arabi.
  • +6 (16 voturi)    
   Exact! (Marţi, 1 septembrie 2015, 14:26)

   Gelu [anonim] i-a raspuns lui Ted

   Nu e niciun fel de mishto!

   Neacceptarea noastra si a bulgarilor in spatiul Schengen se dovedeste a fi un urias avantaj in toata povestea asta cu refugiatii.

   Va dati seama ca daca eram in Schengen cu bulgarii drumul din Grecia era pe la noi. :)

   Ce dileala ar fost intre noi si bulgari. Dup-aia intre noi si unguri, sa te tii.

   Ne suspendau oricum din spatiu. Si dup-aia dadeau si vina pe noi. :)

   Tot raul a fpst spre bine. Niciodata n-a fost mai adevarata zicala asta.

   De-ar ramane asa...
 • +10 (12 voturi)    
  Nici ei nu ne vad in Europa ?! (Marţi, 1 septembrie 2015, 14:35)

  Plagarus [utilizator]

  O tzara mediocra la toate capitolele- infrastuctura,educatie, sanatate, asistenta sociala,investitii,siguranta cetateanului......
  • +1 (5 voturi)    
   rabdare (Marţi, 1 septembrie 2015, 16:05)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   va veni si randul nostru sa ne luam portia de imigranti... trebuie un pic de rabdare....
  • +5 (9 voturi)    
   saracia, nevoile, raul, ramul... (Marţi, 1 septembrie 2015, 16:48)

   demaGOGU [anonim] i-a raspuns lui Plagarus

   ...raman principalii nostri aliati.
 • +8 (8 voturi)    
  ... (Marţi, 1 septembrie 2015, 16:17)

  Sarmis [utilizator]

  Ce naiba sa faca aici?

  Pana si Ponta se gandeste sa emigreze din tara in care e prim ministru?
 • +11 (13 voturi)    
  Ce nu pricep eu (Marţi, 1 septembrie 2015, 16:21)

  antrax [utilizator]

  Din ce stiu, sunt totusi niste costuri mari pentru a ajunge in Europa. Iar aici, dupa mii de km, se trezesc intr-o tara in care nu stiu o boaba, sau foarte putin (am vazut ca nici la engleza n-o duc prea bine, m-as mira sa fie fluenti in germana). Ce sanse au aici decat sa fie niste asistati sociali pentru urmatorii cativa ani?

  De ce nu se duc in tarile arabe, in care le-ar fi mult mai usoara integrarea? Mai sunt si altele pe langa cele mentionate, Arabia Saudita, Quatar, Kuweit care-s bogate? Chiar, de ce nu se ofera tarile arabe sa-i primeasca?
  • +6 (8 voturi)    
   Ce nu pricepi? Aici SE DA AJUTOARE SOCIALE. (Marţi, 1 septembrie 2015, 17:17)

   ddutz [utilizator] i-a raspuns lui antrax

   Mii de euro/cap familie islamista.
   Sauditii le da nisip in desert, ca-i cunosc si sunt, sunt de ai lor.
   • +4 (8 voturi)    
    Mdea, detalii (Marţi, 1 septembrie 2015, 18:58)

    antrax [utilizator] i-a raspuns lui ddutz

    Stiu asta. Frumos ar fi ca ziaristii astia sa ne dea si o situatie cu tarile din Europa, ce si cum da fiecare si in ce conditii.
    De aia sunt gibonii aia calare pe trenul spre UK, ca acolo cica e mai bine ca-n Franta. Dar chiar se dau asa multe mii cum viseaza lumea?

    Si merita efortul? Daca costa 5-10.000EUR sa ajungi in Ioropa, pt fiecare persoana, in cat timp isi scot astia banii inapoi?
    Si apoi, ajutoarele astea se dau de obicei pt puradei si mame care cresc copii, nu pt vlajgani de 30 ani care "fug de frica razboiului".
    Cred ca ies mai bine daca ajung la o parnaie prin tarile nordice, 3 mese pe zi si program de relaxare/TV/biblioteca?
  • +4 (4 voturi)    
   Deutsche Sprache (Miercuri, 2 septembrie 2015, 7:38)

   Mihai Petrescu [anonim] i-a raspuns lui antrax

   Sirieni nu se duc in Germania si in celalalte tari enumerate de dl sef al OIM pentru ca au analizat politicile lor de asistenta sociala a (i)migrantilor, ci din simplul motiv ca acolo gasesc o comunitate semnificativa de limba si de religie apropiata lor. Cand aceasta comunitate se va dezvolta si la noi, atunci vom avea probleme similare. Ceea ce pare ca se va intimpla mai curind decat ne-am fi asteptat in cazul unui mers normal al lucrurilor.
 • -1 (3 voturi)    
  Eu am auzit ca.. (Miercuri, 2 septembrie 2015, 6:46)

  Nicolae [anonim]

  adevaratul motiv pentru care acesti emigrant evita sa treaca prin Romania este realitatea ca toatebiletele de la toate concertele festivalului Ienescu' au fost vandute si ca atare acesti refugiati ar veni degeaba in Romania,mai ales la Bucuresti, ca n-ar avea nici o sannsa sa gaseasca nici un bile - inclisiv la recentul concert al Filarmonici Israeliene.
 • +4 (4 voturi)    
  REFERENDUM (Miercuri, 2 septembrie 2015, 8:48)

  Romanul [anonim]

  SA SE FACA REFERENDUM ! Cine e sau, nu pentru primirea REFUGIATILOR. Eu zic ca UE trebuia sa ne intrebe si pe noi popoarele tarilor Europene daca suntem de acord cu primirea refugiatilor, caci noi vom da bani din salariile noastre pentru Bugetul Statului pentru viitorul Buget de Refugiati Politic. Sa nu ne zica UE ca va aloca bani pentru Refugiatii Politic, de unde are UE acesti bani daca nu din munca oamenilor, din salariile lor?
  Romani, nu va lasati imbarligati la minte! Asa au facut Francezii , Germanii, BElgienii, Olandezii, Danezii, Suedezii etc si acum popoarele respective muncesc , si tin reugiatii acasica sa faca copii cat mai multi , sa le faca vreo 2000(doua mii, scriu bine) de moschei in urmatorii 4 ani in Franta cel putin, caci de nu, vezi draga , vor ocupa strazile cu covoarele lor si vom vedea fuduri in sus.
  Apoi, de ce nu se refugiaza immigrantii telecomandati in Arabia Saudita, acolo e si loc pentru popularea tarii, si bani si traditia si cultura lor. Sa terminam cu treburile lacrimogene ca vai saracii de refugiati , copii, si femei insarcinate. O masa de prosti platiti de unii ca sa distruga Europa.
  SA CEREM REFERENDUM!!!!
  Imperiul OTOMAN era nobil, veneau sa se bata ca sa cucereasca locatii noi si bogatii din EUropa, mureau chiar. Ce nu a reusit Imperiul Otoman sa faca, se face acum intr-un an de zile (tinem cont de faptul ca: din Ianuarie au inceput sa ne spele la cap cu SARACII LOR IMMIGRANTI DIN SIRIA SI pisicii lor) si vor termina in NOIEMBRIE cu ocuparea de catre "Immigrantii" telecomandati a ROMANIEI.
  SA cerem Referendum!
 • +2 (2 voturi)    
  serios?! (Miercuri, 2 septembrie 2015, 10:13)

  brod [anonim]

  dar ce, ăștia vin aici ca să muncească? uitați-vă la figura teroristului ISIS deghizat în refugiat, la granița macedoneană, ca să înțelegeți ce va urma...
 • -2 (2 voturi)    
  toleranta (Miercuri, 2 septembrie 2015, 10:42)

  paul [anonim]

  toleranta e cuvantul cheie aici... din cate stiu si vad mai sus romanii au fost din totdeauna intoleranti... la fel ca multi alti est-europeni.
  • +1 (1 vot)    
   re: toleranta (Miercuri, 2 septembrie 2015, 11:43)

   Florin [anonim] i-a raspuns lui paul

   dar ce arabii sunt toleranti cu tarile in care se "refugiaza"?
   • 0 (0 voturi)    
    Intoleranta arabilor - exemplu de urmat? (Joi, 3 septembrie 2015, 4:01)

    Nicolae [anonim] i-a raspuns lui Florin

    Cine crede ca este de preferat de a se urma exemplul intolerantei sau a urei de rasa,risca sa devina la fel de vinovat ca si cei pe cate ii critica.Marinimia si in general,expresia unei umanitati,de altfel existente poporului Roman, nu ar fi un semn de slabiciune ci o dovada de maturitate nationala de care poporul Roman a dat dovada in multe ocazi.
 • +1 (1 vot)    
  aparent... (Miercuri, 2 septembrie 2015, 11:08)

  liviu_ [utilizator]

  uneori incompetenta, hotia, rautatea si nepasaera guvernantilor e si buna...
  nici macar teroristii nu ne vor :D


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version