Fostul director adjunct al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Aurel Pana va executa sapte ani si sapte luni de inchisoare pentru luare de mita si trafic de influenta, pedeapsa la care a fost condamnat de prima instanta, a decis, luni, definitiv, Curtea de Apel Bucuresti, informeaza Mediafax.

Aurel PanaFoto: Partidul Conservator

Magistratii Tribunalului Bucuresti au dedus din cei sapte ani si sase luni perioada retinerii, arestului preventiv si arestului la domiciliu, de la 14 august 2013 la 17 mai 2014.

Aurel Pana si Mugur George Voinea, membru PC si director al unei firme, acuzati de fapte de coruptie, au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie, in 8 noiembrie 2013.

Tribunalul Bucuresti a decis, insa, judecarea celor doi in dosare separate.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus trimiterea in judecata a lui Aurel Pana, pentru savarsirea infractiunilor luare de mita si trafic de influenta, si a lui Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, cercetat pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta si complicitate la luare de mita.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in perioada mai - august 2013, Aurel Pana, in calitate de director general adjunct la APIA si de presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achizitia de ulei in cadrul programului PEAD 2013, impreuna cu Mugur Voinea, in baza unei intelegeri prealabile, a pretins de la denuntator un comision de 10 la suta din valoarea contractelor adjudecate de societatea administrata de denuntator, circa 5.200.000 lei (aprox. 1.200.000 de euro) si externalizarea serviciilor de transport, in scopul de a-si indeplini sau de a nu intarzia indeplinirea atributiilor sale de serviciu in legatura cu procedura de achizitie pentru ulei organizata de APIA.

In schimb, inculpatii urmau sa-si exercite influenta asupra celorlalti membri ai comisiei de licitatie astfel incat ofertele formulate de catre societatea denuntatorului sa fie declarate castigatoare si pentru a asigura societatii sustinere in ceea ce priveste derularea contractelor (plati in avans, modificarea favorabila a graficului de livrari, confirmarea unor livrari neefectuate).

Totodata, Pana a cerut, in 8 aprilie 2013, de la reprezentantii unei societati comerciale suma de 1.000.000 euro si subcontractarea serviciilor de transport catre o firma indicata de acesta, in scopul de a-si indeplini atributiile de serviciu in sensul favorizarii castigarii licitatiei si pentru a-si exercita influenta asupra membrilor comisiei de licitatie.