Cum vor fi evaluati inspectorii scolari: Ministerul Educatiei a publicat metodologia de evaluare, care prevede concedierea inspectorilor care primesc calificativ "nesatisfacator"

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 31 august 2015, 11:46 Actualitate | Esenţial


Fragment din fisa de evaluare-cadru a inspectorilor scolari
Foto: Monitorul Oficial
Inspectorii scolari sunt evaluati in fiecare an de catre inspectorat si pot fi dati afara imediat, daca primesc calificativul "nesatisfacator". Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial Metodologia de evaluare a inspectorilor scolari si Fisa de evaluare-cadru. Inspectorul scolar general este cel care finalizeaza completarea fisei de evaluare, insa numai dupa ce inspectorul scolar general adjunct consulta directorii de scoli si sefii comisiilor metodice "privind respectarea deontologiei profesionale de catre inspectorii scolari".

In Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 4.716 din 11 august 2015 privind aprobarea Metodologiei de evaluare a inspectorilor scolari si a fisei de evaluare-cadru a inspectorului scolar.

Legea Educatiei prevede la articolul 92, alineatul (2 1), ca "evaluarea anuala a activitatii manageriale desfasurate de directorii si directorii adjuncti din unitatile de invatamant preuniversitar si a inspectorilor scolari se realizeaza de catre inspectoratul scolar, conform unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei Nationale".

Vezi mai jos textul integral al Metodologiei, precum si Fisa de evaluare-cadru a inspectorului scolar:

Metodologia de evaluare a inspectorilor scolari

Art. 1. - Evaluarea inspectorilor scolari se realizeaza in conformitate cu prevederile art. 92 alin. (2 1) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
a) se face anual, potrivit fisei postului si prin punctarea activitatilor de indrumare si control realizate in afara fisei postului, la solicitarea inspectorului scolar general si a organelor ierarhic superioare;
b) se declanseaza prin autoevaluare si se realizeaza pe baza fisei de evaluare a fiecarui inspector scolar ce a fost elaborata de catre inspectoratul scolar in baza fisei de evaluare-cadru din anexa nr. 2 la ordin;
c) fiecare inspector scolar completeaza punctajul de autoevaluare si elaboreaza un raport argumentativ, ambele depunandu-se la registratura inspectoratului scolar, in perioada 1-7 septembrie a anului scolar urmator; punctajele alocate sunt motivate cu documentatia existenta in inspectoratul scolar;
d) inspectorul scolar general finalizeaza fisa de evaluare a inspectorului scolar, prin completarea punctajului acordat, numai dupa ce inspectorul scolar general adjunct in a carei subordine directa este cel evaluat consulta directorii de unitati de invatamant preuniversitar si sefii comisiilor metodice privind respectarea deontologiei profesionale de catre inspectorii scolari;
e) fisele de evaluare ale inspectorilor scolari sunt vizate de inspectorul scolar general adjunct si inspectorul scolar general, pana la data de 15 septembrie a anului scolar urmator, marcand finalizarea procesului de evaluare;
f) contestatiile se depun la registratura inspectoratului scolar, in termen de 5 zile lucratoare de la data comunicarii deciziei inspectoratului scolar de acordare a punctajului final de evaluare;
g) consiliul de administratie al inspectoratului scolar rezolva contestatiile privind evaluarea inspectorilor scolari, in prezenta persoanei evaluate;
h) contestatiile se solutioneaza in termen de 5 zile lucratoare de la inregistrarea lor la inspectoratul scolar. Rezultatul poate fi atacat in contenciosul administrativ/la instanta de judecata competenta;
i) punctajul final si calificativul acordat vor fi comunicate, in scris, celor in cauza pana la data de 30 septembrie a anului scolar urmator.

Art. 2. - Inspectorul scolar general organizeaza evaluarea inspectorilor scolari, potrivit art. 1.

Art. 3. - Rezultatul evaluarii se concretizeaza in acordarea calificativului anual, astfel:
 • 85-100 de puncte: “foarte bine” - validare pe functie;
 • 70-84,99 de puncte: “bine” - validare pe functie;
 • 60-69,99 de puncte: “satisfacator” - monitorizare - reevaluare la un interval de 3-6 luni;
 • sub 60 de puncte: “nesatisfacator” - invalidare pe functie (incetarea contractului de management educational incheiat in calitate de inspector scolar).
Art. 4. - In situatia acordarii la evaluarea anuala a calificativului “nesatisfacator” unui inspector scolar, acesta este eliberat din functie. Calificativul “nesatisfacator” nu da dreptul de ocupare a unei functii de conducere, indrumare si control din inspectoratele scolare in urmatorii trei ani de la obtinerea acestui calificativ.

Art. 5. - Inspectoratele scolare duc la indeplinire prevederile prezentului ordin.

Fisa de evaluare-cadru a inspectorului scolar:


Citeste mai multe despre   


2969 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  imi pare rau... (Luni, 31 august 2015, 12:24)

  ..13 [utilizator]

  este in afara Codului Muncii...

  Oare nimeni nu coreleaza actele intre ele???
  Sau s-au pus pe cai mari astia de acum?
 • +1 (1 vot)    
  ... (Luni, 31 august 2015, 12:28)

  E [anonim]

  Ar trebui sa se prevada concedierea si unor profesori gen acea zisa profesoara de engleza care nu stia nici sa zica alfabetul in engleza sau "second class"
 • +1 (1 vot)    
  evaluare inspectori (Luni, 31 august 2015, 13:03)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  vai si-amar!
  Serviciul de Inspectie scolara al Majestatii Sale este independent de minister. Inspectorate locale nu exista ci o retea de inspectori acreditati national care formeaza echipe de evaluare periodica sau la cerere a scolilor.

  Nu vreti sa fiti inspectat de asa o echipa....

  Va dati seama cu cat s-ar reduce schema educatiei daca ar renunta de inspectoratele politizate si la dependenta de minister?

  Cautati in sertare proiectul inspectiei scolare din 2000 cu subordonare la Parlament .
 • +2 (2 voturi)    
  cum vor fi evaluati... (Luni, 31 august 2015, 13:06)

  Mihai [anonim]

  Saptamana trecuta , senatoarea Mi-e Foame Anghel a scos in sfarsit un lucru inteligent pe gura: Inspectoratele scolare ar trebui desfiintate.
  Sunt o multime de pitifelnici acolo care taie frunza la caini.
 • +2 (2 voturi)    
  Bancuri (Luni, 31 august 2015, 13:43)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Inspectorii vor fi evaluati dupa pile, cumetrii si apartenta de partid. Restul e praf in ochii lumii. Min Educatiei a facut tot ce e omeneste posibil sa distruga invatamintul romanesc. Campioana demolarii e politruca Ecaterina Andronescu, complice la plagiatul lui Ponta si mama politicienilor cu tee de doctorat copiate. Astepta sa plateasca pentru complicitatea la furt !
 • +1 (1 vot)    
  asadar (Luni, 31 august 2015, 14:05)

  Gobelin [utilizator]

  ultima etapa a politizarii structurilor din educatie?
  inspectorii sunt evaluati de catre directorii de scoli, acestia fiind mentinuti sau numiti in functie cu conditia unei anume optiuni politice.
  nu spui care :)
  astfel, dupa ce 'marele' Petroman a avut, drept prim obiectiv la inscaunare, schimbarea conducerilor la toate scolile bune din TM, fara sa se atinga de cele cu rezultate mediocre la bac/e.n. , acum vor fi inlocuiti inspectorii care au suparat pe vreunul dintre distinsii directori numiti sau reconfirmati in functie de catre aparatul de partid.
  curat constitutional, monser :)


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri