UPDATE 2 - Un alt roman a fost retinut duminica de autoritatile ungare pentru trafic de persoane, acesta fiind al 27-lea prins de politia ungara in ultimele cinci zile, informeaza Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

"Ambasada Romaniei la Budapesta a fost informata astazi, 30 august 2015, de Politia ungara ca un cetatean roman a fost retinut in aceasta dimineata in apropierea localitatii Kistelek pentru suspiciunea de trafic de persoane. MAE precizeaza ca, din data de 26 august 2015, in Ungaria au fost retinuti 27 de cetateni romani pentru trafic de persoane. Pana in acest moment niciunul dintre acestia nu a solicitat asistenta consulara", se arata intr-un comunicat de presa al MAE transmis duminica si citat de Agerpres.

Ambasada Romaniei la Budapesta mentine legatura cu autoritatile ungare in cazurile cetatenilor romani retinuti in Ungaria pentru trafic de persoane.

UPDATE 1 - MAE: 26 de cetateni romani au fost retinuti pentru trafic de persoane, in Ungaria, din 26 august

Ambasada Romaniei in Ungaria a fost informata, duminica, de Politia din Budapesta, ca trei cetateni romani au fost retinuti in 29 august pentru suspiciunea de trafic de persoane, MAE precizand ca 26 de cetateni romani au fost retinuti in aceasta tara incepand din 26 august.

"Ambasada Romaniei la Budapesta a fost informata astazi, 30 august 2015, de Politia din Budapesta ca trei cetateni romani au fost retinuti pentru suspiciunea de trafic de persoane, la data de 29 august 2015. Cei trei cetateni romani au fost audiati la data de 29 august 2015 si se afla in arestul Politiei Budapesta", se arata intr-un comunicat transmis duminica de Ministerul de Externe, citat de Mediafax.

MAE precizeaza ca, din data de 26 august, in Ungaria au fost retinuti 26 de cetateni romani pentru trafic de persoane.

Pana in acest moment, niciunul dintre acestia nu a solicitat asistenta consulara, mentioneaza Ministerul de Externe.

"Ambasada Romaniei la Budapesta mentine legatura cu autoritatile ungare in cazurile cetatenilor romani retinuti in Ungaria pentru trafic de persoane", se mai arata in comunicat.

________

Alti doi cetateni romani au fost retinuti in Ungaria pentru trafic de persoane, unul in judetul Csongrad si celalalt in judetul Gyor-Moson-Sopron, potrivit unor comunicate postate duminica pe site-ul politiei ungare, informeaza Mediafax.

Conform politiei din Gyor-Moson-Sopron, un sofer roman in varsta de 29 de ani a fost retinut sambata, dupa ce in autovehiculul sau au fost descoperiti sase cetateni sirieni, care nu detineau documentele necesare trecerii frontierei din Ungaria si Austria. Prin urmare, romanul este cercetat de autoritatile ungare pentru trafic de persoane.

Potrivit politiei din judetul Csongrad, un alt roman a fost retinut in noaptea de sambata spre duminica, in timp ce conducea o camioneta marca Ford pe autostrada M5, in care erau inghesuiti 41 de imigranti clandestini. Romanul va fi de asemenea cercetat pentru trafic de persoane.

Mai multi cetateni romani au fost retinuti pentru trafic de persoane in Ungaria si Austria in ultimele zile, in contextul valului de imigranti cu care se confrunta Europa.

Ministerul roman al Afacerilor Externe anuntase vineri ca 18 cetateni romani sunt retinuti si cercetati pentru trafic de persoane in Ungaria, in patru cazuri diferite, 16 dintre acestia aflandu-se in arestul politiei din Budapesta. Sambata, MAE a confirmat ca alti patru romani au fost retinuti de politia ungara in regiunea Csongrad, fiind suspectati de trafic de persoane.

De asemenea, sambata seara, MAE a anuntat ca autoritatile austriece au confirmat retinerea a doi cetateni romani, soferi ai unor camioane in care se aflau mai multe persoane, in localitatea Braunau, respectiv la Salzburg.