Aproximativ 450.000 de elevi din clasele a VII-a si a VIII-a incep, pe 30 noiembrie, tezele cu subiect unic. Acest tip de examinare va inlocui de anul acesta testele nationale ca modalitate de admitere la liceu pentru anul scolar 2008-2009. Vineri s-a sustinut proba la limba si literatura materna, la care a fost extrasa varianta cu numarul 10.

Durata fiecarei teze cu subiect unic este de 2 ore din momentul primirii subiectelor de catre fiecare elev.

Subiectele sunt elaborate in cadrul Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar, conform programei scolare parcurse pana la data desfasurarii tezei, in conformitate cu temele selectate din programa scolara si comunicate scolilor.

In semestrul I, elevii claselor a VII-a si a VIII-a vor sustine urmatoarele probe: 5 decembrie - matematica, 11 decembrie - istorie/geografie (numai pentru clasa a VIII-a), 14 decembrie - limba si literatura romana, 11 ianuarie 2008 - depunerea contestatiilor.

Evaluarea se face pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordandu-se 90 de puncte pentru raspunsurile corecte si complete si 10 puncte, din oficiu.