Guvernul a transmis nominalizarile Romaniei pentru cele cinci locuri din partea societatii civile in Comitetul Economic si Social European (CESE), un important organism cu rol consultativ in luarea deciziilor la nivelul Uniunii Europene.

Victor AlistarFoto: Agerpres

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, cele cinci persoane din partea societatii civile si grupurilor de interese din domeniile profesional, economic, cultural, etc., nominalizate sa reprezinte Romania in CESE sunt: Cristian Pirvulescu - Asociatia Pro Democratia, Ionut Sibian - Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Mihai Ivascu - Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Marius Opran - Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara / Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Fizica Laserelor Plasemei si Radiatiei, Victor Alistar - Transparency International Romania.

Marius Opran este si in prezent membru CESE, in mandatul 2010-2015, din partea patronatelor, insa pentru mandatul urmator, 2015-2020, a fost nominalizat din partea comunitatii stiintifice.

Opran este general in rezerva al Serviciului de Telecomunicatii Spciale (STS), dupa cum a scris Romania Libera.

"Domnul Opran a fost nominalizat ca membru al CESE ¬ Grupul III <> din partea Comunitatii stiintifice din domeniul fizicii si ingineriei laserelor si radiatiilor de pe Platforma Magurele. Grupul III este format din reprezentanti ai societatii civile si ai grupurilor de interese din domeniile profesional, economic, cultural. Dintre acestea, de interes major pentru promovarea si sustinerea politicilor statale de cercetare ¬ inovarea este domeniul profesional, reprezentat in cadrul CESE- Grupul III de membrii comunitatilor stiintifice si academice nominalizati de guvernele nationale", a explicat ministrul Pop, in comunicatul de presa.

La randul sau, Mihai Ivascu, in varsta de 33 de ani, este consilier al presedintelui Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban. "Absolvent al unui program MBA si cu un doctorat in stiinte economice, Dl. Ivascu a beneficiat de numeroase stagii de pregatire in domeniul relatiilor economice internationale", a precizat Camera de Comert, intr-o adresa transmisa Romaniei Libere.

Politologul Cristian Pirvulescu a condus timp de 14 ani Asociatia Pro Demcratia (2000-2013), din 2013 fiind doar presedintele de onoare al acestei asociatii. Pirvulescu este de asemenea decan al Facultatii de Stiinte Politice a Scolii Nationale de Stiinte Politice si Administrative.

Victor Alistar este directorul executiv al organizatiei Transparency International Romania. In 2012, el a fost nominalizat de premierul Victor Ponta pentru functia de ministru delegat pentru dialog social, insa nu a mai fost numit, din cauza unei interdictii de a ocupa functii publice, ca urmare a unei situatii de incompatibilitate.

In fine, Ionut Sibian este Director Executiv la Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC); Presedinte - Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare si Ajutor Umanitar (FOND). El este si in prezent membru CESE.

Nominalizarile sunt supuse aprobarii Consiliului Uniunii Europene.

Romania are 15 reprezentanti in Consiliul Economic si Social European, cate cinci din partea celor trei grupuri ale CESE: sindicate, patronate, societate civila si grupuri de interese din domeniile profesional, economic, cultural.

CESE este un organ consultativ al Uniunii Europene. Infiintat in 1957, acesta are rol consultativ pe langa principalele institutii europene (Comisia Europeana, Consiliul Uniunii Europene, Parlamentul European).