Partidul Socialist din Franta a anulat un contract prin care muncitori romani erau contractati pentru amplasarea mobilierului si pentru mentinerea curateniei la scoala de vara a socialistilor din La Rochelle, scrie Le Monde. Problema este ca muncitorii romani nu fusesera angajati direct de catre partid, ci de catre un subcontractor roman, care la randul sau avea un contract cu firma franceza ca organiza congresul.

Francois HollandeFoto: Agerpres

Filiala locala a France Bleu a dezvaluit ca o parte a organizarii reuniunii socialistilor francezi a fost incredintat unor muncitori romani, care aveau ca sarcina organizarea mobilierului si curatenia. Muncitorii romani erau angajati de o firma romaneasca, societatea Trepte Events. Aceasta, la randul sau, era subcontractor pentru firma franceza GL Events, principalul organizator al congresului. O situatie "perfect legala", noteaza postul de radio France Bleu, care insa a criticat Partidul Socialist pentru ca permite angajarea de muncitori romani, in conditiile unui somaj extrem de ridicat in Franta.

Sub presiunea mediatica, Partidul Socialist (de guvernamant) a considerat ca ca folosirea fortei de munca externe, cu costuri mai mici, este nejustificata. Asa ca socialistii au cerut ruperea unui contract perfect legal intre doua firme private.

Astfel, intr-un comunicat de presa de astazi, 27 august, Partidul Socialist anunta ca a cerut firmei franceze sa rupa contractul cu sub-contractorul roman, "ceea ce a si fost facut in aceasta dimineata".

Motivul invocat de Partidul Socialist (de guvernamant)? Faptul ca salariatii romani, detasati in Franta, plateau contributii sociale mai mici decat cele ale muncitorilor francezi.

Comunicatul oficial al Partidului Socialist prin care se anunta ruperea contractului cu firma romaneasca (sursa: site-ul Partidului Socialist din Franta, original in lb franceza):

Mise au point sur l’annonce de salariés en situation de détachement sur le site de La Rochelle

Communiqué de la Présidence de l’Université d’été du Parti socialiste

Le Parti socialiste travaille avec plusieurs prestataires pour l’organisation de l’Université de la Rochelle, dont la société GL EVENTS.

Cette entreprise a eu recours à un sous-traitant, Trepte Events, dont il apparaît maintenant que des salariés seraient en situation de détachement. N’ayant pas été informé par le prestataire mais par voie de presse, le Parti socialiste a immédiatement demandé des explications sur cette information.

Si dans un premier temps, il a été indiqué au régisseur que les salariés visés n’étaient pas en situation de détachement, les nouveaux éléments fournis ne laissent plus de doute sur cette réalité.

En conséquence, le Parti socialiste a exigé du prestataire qu’il rompe son contrat avec ce sous-traitant, ce qui a été fait dans la matinée de ce jeudi.