Masurile de securitate la frontiera cu Serbia vor fi intarite, a anuntat joi, la Palatul Victoria, vicepremierul pentru securitate nationala, Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, el precizand totodata ca Romania nu prezinta o presiune migrationista crescanda.

Gabriel OpreaFoto: AGERPRES

"Le-am cerut tuturor membrilor Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta sa avem o atitudine responsabila si sa actionam in mod preventiv pentru limitarea oricaror riscuri la adresa securitatii nationale care pot fi generate de dinamica contextului regional actual. Am decis astazi sa intarim masurile de securitate la frontiera cu Serbia pentru a evita riscurile colaterale pe care le-ar reprezenta atragerea Romaniei in fluxul migrationist care afecteaza statele din vecinatate", a declarat el la finalul reuniunii Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, transmite Agerpres.

Potrivit acestuia, din punct de vedere geostrategic Romania securizeaza 2.070 de km la apropierea frontierei externe a UE din care 546 la granita cu Serbia.

"Pe aceasta zona de frontiera vom intensifica masurile de securitate prin actiuni comune, in sistem integrat, potrivit atributiunilor tuturor institutiilor abilitate din domeniul securitatii nationale. Avem in vedere intensificarea cooperarii dintre autoritatile nationale de aplicare a legii, ca aspect de interes privind securitatea frontierei de stat, cresterea capacitatii operative la frontiera cu Serbia, cresterea capacitatii operative a frontierelor in zona de risc prin mijloace tehnice si aparatura de observare fixa si mobila pe timp de zi si pe timp de noapte", a declarat vicepremierul pentru securitate nationala.

Oprea a adaugat ca in cadrul reuniunii s-a decis ca institutiile abilitate ale statului sa monitorizeze orice modificare a situatiei din regiune, astfel incat sa se poata adapta masurile in planul securitatii nationale in mod gradual si in raport cu dinamica situatiei operative.

Totodata, s-a decis "analizarea oportunitatii dezvoltarii preventive a infrastructurii necesare pentru cresterea capacitatii de primire si gestionare a unui numar sporit de imigranti".

"Aceasta in conditiile in care avem la dispozitie, la nivelul intregii tari, sase centre regionale de cazare pentru solicitantii de azil, cu o capacitate totala de aproximativ 1.500 de locuri, rata de ocupare a acestora fiind in prezent de aproximativ 20%", a adaugat Oprea.

De asemenea, autoritatile romane vor mentine o cooperare permanenta cu statele membre ale UE, cu Inaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate, cu Biroul European de Sprijin pentru Azil, cu Inaltul Comisariat pentru Refugiati al Natiunilor Unite si cu celelalte organisme regionale si internationale cu responsabilitati in domeniu.

"Fenomenul migrationist este unul cu un impact deosebit in planul securitatii, in cel economic si social pentru toate statele europene. In fata acestei situatii, pe langa pragmatismul de care trebuie sa dam dovada in protejarea propriilor interese de securitate nationala, trebuie sa demonstram solidaritate cu partenerii nostri europeni. (...) Romania este si trebuie sa ramana un stat generator de securitate in regiune, asa cum ne impune statutul de membru al Uniunii Europene si al NATO", a mai afirmat Gabriel Oprea.

  • Gabriel Oprea: Romania nu prezinta o presiune migrationista crescanda

Gabriel Oprea a mai declarat ca Romania nu prezinta o presiune migrationista crescanda, transmite Agerpres. El a precizat ca situatia se mentine la parametrii anului trecut in ceea ce priveste incercarile de trecere frauduloasa a frontierei de stat, cat si al numarului solicitarilor de azil.

"Am convocat astazi (joi - n.r.) sedinta Comitetului National Special pentru Situatii de Urgenta pe tema evaluarii riscurilor privind posibilul impact de securitate ca urmare a cresterii fenomenului imigrationist la frontierele Romaniei. (...) Europa se confrunta in acest moment cu o criza a imigratiei fara precedent generate de persoane aflate in nevoie de protectie internationala, majoritatea provenind din nordul Africii si Orientul Mijlociu, care se indreapta in special spre state membre ale Spatiului Schengen. La nivel regional aceasta situatie a creat o presiune migrationista deosebita in zona sudica si sud-estica a Uniunii, mai ales in Italia si Grecia, iar ulterior, a afectat state de tranzit precum Bulgaria, Ungaria, Austria si tari de destinatie ca Germania, Franta si Suedia", a declarat vicepremierul pentru securitate nationala la Palatul Victoria.

Oprea a adaugat ca odata cu aparitia si diversificarea acestui fenomen in state din proximitatea Romaniei "institutiile din domeniul securitatii nationale au monitorizat permanent evolutia din zona, informand periodic factorii decidenti cu pachete analitice, diagnoze, prognoze si evaluari de risc asupra securitatii nationale".

"Conform datelor consolidate la nivel national se poate concluziona ca, in prezent, Romania nu resimte o presiune migrationista crescuta ca urmare a accentuarii fluxurilor migratorii pe ruta Balcanilor de Vest. Atat din punct de vedere al incercarilor de trecere frauduloasa a frontierei de stat, cat si al numarului solicitarilor de azil situatia inregistrata in prezent se mentine la parametrii anului trecut, nefiind semnalate cresteri semnificative ale acestor indicatori. Cu toate acestea am cerut tuturor membrilor Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta sa avem o atitudine responsabila si sa actionam in mod preventiv pentru limitarea oricaror riscuri la adresa securitatii nationale care pot fi generate de dinamica contextului regional actual", a mai declarat vicepremierul pentru securitate nationala.