Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta care prevede recunoasterea diplomelor absolventilor de studii universitare neautorizate, majoritatea absolventi de la Spiru Haret. Ministerul Educatiei estimeaza ca numarul persoanelor carora li se vor recunoaste studiile, prin aceasta OUG, este de 70.000. Avocatul a peste 9.000 de absolventi de Spiru Haret a avertizat insa, inainte de aprobarea ordonantei, ca efectul va fi inundarea pietei muncii cu diplome.

Admitere universitateFoto: Agerpres
  • Precizam ca adoptarea acestei Ordonante de Urgenta in sedinta de guvern de ieri, 26 august 2015, nu a fost anuntata printr-un comunicat nici de Executiv, nici de Ministerul Educatiei.

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri proiectul de Ordonanta de Urgenta privind dreptul absolventilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate si sanctionarea institutiilor de invatamant care scolarizeaza fara autorizare - au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Ministerului Educatiei.

Potrivit ordonantei, au dreptul sa beneficieze de diplome recunoscute de stat, care atesta finalizarea studiilor, absolventii inmatriculati inainte de inceperea anului universitar 2011-2012:

  • a) la programe de studii organizate la forme de invatamant si/sau in locatii geografice neautorizate;
  • b) la programe de studii organizate in limba de predare neautorizata;
  • c) peste capacitatea maxima de scolarizare aprobata;
  • d) la programe de studii aflate in curs de autorizare, la data inmatricularii.
  • e) la programe autorizate/ acreditate, cu nerespectarea conditiilor de inmatriculare sau mobilitate;

Aceeasi ordonanta de urgenta prevede ca au dreptul sa le fie recunoscute actele de studii, la cerere, pentru accesul la munca sau pentru continuarea studiilor in strainatate, absolventii "ale caror acte de studii contin neconcordante cu unele dintre elementele Nomenclatorului domeniilor si al programelor de studii universitare, ce se aproba, anual, prin hotarare a Guvernului".

"Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, in calitate de autoritate de stat in domeniul educatiei si invatamantului, poate recunoaste, prin ordin de ministru, studiile si pentru alti beneficiari care au fost vatamati in drepturile lor, daca se face dovada ca s-au aflat intr-o eroare comuna si invincibila", se arata in OUG.

Sanctiunile prevazute de Minister pentru universitatile care incalca de acum inainte legea

Incepand cu anul universitar 2015-2016, universitatile care inmatriculeaza studenti peste capacitatea maxima de scolarizare aprobata vor primi o amenda al carei cuantum este egal cu de 10 ori valoarea taxelor de scolarizare incasate, pentru numarul de studenti inmatriculati peste capacitatea de scolarizare.

Aceeasi amenda este prevazuta si pentru universitatile care scolarizeaza studenti la un program de studii "organizat ca neautorizat".

"Nerecunoasterea validitatii diplomelor eliberate de catre institutiile de invatamant superior acreditate, de catre orice persoana fizica sau juridica in procesul de angajare sau pentru continuarea de studii se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 lei", se arata in Ordonanta de Urgenta.

Cel care va constata de aici inainte depasirea capacitatii maxime de scolarizare sau scolarizarea la programe de studii organizate la forme de invatamant, limba de predare si locatii geografice neautorizate/neacreditate este Ministerul Educatiei. Amenzile se vor varsa la bugetul de stat.

De asemenea, scolarizarea si inmatricularea de studenti cu incalcarea dispozitiilor referitoare la organizarea si desfasurarea programelor de studii universitare sau privind depasirea capacitatii de scolarizare aprobate se sanctioneaza dupa cum urmeaza:

  • a. programul de studii respectiv intra in lichidare, in cazul in care incalcarea dispozitiilor legale se refera la un singur an universitar si la un singur program de studii;
  • b. universitatea intra in lichidare si se efectueaza demersurile legale pentru desfiintare, in cazul in care se constata incalcarea dispozitiilor legale la doua sau mai multe programe de studii universitare, ori incalcarea prevederilor legale se constata, pe parcursul a cel putin 2 ani universitari consecutivi.

Ordonanta stabileste ca anual, in termen de 6 luni de la inceperea fiecarui an universitar, universitatile sunt obligate sa transmita Ministerului Educatiei tabele nominale cu toti studentii inmatriculati la fiecare program de studii, pentru fiecare domeniu, forma de invatamant, limba de predare, locatie georgrafica. Pe baza acestor tabele, Ministerul Educatiei verifica daca fiecare student este inmatriculat legal.

OUG care prevede Recunoasterea Diplomelor de Studii Neautorizate

Adrian Cuculis, avocat: O sa avem foarte multi absolventi peste noapte, o sa existe un dezechilibru in buget

Adrian Cuculis, avocat ce reprezinta in instanta peste 9.000 de absolventi ai Universitatii Spiru Haret in aceasta speta, a declarat pentru HotNews.ro pe 18 august ca "proiectul de Ordonanta de Urgenta, in conditiile in care va trece, ar insemna un dezechilibru ingrozitor in ceea ce priveste locurile de munca, pentru ca o sa avem peste noapte - si suntem inca in recesiune - inca vreo 80.000 de someri. Poate unii mai lucreaza, ca si eu am oameni din MApN, BEC, SRI. Dar sa ai 80.000 de diplome peste noapte!"

"In cazul unora, asta inseamna ca oamenii vor trebui sa fie reincadrati pe posturi cu studii superioare. Curtea de Conturi desfasoara si acum, ca si in anii trecuti, cercetari pe partea de plata a salariilor pentru cei care nu au diplome recunoscute, sa vada incadrarea: l-ati platit cu studii superioare sau nu. Curtea de Conturi a dat deja niste decizii de corectare care au fost aplicate: oamenii au fost retrogradati si a trebuit sa returneze banii pe care i-au primit. Acum ne vom trezi cu alte procese, din partea acestor oameni, care isi vor vrea banii inapoi", a continuat Cuculis.

Acesta a precizat ca "o sa avem foarte multi absolventi peste noapte, o sa existe un dezechilibru in buget. Eu am avut zeci de cazuri, primarii intregi retrogradate pentru ca oamenii au venit cu adeverinta de la facultate, apoi nu au mai primit diploma care sa ateste studiile superioare si au fost retrogadati. Toti isi vor vrea drepturile inapoi si zeci de mii de persoane care se afla in litigii vor merge mai departe, pentru ca vor sa isi recupereze macar cheltuielile de judecata. Asta trebuia rezolvat din 2009-2010".

Potrivit lui Adrian Cuculis, peste 35%-40% dintre clientii sai, pe aceasta speta, sunt profesori.

Citeste si: