(Articol actualizat) Coalitia de guvernare si opozitia au convenit joi ca legea privind Codul Fiscal sa ramana in aceeasi forma care a fost adoptata initial, dar o serie de prevederi sa fie aplicate etapizat, a anuntat liderul PSD, Liviu Dragnea. Astfel, TVA va scadea la 20% de la inceputul anului viitor, iar din 2017 va fi redusa la 19%. Supra-acciza pe carburanti va fi eliminata din 2017, la fel ca si taxa pe stalp, cu exceptia constructiilor speciale din Agricultura.

Liviu DragneaFoto: AGERPRES

De asemenea, impozitul pe constructiile speciale - Taxa pe stalp - va fi eliminat din 2017, cu exceptia celui aplicat constructiilor speciale din agricultura, pentru care taxa se elimina de la 1 ianuarie 2016.

Liviu Dragnea a precizat ca, potrivit acordului dintre opozitie si putere, deficitul pentru 2016 sa fie sub 2% - "1,7 si ceva".

Liviu Dragnea a subliniat ca mentinerea deficitului sub 2% va reprezenta si un semnal pentru partenerii internationali ai Romaniei, "pentru a usura negocierile pe care guvernul sigur le va avea cu acestia".

Plafonarea CAS la 5 venituri medii brute pe economie va fi aplicata tot din 1 ianuarie 2017, ca si reducerea impozitului pe dividente.

Puterea si opozitia au convenit ca cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis asupra Codului Fiscal sa primeasca un vot final pana la sfarsitul saptamanii viitoare.

Despre legea bugetului de stat

  • Am convenit ca guvernul sa prezinte proiectul de buget pana la 15 noiembrie
  • Am convenit cu opozitia ca si pe marginea legii bugetului sa lucram dupa acelasi model folosit la discutia pe Codul Fiscal
  • Ne intereseaza foarte mult sa stimulam investitiile si sa ajustam cat de mult se poate cheltuielile bugetare
  • Fiecare ministru trebuie sa se uite cu maxima atentie daca gaseste in buget capitole pentru care poate solicita sume mai mici, cheltuieli care nu sunt obligatorii

Despre legea salarizarii unice

  • Asteptam finalizarea negocierilor cu partenerii sociali
  • Vom lucra si pentru legea salarizarii cu opozitia dupa acelasi model
  • Temele majore ale Romaniei trebuie discutate in cadrul unui consens. Si noi si colegii din opozitie avem aceasta abordare, un climat politic bazat pe dialog
  • Discutia pe ordonanta salariilor demnitarilor va fi facuta odata cu eventualul proiect de lege al salarizarii

UPDATE 10.33“A fost foarte buna intalnirea”, a declarat liderul UNPR Gabriel Oprea, primul iesit de la negocieri. “Veti fi surprinsi placut”, a declarat Oprea, subliniind ca “este un dialog constructiv, lucrurile se armonizeaza, ceea ce e in interesul Romaniei”. Liderul UNPR nu a vrut sa dea mai multe detalii despre deciziile convenite, urmand ca ceilalti participanti sa le anunte.

Liderii partidelor parlamentare s-au reunit, joi, la Parlament, pentru a discuta pe tema noului Cod fiscal, in incercarea de a ajunge la un consens, informeaza Agerpres.

Participa presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, liderii PNL, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, presedintele UNPR, Gabriel Oprea, liderii ALDE, Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, precum si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

Liderii s-au intalnit mai intai in cabinetul presedintelui Camerei Deputatilor.

Liviu Dragnea, presedintele PSD, a declarat luni ca propune pentru joi, 27 august, o intalnire intre liderii partidelor parlamentare pentru o decizie politica finala privind Codul Fiscal.Dragnea a mai spus ca asteapta ca o decizie politica finala si un vot final pe Codul Fiscal sa fie date in sesiunea ordinara a Parlamentului, ceea ce inseamna aminarea votului pentru luna septembrie.

Premierul Victor Ponta a afirmat ieri afirma ca "datele neoficiale" ale ANAF arata ca sumele prevazute a fi incasate la buget pentru luna in curs au fost realizate inca de miercuri, 26 august.

"Deci in urmatoarele 5 zile vom avea iar incasari excedentare (chiar cu scaderea TVA la 9% la alimente si alte asemenea masuri)!", a scris Ponta, pe contul lui de Facebook.

Primul ministru afirma ca aceste cifre sunt binevenit in contextul discutiilor despre Codul Fiscal in conditiile in care arata "foarte clar": "combinatia magica - taxe mai mici si mai putine si ANAF mai eficient si performant in colectare si combaterea evaziunii".