Peste 200.000 de imigranti au ajuns anul acesta pe insulele grecesti situate in est, la Marea Egee, iar jumatate dintre ei numai in ultimele doua luni, a declarat ministrul Porturilor Thodoris Dritsas miercuri pentru televiziunea greaca, relateaza DPA, citata de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Grecia - supraindatorata - a fost coplesita de un aflux de imigranti - majoritatea refugiati din calea razboiului din Siria - care cauta protectia Uniunii Europene (UE).

Multi sosesc pe insulele grecesti in barci supraaglomerate dinspre Turcia, in speranta sa ajunga in tari bogate ca Germania.

Dritsas nu a spus cati imigranti au traversat deja frontiera greaca in Macedonia anul acesta.

"Este imposibil sa faci fata unui asemenea aflux", a declarat Tasia Christodoulopoulou, ministrul insarcinat cu Migrarea.

Cea mai mare problema este inregistrarea imigrantilor, a subliniat ea, in contextul in care acest proces necesita 20-30 de minute pentru fiecare persoana in parte, iar zilnic sosesc sute de persoane.

Feribotul Eleftherios Venizelos a adus miercuri, la Pireu, in apropiere de Atena, aproximativ 2.500 de refugiati de pe Insula Lesbos, potrivit pazei de Coasta. Alti 800 au sosit in nordul portului Kavala (nord-est) si urmau sa fie transportati la frontiera cu Macedonia miercuri.

Potrivit unor estimari, zeci de mii de imigranti au parasit Grecia si au trecut in Balcani, traversand Macedonia si Serbia, pentru a reintra pe teritoriul Uniunii Europene (UE) in Ungaria.

Se estimeaza ca circa 3.000 de imigranti vor intra zilnic in Macedonia in urmatoarele luni, cei mai multi refugiati ce fug de razboi, in special din Siria, a anuntat marti ONU.

Situatia refugiatilor se agraveaza de la zi la zi, ceea ce tensioneaza si relatiile din Uniunea Europeana, in conditiile in care tarile in care acestia sosesc - Grecia, Italia - nu fac fata. Probleme mari are si Ungaria, prima frontiera Schengen, dar si Germania care se asteapta sa primeasca 800.000 de imigranti anul acesta. Pana si Bulgaria a trimis soldati la granita cu Macedonia.

Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta a fost convocat pentru joi, la ora 15:00, la Guvernde vicepremierul pe probleme de securitate nationala, Gabriel Oprea, pentru o discutie pe tema crizei imigrantilor de la granita Romaniei.

Romania ar urma sa primeasca 2.362 de imigranti extracomunitari, conform schemei propuse de Comisia Europeana in cadrul planului care prevede masuri de combatere a imigratiei pe Marea Mediterana si distribuirea refugiatilor in spatiul Uniunii Europene.