Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romaniei (UNJR) va analiza varianta atacarii in instanta a deciziei CSM in cazul declaratiilor generalului SRI Dumitru Dumbrava referitoare la instante ca fiind un "camp tactic" si acuza CSM ca, prin modul cum a gestionat aceasta problema, se permite specularea in spatiul public a ideii unei cooperari nefiresti intre justitie si servicii secrete, ce excede prevederilor legale.

Intr-un comunicat transmis marti si citat de Agerpres, UNRJ critica faptul ca plenul CSM a respins luni plangerea prealabila formulata de asociatiile profesionale impotriva hotararii prin care a decis ca aprecierea instantelor ca fiind "camp tactic", in care serviciile secrete desfasoare actiuni specifice, nu aduce atingere independentei justitiei.

Sursa citata precizeaza ca cererea asociatiilor de aparare a independentei justitiei fata de afirmatiile generalului SRI Dumitru Dumbrava, dintr-un interviu, a fost respinsa de CSM printr-o hotarare motivata "intr-o maniera inacceptabila, ce a evitat cu obstinatie fondul problemei".

"UNJR considera inacceptabil ca o hotarare a CSM prin care se analizeaza o posibila afectare a independentei justitiei prin actiuni ale SRI sa aiba la baza notele secrete emise de Serviciul Roman de Informatii. Aceste note secrete au fost transmise ca raspuns la intrebari legitime puse de Inspectia Judiciara cu scopul de a lamuri in primul rand cetatenii despre modul in care SRI actioneaza in 'campul tactic' al justitiei si despre implicatiile si continutul concret al actiunilor acestora dupa sesizarea instantei de judecata, fata de afirmatiile aparute intr-un interviu public. CSM apara dreptul cetatenilor la o justitie independenta, nu privilegii de casta, iar acest drept ar fi trebuit sa impiedice Consiliul sa isi fundamenteze hotararea pe acte la care publicul nu are acces", se arata in comunicatul semnat de presedintele UNJR, judecatoarea Dana Girbovan.

Potrivit UNJR, modul in care aceasta hotarare a fost motivata este "o sfidare la adresa magistratilor reprezentati de asociatiile profesionale", aratandu-se ca argumentele acestora nefiind analizate "nici macar intr-un singur rand din hotarare".

"Legea ce reglementeaza activitatea CSM prevede, in chiar primul articol, ca membrii Consiliului raspund in fata judecatorilor si procurorilor pentru activitatea desfasurata in exercitarea mandatului. O prevedere legala de care acestia par a fi uitat cu desavarsire. Aceasta responsabilitate impune din partea membrilor CSM o mai mare atentie acordata problemelor ridicate de magistrati si dezbaterea lor in mod real, cu inlaturarea argumentata a sustinerilor acestora, atunci cand este cazul. In ceea ce priveste argumentele unuia dintre membrii CSM, potrivit carora conceptele din interviu ar fi fost lamurite prin hotararea atacata, aceasta afirmatie este contrazisa chiar de cuprinsul acesteia", se mai spune in comunicat.

Pe de alta parte, UNJR precizeaza ca un mod de a actiona la nivel de sistem, a carui limite nu sunt stabilite in mod concret, are implicatii mult mai grave decat o presiune la nivel individual, ce poate constitui o exceptie si poate fi remediata punctual.

"Prin clisee si formulari ambigue se mentine un climat de neincredere si se transmite ideea ca supravegherea magistratilor de catre servicii secrete este o actiune legitima, pentru o asigura corectitudinea actului de justitie. Or, actiuni de acest tip nu sunt altceva decat incalcari grosolane ale fundamentului statului de drept, ce ascund pericole devastatoare pe termen lung. Prin modul in care CSM a gestionat aceasta problema se permite mai departe specularea in spatiul public a ideii unei cooperari nefiresti intre justitie si servicii secrete, ce excede prevederilor legale. Acest suspiciuni, ce vor rostogoli sub pasiva atitudine a CSM, vor avea in final un efect de bumerang in ceea ce priveste increderea publicului in justitie, cu efecte grave, inclusiv in eficienta luptei anticoruptie", atrage atentia UNJR.

In finalul comunicatului, UNJR mentioneaza ca va analiza in mod serios, dupa motivarea hotararii CSM, varianta atacarii acesteia in contencios administrativ, continuand in paralel toate demersurile pentru clarificarea acestei probleme de o importanta fundamentala pentru independenta justitiei.

Consiliul Superior al Magistraturii a respins, luni, ca inadmisibila, plangerea prealabila a asociatiilor magistratilor prin care cereau revocarea hotararii CSM referitoare la faptul ca declaratiile generalului SRI Dumitru Dumbrava - potrivit caruia instantele de judecata sunt 'camp tactic' pentru acest serviciu - nu au afectat independenta Justitiei.