Autoritatile provinciei canadiene Newfoundland & Labrador au decis retrimiterea in Romania, pentru reparatii, a unui feribot construit la un santier naval din Galati, din cauza unor probleme tehnice la motor, care ar fi de fabricatie germana, informeaza site-ul postului CBC, citat de Mediafax.

Nava cu lungimea de 80 de metri MV Veteran, lansata la apa in martie, la Galati, a avut o mica problema la motor in timp ce se indrepta din Europa spre Canada, a declarat David Brazil, ministrul Transporturilor din provincia canadiana Newfoundland & Labrador.

Din cauza problemei tehnice, nava a ancorat in Malta, pentru a permite specialistilor producatorului german al motorului sa evalueze situatia.

David Brazil a explicat ca Santierul naval Damen din Galati a cerut retrimiterea navei in Romania, pentru schimbarea motorului.

"Exista un acord in virtutea caruia nava poate fi reparata in Malta, apoi in St. John's (Canada), dar contractul prevedea un feribot de ultima generatie, noi pentru asta am platit, Santierul Damen a produs o astfel de nava, astfel ca va merge inapoi in Romania pentru a i se monta un motor nou", a explicat David Brazil.

Oficialul provincial canadian a laudat atitudinea producatorului, explicand ca aceasta reflecta reputatia internationala a Santierului naval Damen.

Nava MV Veteran, primul feribot construit la Santierul naval Damen din Galati, a fost lansata la apa in martie. Nava este destinata transportului de pasageri si vehicule intre insulele Fogo si Change, situate pe coasta de est a Canadei. Nava poate transporta 200 de pasageri si 64 de autovehicule, are o lungime totala de 80,9 metri, o latime 17,20 metri, un pescaj de 4,30 metri si o viteza de 14 noduri. Pentru constructia feribotului, Santierul Naval din Galati a colaborat cu Santierul Naval Damen Bergum (Olanda), membru al Grupului Damen, care a asigurat proiectarea si principalele echipamente. De asemenea, o serie de companii specializate si-au adus contributia la realizarea navei in ceea ce priveste izolatiile, tapiteriile, mobilierul, echipamentele si instalatiile electrice, vopsitoria, protectia anticoroziva, dar si pentru sistemele de aer conditionat si ventilatie. Feribotul este primul dintr-o serie de doua nave comandate Grupului Damen de catre Guvernul Provinciei Newfoundland si Labrador din Canada.