In Romania exista suspiciuni privind posibile rapoarte ale unor servicii secrete despre activitatea in instante, "lucru foarte periculos", afirma presedintele Asociatiei Magistratilor, Gabriela Baltag, care cere Consiliului Superior al Magistraturii sa lamureasca aceasta situatie, potrivit Mediafax. Dupa sedinta CSM de luni, Gabriela Baltag a fost intrebata despre declaratiile facute in fata membrilor Consiliului, cum ca sunt zvonuri ca judecatorii ar fi monitorizati in birouri si ca instantele ar fi "cablate". Intrebata daca judecatorii se simt in nesiguranta, Gabriela Baltag a precizat ca nu este neaparat vorba despre nesiguranta, dar ca sunt lucruri care ar trebui lamurite.

Presedintele Asociatiei Magistratilor a afirmat ca "Asa cum ati observat si dumneavoastra, am vorbit despre faptul ca tot mai mult in ultimul timp se vorbeste despre supravegherea magistratilor. Or, lucru acesta nu este firesc, de ce sa fim supravegheati, de ce se porneste de la prezumtia de rea-credinta, de coruptie. S-au abandonat toate valorile si toate principiile fundamentale, si lucru acesta nu este deloc lamurit".

"Sa nu uitam ca lupta impotriva coruptiei nu este asanata de SRI. Nici intr-un caz. Eu stiu ca in alta parte coruptia este rezolvata, prin hotarari judecatoresti. Iar CSM, cel in fata caruia suntem aici si dam interviuri, asa cum v-ati obisnuit si dumneavoastra de fiecare data, este cel care trebuie sa gaseasca parghiile si mecanismele sa infranga fenomenului coruptiei, nu SRI, nici intr-un caz", a adaugat judecatoarea Gabriela Baltag.

Gabriela Baltag sustine ca exista informatii pe surse despre servicii, nu neaparat SRI, care ar monitoriza activitatea magistratilor, aspecte sesizate, spune ea, nu neaparat de catre judecatori, ci si de alte persoane: "Nu neaparat SRI, nu stim cine anume. Sunt, la fel cum si dumneavoastra aveti informatii pe surse, si noi ... Nu SRI, ca nici nu stim, sunt atatea servicii, nici nu mai stim care anume ar putea sa faca acest lucru, dar exista aceasta suspiciune ca instantele sunt cumva supravegheate, ca se fac transcripturi. Auzim si noi ca in diferite situatii, fara a nominaliza concret, au fost rapoarte ale unor servicii secrete, care vorbesc despre activitatea din instante. Or acest lucru este foarte periculos, pentru ca exista riscul ca noi sa purtam discutii, pentru ca avem ceva discutii intre noi. In momentul in care avem o sedinta de judecata, studiem un dosar, ne punem o probelema de drept, iar cineva ar putea sa interpreteze intr-o anumita maniera pozitia nostra, sa considere ca noi urmarim sa dam o solutie intr-un anumit sens, ar putea judecatorul respectiv sa fie, stiu eu, pe o cale oculta, pentru ca vedem ca se intampla tot felul de lucruri in zilele de astazi, sa fie inlaturat de la solutionarea unei cauze... Nu stim concret. (...) Daca este o supraveghere transparenta, la vedere, nu este niciun fel de impediment, daca este o altfel de supraveghere, asa cum se poate intelege, o supraveghere pe care nu o vezi, dar o simti, lucrurile sunt cu totul diferite."

Gabriela Baltag considera ca nu se poate spune ca actul de justitie nu se poate infaptui fara SRI, pentru ca Serviciul, potrivit legislatiei, acorda dosar sprijinul, uneori, in anumite faze sau etape ale dosarului: "In niciun fel nu puteti sa spuneti ca actul de justitie este infaptuit cu aportul SRI, va rog sa nu le exagerati rolul, pe care nici legea nu l-a gandit, sub nicio forma (...) Nu o sa vedeti niciodata intr-o hotatare judecatoreasca nu stim ce colaborari cu dumnealor. Legea vorbeste despre anumite acte de cercetare penala care se pot infaptui cu sprijinul dansilor, dar uitati-va ca nu pot face acte de urmarire penala", a afirmat presedintele Asociatiei Magistratilor, raspunzand unei intrebari.

Declaratiile presedintelui Asociatiei Magistratilor vin in aceeasi zi in care Consiliul Superior al Magistraturii a respins solicitarea asociatiilor de magistrati privind revocarea hotararii potrivit careia afirmatiile generalului Dumitru Dumbrava, seful Directiei juridice a SRI, nu au afectat independenta justitiei, si de desecretizare a informatiilor transmise de SRI pentru verificarile facute de Inspectia Judiciara in acest caz, informeaza Mediafax. Generalul SRI Dumitru Dumbrava a afirmat, in trecut, ca instantele de judecata ar fi un "camp tactic" pentru acest serviciu.