De ce nu isi iriga culturile fermierii care au la dispozitie infrastructura necesara. Cum arata sistemul de irigatii al statului si care sunt argumentele fermierilor

de Mihai Ivascu     HotNews.ro
Luni, 24 august 2015, 12:50 Actualitate | Esenţial


Culturi afectate de seceta
Foto: Agerpres
In 2015, sistemul de irigatii al statului roman pus la dispozitia fermierilor acopera o suprafata de aproximativ 1,42 de milioane de hectare, din care echipamentele amenanjate pe cca. 700 de mii de ha nu necesita reparatii majore si pot fi, practic, contractate de fermieri, potrivit unui raspuns pentru HotNews.ro al Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF). Cu toate ca meteorologii au anuntat in acest an prezenta fenomenului de seceta pedologica in aproape toata tara, mare parte din fermieri nu si-au irigat culturile, fiind semnate contracte pentru irigarea unei suprafate de aproximativ 310 mii de ha.

Fermierii au contractat doar 44% din suprafata totala amenanjata cu lucrari de irigatii care nu necesita reparatii majore pusa la dispozitie acestora. Laurentiu Baciu, presedintele Legii Asociatiilor de Producatori Agricoli din Romania (LAPAR), sustine ca fermierii nu isi iriga terenurile din cauza costurilor prea mari percepute de ANIF. Pe de alta parte, Nica Viorel, presedintele Ligii Utilizatorilor de apa pentru irigatii din Romania (LUAIR) spune ca sunt multi fermieri "delasatori", care "nu sunt interesati" sa isi irige terenurile desi au infrastructura necesara.

"Nu au vrut sa mai irige pentru ca ANIF-ul  le percepea niste sume care depaseau cu mult pretul la apa minerala. Acesta este adevarul. Pentru ca trebuia sa platesti in avans la ANIF sume colosale, indiferent daca irigai sau nu irigai. Pentru ca reparatiile care se faceau la statiile care inca mai apartineau de stat trebuiau facute tot cu banii fermierilor si cand iti livra apa, iti mai lua odata banii", sustine Laurentiun Baciu, presedintele Legii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), intrebat de HotNews.ro care sunt motivele pentru care fermierii nu doresc sa irige.

Sistemul de irigatii aflat in administrarea Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF) este amenajat pe o suprafata totala de aproape 3 milioane de hectare, din care aproximativ 1,52 milioane de hectare sunt declarate de neutilitate publica. Sistemul de irigatii acopera doar 32% din suprafata totala agricola a Romaniei, de 9,4 milioane de ha. Din suprafata amenanjata cu lucrari de irigatii si pusa la dispozitia fermierilor doar 7% nu necesita reparatii majore, potrivit ANIF.Nota: Procentele au fost obtinute in urma prelucrarii datelor transmise de ANIF. Pentru reprezentarea grafica a suprafetei neirigate a fost luata in calcul suprafata agricola totala a Romaniei, care este de 9,4 milioane de hectare, potrivit unui raspuns al reprezentantilor Ministerului Agriculturii pentru HotNews.ro.
 • "Din suprafata totala declarata de utilitate publica de 1.429.337 ha suprafata de teren amenanjata cu lucrari de irigatii functinala care nu necesita reparatii majore, aflata in administrarea ANIF, pentru anul 2015: suprafata viabila conform Raportului Bancii Mondiale: 823.130 ha; suprafata functionala care nu necesita reparatii majore: cca. 700.000 ha", se arata in raspunsul ANIF pentru HotNews.ro.
Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR, a declarat pentru HotNews.ro ca informatiile puse la dispozitie de ANIF nu sunt reale si ca, de fapt, sunt functionale doar sistemele care acopera o suprafata de aproximativ 300 de mii de hectare.

Reporter: De ce nu se fac irigatii in zonele in care fermierii au aceasta posibilitate? Poate furniza ANIF-ul apa necesara?
Laurentiu Baciu: Nu se fac irigatii pentru ca nu mai sunt irigatii. Nu pentru ca nu se vrea sau pentru ca e prea scump sau prea ieftin. Din cele 3.300.000 de hectare amenanjate pentru irigatii si functionale in 1990, au mai ramas in 2015 functionale in jur de 300 de mii. Deci, 3 milioane de hectare au disparut, din grija nemijlocita a tuturor guvernelor care s-au perindat la conducerea tarii.

Rep: De unde aveti aceasta informatie? Din datele puse la dispozitie pe site-ul ANIF ar fi aproximativ 800 de mii de ha viabile. Exista o contradictie intre datele ANIF si ceea ce spuneti dumneavoastra.
L.B:
Nu e o contradictie. Si mie mi-au dat cei de la ANIF, le-am cerut o situatie si mi-a dat-o din - 88. [...]  Functionale sunt 300 de mii de hectare, ce v-a spus directorul de 800, ma rog mie mi-a spus 600, e altceva. Necesita ceva reparatii ca sa le pui in functiune. Cereti-le  numarul de hectare contractate.

Rep.: Suprafata contractata este cu putin peste 300 de mii, potrivit informatiilor de pe site-ul ANIF...
L.B:
  Pai atatea sunt functionale.(n.r.: echipamentele de pe suprafata respectiva) Trebuie sa fii nebun sa ai seceta din luna aprilie si sa nu irigi. Doar nebun sa fii. Atat timp cat ai facut o investie, ai bagat atatia bani ca sa ai sistemul functional si tu sa nu irigi. Este imposibil.

Rep.: Unele parti implicate sustin ca exista oameni care au echipamentul necesar pentru a iriga, dar prefera sa nu irige din diferite motive. Ce informatii aveti despre aceasta situatie?
L.B:
  Ei, povesti. Or gasi si ei acolo un exemplu, pe unul cu unu-doua hectare, dar nu poate fi vorba de un agent economic serios. Un agent economic serios nu sta la mila domnului.Nota: Procentele au fost obtinute in urma prelucrarii datelor transmise de ANIF.

Presedintele LUAIR, Nica Viorel, a declarat pentru HotNews.ro ca fermierii care aleg sa nu irige, desi au la dispozitie echipamentele necesare , "nu sunt interesati: si ca "sunt o sumedenie de exemplare de genul acesta". El mai sustine ca daca ar exista fonduri prin care fermierii sa fie despagubiti de stat pentru pierderile suferite din cauza secetei, ar alege sa nu le dea nici un ban celor care au la dispozitie infrastructura de irigat si aleg sa nu irige.

Rep.: Care sunt motivele pentru care fermierii aleg sa nu isi irige culturile, desi ar avea posibilitatea?
Nica Viorel, presedinte LUAIR:
  In primul rand, cei care sunt organizati in UAI-uri (n.r.: asociatiile utilizatorilor de apa pentru irigatii ) si nu vor sa irige, sunt delasatori. Sunt multi fermieri care nu sunt organizati in UAI-uri si ar putea, au infrastructura pe suprafata pe care exploateaza, dar nu sunt interesati.

Rep.: Si prefera sa nu faca nimic si sa isi piarda o buna parte din recolta?
N.V:
Pai prefera. Sunt o sumedenie de exemplare de genul acesta. Guvernul ne-a pus la dispozitie pana in 2010  subventia la energie electrica, subventii pentru achizitonarea de echipamente de irigat, subventie pentru reparea, intretinirea si paza statiilor de punere sub presiune, acolo unde au fost infiintate organizatiile. Dupa 2010, a aparut un proiect european pentru reabilitarea infrastructurii principale, a statiilor de punere sub presiune, a pompelor, a ploturilor, a conductelor principale, impermeabilizarea canalelor. Deci, fonduri au fost la dispozitia fermierilor care trebuiau sa se infiinteze in U.A.I-uri. Numai U.A.I-urile pot accesa banii acestia.

Rep.: Exista vreun program al statului roman prin care fermierii sa fie despagubiti?
N.V:
Daca are infrastructura de irigat pe perimetrul in care lucreaza, daca face parte dintr-o organizatie si el nu a irigat, eu unul nu as da banii acestia, chiar daca ar fi. Dar pentru cei care nu au conditii de irigat, dar au tehnologie, eu nu cunosc in momentul de fata nici un act normativ in momentul de fata care i-ar subventiona.

Presedintele LUAIR a mai precizat ca fermierii se pot organiza in asociatii (UAI-uri) si pot obtine, pentru fiecare organizatie, pana la un milion de euro, bani nerabursabili, de la Uniunea Europeana pentru a investi in sisteme de irigat.

"Restrictii nu sunt din partea ANIF-ului, restrictii nu sunt din partea ministerului pentru depunerea de proiecte europene pentru modernizare. Acesta este interesul fermierului. Daca fermierul se duce la minister, se duce la un consultant, intruneste conditiile, adica este parte a unui UAI, poate sa isi ia un milion de euro nerambursabil pe UAI si  sa faca investitii", a declarat Nica Viorel pentru HotNews.ro.

In raspunsul ANIF se mai arata ca Uniunea Europeana a alocat prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), din exercitiul bugetar european 2014-2020,  371 de milioane de euro pentru infrastructura secundara de irigatii, de aproximativ 6 ori mai mult decat fondurile alocate pentru perioada 2007-2013. Agentia sustine ca se are in vedere, atunci cand se vor aloca fondurile, ca toate cele 450 de organizatii de utilizatori de apa din Romania sa benificieze de cate un milion de euro "nerambursabil suta la suta pentru reabilitarea infrastructurii".

Agentia mai sustine ca "in perioada 2014 - 2015 se are in vedere finalizarea, cu ajutorul acestor fonduri, a infrastructurii secundare in zona de irigatii, iar fermierii sa aiba in final preturi reduse la apa pentru irigatii". Insitutia a mentionat ca fondurile nu sunt directionate catre ANIF, iar "la ora actuala ANIF nu gestioneaza nici un pachet de subventii in domeniul irigatiilor".

Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR, sustine ca banii veniti de la Uniunea Europeana sunt prea putini si ca pentru a pune la punct "fostul sistemul de irigatii" este nevoie de cateva zeci de miliarde de euro.

"Toti care au posibilitati de irigare sunt constiuiti in acele UAI-uri. E adevarat ca sunt, dar foarte putine fonduri, in jurul de 300 de milioane de euro, dar impartite pe 7 ani, pe tot exercitiul financiar, ceea ce nu reprezinta mai nimic  tinand cont de faptul ca pentru a pune fostul sistem de irigatii, fost (!!), nu mai spun si altul nou, ne trebuie cateva zeci de miliarde de euro", a declarat presedintele LAPAR.

Rep.: Exista initiativa din partea fermierilor in sensul accesarii acestor fonduri?
Laurentiu Baciu: Da, normal ca este. Nu ajung!  300 si ceva de milioane de euro pe 7 ani la suprafata de Romaniei e un fleac.

Potrivit ANIF, incepand cu anul 2010, conform Reglementarilor Uniunii Europene, fermierii sunt nevoiti sa suporte integral cheltuielile pentru lucrarile de intretinere, reparere si exploatare a infrastructurii de irigatii inclusiv livrarea apei de irigatii. Ministerul Agriculturii aloca fonduri catre ANIF pentru "lucrari de investii noi a infrastructurii principale de aductiune si distributie (canale, statii de pompare de baza, statii de repompare, etc)" si pentru reabilitarea si modernizarea infrastructurii de irigatii existente.

In raspunsul agentiei se mai arata ca plata serviciilor contractate pentru furnizarea apei de irigatii respectiv reparatii la infrastructura si livrarea apei se incheie in conformitate cu prevederile art. 18 din Ordinul Ministrului MADR (Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale) nr. 120/2011. Potrivit reglementarilor indicate de ANIF, fermierii trebuie sa plateasca un avans de 20% din suma pentru reparatii, inainte ca apa sa fie livrata, iar diferenta in transe lunare (contravaloarea prestatiei efectuate in luna anterioara).

Potrivit reglementarilor in vigoare mentioante de agentie, agricultorii trebuie sa achite intreaga suma pentru plata serviciilor de livrare a apei pentru irigatii (electricitate, apa, munca vie etc) inainte sa beneficieze de serviciu. Mai exact, "30% la lansarea comenzii cu ordin de plata vizat la banca, sau cec scadent la zi, iar restul de 70% la lansarea comenzii cu cec scadent la 25 de zile de la facturare, ca si garantie pentru prestatia comandata".

Aproape 900 de mii de hectare din suprafata agricola totala a Romaniei au fost afectate de seceta prelungita din acest an, pana la data de 5 august, potrivit unui raspuns al Ministerului Agriculturii pentru HotNews.ro. Seceta a afectat aproximativ 7-8% din suprafata totala de teren cultivata, care este de aproximativ 9,4 milioane ha. Seceta afecteaza in special culturile de primavara, respectiv porumbul, floarea-soarelor, cartoful si sfecla de zahar. Mai multe detalii puteti citi aici.


Citeste mai multe despre   
12087 vizualizari

 • -3 (13 voturi)    
  concluzia (Luni, 24 august 2015, 14:17)

  toxx [utilizator]

  care e? ca romanul e lenes, se plange mult, vrea sa castige mult dar sa nu investeasca nimic, asteapta dupa subventii, si nu se asociaza in UAI-uri de frica veche comunista, ca le ia statul pamanturile. Adica gandire ca acum 200 de ani. pai in ritmul asta, nu e de mirare ca vad in tari din orientul mijlociu rosii din Olanda si salata din Franta.
  • +6 (12 voturi)    
   Aha... (Luni, 24 august 2015, 14:35)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui toxx

   ...si deci statul roman, cel mai de incredere partener al tuturor intreprinzatorilor, inclusiv agricultorilor nu are absolut nici o vina. El este transparent, ne-corupt, cinstit cum n-am mai vazut. Agricultorii care nu vor sa-l slujeasca asa cum vrea el sunt de vina.
   • 0 (0 voturi)    
    asta (Miercuri, 26 august 2015, 13:57)

    toxx [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

    Credeam ca se subintelege, ca statul este corupt si nu ajuta cu nimic. dar pe langa asta, degeaba imi dati 400 de minusuri, pentru ca stiti si voi ca am dreptate. Doar am vazut tarani care stau cu mainile in sold cand jandarmii le puneau saci cu nisip anti-inundatii, am vazut cum isi iau subventia pe teren ilegal pentru ca nu il muncesc, am vazut cum fura (cu ochii mei) de la altii care investesc la tara in solarii si irigatii. asa ca, degeaba va dati nationalisti , pentru ca asta e adevarul.
    • 0 (0 voturi)    
     faci confuzie (Miercuri, 26 august 2015, 16:08)

     gebeleizis2020 [utilizator] i-a raspuns lui toxx

     stim ca unii tarani stau cu mainile in sold la birtul din sat cand altii le salveaza casele si animalele la inundatii
     eu o stiu 'live', am participat la zeci de operatiuni de salvare, am urcat pe munti prin zapada pana la brau ca sa dezgrop sate de batrani, am carat zeci de tone de materiale si mancare cu carca...

     dar in cauza sunt altfel de oameni, fermierii care LUCREAZA pamantul. adica aia care se trezesc la 6 si muncesc pana la 21, ca doar asa poti face cultura mare, animale sau legume

     subventia si ajutorul statului merge la acesti oameni, care apropos, lucreaza peste 80% din suprafata arabila a tarii desi detin in proprietate mai putin de 15%. adica lucreaza si terenurile unora care sunt prea lenesi, prea batrani sau plecati la munca pe afara

     iar ajutorul si subventia sunt indispensabile cand concurezi cu fermieri din vest, care oricum primesc subventie de 3-4 ori mai mare si care au mostenit sisteme functionale de irigatii, care au drumuri agricole betonate unde nu rupi utilajele

     da, sunt multe lepre in Romania si d-aia avem probleme, dar hai sa gandim cu toti neuronii si sa vedem realist cum stam
  • +3 (3 voturi)    
   ! (Luni, 24 august 2015, 18:29)

   valli [utilizator] i-a raspuns lui toxx

   Da bine le mai zici coane Leonida...
 • -3 (15 voturi)    
  De ce mintiti cu nerusinare ??? (Luni, 24 august 2015, 14:38)

  andreesanu [utilizator]

  Ivascule minti la comanda politica ?,unde-s cele 700000 ha ce pot fi irigate cu actualul sistem de irigatii ,da lista propietarilor si abia atunci sa deschizi gura !!!.
  In Romania inainte de 89 se puteau iriga max 3 mil ha ,dupa jaful generalizat si haosul instalat de FSN si PDSR s-a ales praful de sistemele de irigatii,s-a furat in nestire.Azi se mai pot iriga doar 70000 ha de zece ori mai putin decat s-a scris de tov Ivascu !!!.
  S-a distrus ,s-a abandonat,s-a furat tot ce reprezenta averea santierelor de amenajare hidrotehnica de pe canalul Siret -Baragan ,rani uriase se casca de 26 de ani in zonele ce puteau fi zone fertile .
  Terminati cu bataia de joc ,terminati cu minciunile derbedeilor.
  • +4 (6 voturi)    
   Potrivit ANIF (Luni, 24 august 2015, 15:07)

   Unu' [anonim] i-a raspuns lui andreesanu

   ANIF-ul spune ca sunt 700 de mii de hectare de teren amenanjate cu lucrari de irigatii, nu autorul articolului....
  • -1 (5 voturi)    
   Asa este (Luni, 24 august 2015, 15:40)

   Qu [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Au distrus sistemul ca sa vina 'investitorii' sa faca unul mai prost si de sute de ori mai scump.
  • -3 (3 voturi)    
   ivascul (Luni, 24 august 2015, 16:03)

   doru001 [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Vadim, tu esti?
 • +1 (3 voturi)    
  dacă ar iriga (Luni, 24 august 2015, 15:30)

  ploiesteanu [utilizator]

  cum ar mai primi despăgubiri pentru pământurile calamitate?
 • +4 (4 voturi)    
  Prea lung (Luni, 24 august 2015, 15:42)

  sile [anonim]

  Eu as fi scris mai scurt: romanii nu-si iriga culturile pentru ca inca se bazeaza pe stat pentru asta. Irigatiile ar trebui sa fie o problema rezolvata la nivel local, cel mult judetean.
 • +4 (4 voturi)    
  Opinia unui diplomat... CONTINUARE! (Luni, 24 august 2015, 16:33)

  hotnewsfil [utilizator]

  și productului ieșit din rect, și sa folosim usturoiul nostru, ingrasat cu gunoi de grajd, fiindca la noi crește un usturoi mai bun și mai usturoi ca usturoiul lor, cu conditia sa-l pui in pamant? Ne spune, nu un neica nimeni, ci un diplomat care nu-și pierde cumpatul cu una cu doua, uluit – din iubire pentru noi fiindca alta motivatie n-ar avea – ca suntem, ca să nu zica idioti, paradoxali. Da, nea norvegianule! Suntem un paradox european. Și daca mai cauti nitel mai gasesti și alte paradoxuri. Îti mai zic eu unul. Acum un sfert de veac
  exportam mobila in toată lumea. Padurile noastre erau vandute ca viori și paturi și scrinuri sculptate. Nemții cumparau, era singura șmecherie ingaduita, in ladițe de lemn, musai in ladite de lemn, legume și fructe romanesti. Ii interesau în primul rand laditele. Azi vindem, in lumea araba mai intai, apoi în lumea europeana si-n toate lumile, exclusiv busteni. Lemn brut.
  Cumparam de-ale gurii. Cumparam grau în țara granelor și cumparam cirese. Cand, ma intreb, vom cumpara dude? Din Guinea Bissau sau din Tanganica? Si zarzare. Inca nu importam zarzare. Să cumparam și zarzare.
  Da, domnule norvegian, ai slobozit un strigat pe care-l recepționez ca pe o dovada de dragoste.
  Transmite dragostea asta care sa ne trezeasca, chiar daca te feresti să ne numesti idioti, ci doar paradoxali. --
  • +2 (2 voturi)    
   Prima parte a 'Opiniei unui diplomat'! (Luni, 24 august 2015, 17:08)

   hotnewsfil [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Mai romanilor, sunteti zdraveni la cap?
   Publicat pe 3 august 2015

   Am citit cea mai dura, tranșanta, nemiloasa dojana meritata transmisa poporului meu de un ambasador strain.
   Un fel de, mai romanilor, sunteți intregi la minte?
   O spune nu un neica nimeni, ci ditamai ambasadorul Norvegiei la București. Omul asta, diplomat venit dintr-o tara în
   care nu prea creste nici graul, nici patlagica, nici floarea soarelui, nici leusteanul, nu pricepe cum o tara cu un asemenea pamant, toata traversata de garle și izvoare și izvorașe, capabila să hraneasca fara probleme, cu indestulare, 80 de milioane de oameni, nu-i în stare sa hraneasca o populație de cinci ori mai mica.
   E un urias paradox, zice ambasadorul,exprimandu-si astfel perplexitatea. E, citesc eu pe dedesubtul ragnetului dojenitor, o idioțenie.
   Cum să importi tu, România, cirese din Africa de Sud,usturoi din China, fasole din Etiopia, praz din Egipt, mere din Polonia, laptuci din Brazilia?
   Cum să cumperi struguri când ai podgorii care produc cele mai diverse soiuri de masa și de vin incat să umpli toate mesele princiare ale lumii?
   Cum să cumperi, mă România, nu ti-e rusine,struguri de masa din soiul Italia veniți chiar din Italia când, și nesapată, o vie de la Dragasani sau Pietroasele sau Valea Calugareasca sau Odobesti îți poate da struguri de masa la fel de buni, dacă nu mai buni decât cei cumparati din Cizma și stropiti abundant cu pesticide? Se mira ambasadorul Norvegiei, azi, intr-o conferința publica și o sută de politicieni și oameni de afaceri și de gura casa prezenți în sala ii dau tamp dreptate și apoi pleaca acasa linistiti.
   Alo, domnule Guvern, ai vreo solutie sa nu mai cumparam praz din Egipt fiindca se ridica Nea Marin din mormânt, fiindca-i
   insulti nu doar Baileștii, ci și opera umoristică? Alo, nea ministrule agricol, ai vreo idee cum sa nu mai cumparam vagoane de
   usturoi din China, fertilizat cu rahatt uman, fiindca chinezii nu aruncă nimic și gasesc utilitate și productului ieșit
 • +2 (2 voturi)    
  IRIGATII (Luni, 24 august 2015, 18:04)

  Titus Rancovici [anonim]

  Instalatiile de irigatii sunt intinse pe suprafetele de terenuri apartinand fermierilor. In mod normal, toate instalatiile trebuie sa intre in proprietatea celor care lucreaza pamantul. Culita Tarata avea in proprietate toate instalatiile de irigatii din Insula mare a Brailei. Statul treb sa puna in valoare terenurile irigate indiferent de ambitiile unora sau altora.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version