Proiectul Legii votului prin corespondenta, discutat de Comisia de Cod electoral cu reprezentantii grupurilor parlamentare

de Carla Dinu     HotNews.ro
Luni, 24 august 2015, 8:20 Actualitate | Esenţial


Biroul Comisiei de Cod electoral se intalneste luni cu reprezentantii grupurilor parlamentare pentru a discuta proiectul Legii votului prin corespondenta.

"Biroul Comisiei parlamentare de Cod electoral se va intalni in 24 august cu reprezentantii grupurilor parlamentare pentru a discuta proiectul Legii votului prin corespondenta", preciza pe 18 august presedintele Comisiei de Cod electoral, Mihai Voicu, citat de Agerpres.

Proiectul de lege privind votul prin corespondenta, aflat in dezbaterea parlamentului, prevede ca cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate au dreptul sa voteze prin corespondenta la urmatoarele tipuri de alegeri: parlamentare, prezidentiale, europarlamentare, dar si la referendumurile nationale.


Mecanismul propus de proiectul de lege pentru votul prin corespondenta cuprinde mai multe etape.

Intr-o prima etapa, cetateanul roman cu resedinta sau domiciliul in strainatate care doreste sa voteze trimite o cerere, in format electronic, cu semnatura electronica sau in format olograf, catre Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), cu cel putin 60 de zile inainte de data la care are loc scrutinul electoral sau referandar.

AEP centralizeaza toate cererile si le valideaza, dupa ce verifica datele din cerere in Registrul electoral. Daca cetateanul roman, care a depus cerere ca vrea sa voteze, nu figureaza in Registrul electoral si face dovada faptului ca are domiciliul sau resedinta in strainatate, AEP are obligatia de a lua masuri pentru inscrierea votantilor in acel registru.

Intr-o a doua etapa, AEP are obligatia ca, in termen de 48 de ore de la tiparirea buletinelor de vot, sa transmita cetateanului a carui cerere a fost validata documentele necesare pentru exercitarea votului prin corespondenta: buletinul de vot in forma tiparita pentru organizarea scrutinului electoral sau referandar; un plic fara elemente de identificare a persoanei; un autocolant cu elemente de siguranta pentru sigilarea plicului, cu rolul de a asigura secretul votului; dovada privind exercitarea votului prin corespondenta; un plic pentru expedierea documentelor, cu eticheta distinctiva, cuprinzand datele de corespondenta ale cetateanului care voteaza la expeditor si datele de corespondenta ale AEP la rubrica destinatar. Daca se organizeaza un al doilea tur de scrutin, AEP trebuie sa trimita buletinele de vot cetatenilor ale caror cereri de vot au fost validate, in termen de 24 de ore de la tiparirea buletinelor de vot pentru desfasurarea turului doi de scrutin.

O a treia etapa consta in exercitarea efectiva a votului, prin inscrierea de catre votant a semnului X in chenarul in care este tiparit numele si semnul preferat al candidatului preferat (pentru scrutinul electoral) sau raspunsul preferat, daca este vorba despre referendum.

Urmatoarea etapa este expedierea votului de catre votanti. Dupa exercitarea votului prin corespondenta, cetatenii din strainatate trebuie sa sigileze plicul cu buletinul de vot si sa expedieze toate documentele de vot, prin posta, pe cheltuiala sa. Documentele trebuie expediate catre AEP cu cel putin 48 de ore inainte de desfasurarea alegerilor. Celor care nu vor respecta acest termen li se va anula votul.

AEP centralizeaza si repartizeaza plicurile cu voturile din diaspora birourilor electorale speciale.

In ziua scrutinului sau cu o zi inainte de data alegerilor, birourile electorale speciale verifica indeplinirea conditiilor de forma, pentru ca votul exercitat sa fie declarat valid. Plicul care contine buletinul de vot nu poate fi insa desfacut decat dupa inchiderea urnelor.

Daca autoritatile implicate in procesul de vot (AEP sau birourile electorale speciale) nu isi indeplinesc la timp atributiile, ele sunt sanctionate cu amenda cuprinsa intre 2000 si 5000 de lei. Sanctiunea se constata si este data de Biroul Electoral Central.

Propunerea de lege privind votul prin corespondenta a fost initiata de 138 de parlamentari de la toate partidele politice, in aprilie 2015, in expunerea de motive sustinandu-se necesitatea urgentarii reglementarilor in ceea ce priveste votul prin corespondenta exercitat de catre romanii din afara tarii.

La 22 aprilie 2015, a fost adoptata tacit de Senat, in prezent propunerea fiind blocata la Comisia comuna a celor doua camere pentru elaborarea legislatiei electorale.

La 14 iulie 2015, PNL a solicitat sesiune parlamentara extraordinara, in cadrul careia sa se ia in discutie si legea votului prin corespondenta, sustinand ca daca nu se urgenteaza adoptarea legii, punerea legii in aplicare nu va mai fi posibila, potrivit practicii Comisiei de la Venetia.

264 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version