O reuniune europeana intre ministrii de Interne si cei de Externe pe tema crizei imigratiei va avea loc la mijlocul lunii octombrie la Paris, a anuntat joi ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve. Acesta intalnire, care va fi urmata de o alta, la Berlin, va avea ca scop pregatirea summitului european de la La Valletta din noiembrie, consacrat cooperarii cu tarile africane, a indicat Cazeneuve dupa o intalnire cu omologul sau german Thomas de Maiziere.

Acesta din urma a catalogat drept "inacceptabil faptul ca institutiile europene continua sa lucreze in ritmul lent actual", si ca aloca "prea putin timp aplicarii unor decizii care au fost deja luate", scrie AFP.

La acest summit, statele europene vor sa obtina de la tarile africane invitate promisiunea ca vor face mai multe eforturi ca sa-i impiedice pe imigranti sa incerce sa traverseze Mediterana si ca vor pune efectiv in aplicare acordurile cu Europa pentru a-si lua inapoi cetatenii.

Maiziere si-a exprimat dorinta ca Executivul european sa faca sa avanseze acordurile de reprimire cu tarile unde imigrantii se poate intoarce "fara teama de persecutii", regula trebuind sa fie "acordarea unui ajutor doar daca exista posibilitatea ca cetatenii acestor tari sa fie reprimiti".

Pentru aceasta trebuie "angajata o discutie cu tarile de origine" pentru a facilita intoarcerea persoanelor aflate in ilegalitate pe teritoriul european, a afirmat la randul sau Cazeneuve.

Inaintea reuniunii de lucru a presedintelui francez Francois Hollande si a cancelarului german Angela Merkel de luni de la Berlin, convocata in legatura cu criza ucraineana, ministrii de Interne au pregatit de asemenea initiative pe care le-ar putea prezenta institutiilor europene, a adaugat el.