Corpul de control al ministrului Educatiei a constatat ca 130 de cereri ale elevilor claselor a noua din judetul Neamt care au solicitat transferul la alte licee nu indeplinesc conditiile legale. Inspectorul scolar general Viorel Stan a declarat, pentru Agerpres, ca in total au existat 160 de cereri, insa comisia de ancheta a stabilit ca doar 30 indeplinesc criteriile metodologice.

"Cred ca fiecare dintre cele 130 de cereri va fi analizata acum in amanunt de reprezentantii ministerului. Din ceea ce stiu de la doamna inspector general adjunct, care a condus comisia de analizare a cererilor, aproape in totalitate sunt cazuri ale unor elevi care au luat note mari la Evaluarea Nationala, dar au completat gresit fisele cu optiunile de admitere in liceu. De asemenea, sunt cazuri ale unor elevi care au optat pentru un liceu la care credeau ca vor intra sigur cu nota obtinuta la Evaluare dupa care au constat ca nota le permitea sa intre la liceul dorit si au facut cerere de transfer", a declarat inspectorul scolar general Viorel Stan.

Presedinta comisiei de analizare a cererilor a fost inspectorul scolar general Elena Laiu. Tot ea a fost si presedinta comisiei de bacalaureat din sesiunea de vara, in care au fost constatate nereguli majore la mai multe licee din judet. Cele mai mari nereguli au fost la Colegiile 'Vasile Conta' si 'Stefan cel Mare' din Targu Neamt, unde 27 de profesori supraveghetori au ajutat elevii sa fraudeze examenul. Situatia a iesit la iveala in urma unei sesizari facute de un elev si pe baza careia au fost analizate imaginile din salile de examen. Trei profesori si-au pierdut slujba, iar pentru alti 24 s-a luat decizia de catre ISJ Neamt de diminuare a salariului cu 15% pe o perioada de pana la 6 luni.